Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Хто сказав, що біг для аматорів це лише півмарафони та марафони? І де написано, що популяризація спорту – справа самих лише міністерств та федерацій? Правильно, ніхто такого не говорив! Так і виникла ідея кинути виклик швидкості у професійних атлетів спільно з любителями бігу. Sprint challenge цілком спонтанно став крутою нагодою для усіх охочих перевірити свою стрімкість, силу та знайти відповідь на найбільш тривіальне питання до бігунів: “А за скільки ти біжиш стометрівку?”.

Як це працює?

Для професійних легкоатлетів сюди «вхід» заборонено, участь можуть брати лише аматори. Все дуже просто: лише учасник і пряма стадіону довжиною у 100 метрів.
Бажаючим перевірити свої швидкісні здібності потрібно лише виявити ініціативу – написати організаторам на інстаграм-сторінку @sprintchallenge, а вони у заздалегідь визначений день проведуть відкрите спринтерське тренування, в кінці якого кожен пробіжить 100 метрів на час. Відео із забігом кожного учасника публікується в інстграм-аккаунті для того, щоб ні в кого не виникло питань стосовно хронометражу. Кожен тиждень всі результати рейтингуються серед хлопців та дівчат окремо та публікуються на вищезгаданій сторінці. Приходити і намагатися покращити свій результат не забороняється, можна хоч кожен тиждень. І, до речі, обов’язкова умова для учасників – челендж потрібно передавати далі. Наприкінці челенджу найшвидші учасники отримають призи від партнерів.
PS. Участь безкоштовна

В чому ідея і з чого все почалося?

Тренер та ідейний надихач #sprintchallenge, майстер спорту, вихованець легендарного Володимира Федорця (заслужений тренер СРСР та України, тренер шістьох олімпійських призерів та чемпіонів), чемпіон та призер чемпіонатів України серед юнаків та юніорів, переможець Зимового Кубку України 2018 року Владислав Чепурний поділився з нами своїми ідеями та думками:

Я, мабуть, дуже сильно люблю спринт… Коли пояснюєш людям на тренуванні перед забігом, що таке спринт, як його бігти, як правильно розминатися, як стартувати – ти бачиш в їх очах такий блиск… І це надихає. Взагалі, ми, спортсмени, в більшості випадків, достатньо далекі від звичайних людей, іноді навіть не знаємо, що відбувається поза стадіоном та доріжками. А тут є реальна можливість поділитися власним досвідом та поспілкуватися.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Як виникла ідея…

Якось само все сталося. Домовилися з тренером AdidasRunners Віктором Тарнавським про тренування, він передав эстафету далі співзасновнику спорт-хабу My Fuck*n Gym Арсену Галеєву, і далі пішло. Багато хто самостійно виявляв ініціативу взяти участь. А мені просто подобається показувати людям, як можно стати трішечки швидшим та технічнішими, хоча й однієї години для цього дуже замало.

Не заважає тренуватися самому така ініціатива?

Ні, навпаки це надихає. Взагалі спортсмен – публічна особа. Ми ж, по суті, повинні мотивувати та залучати людей до спорту, а не тільки показувати результат. Закордоном, навпаки, спортсмени дуже соціально-активні, а в Україні це лише набирає обертів. Іноді хтось жаліється, що наразі пропадає інтерес до українського спорту, особливо до легкої атлетики. Але ж звідки він візьметься, якщо не влаштовувати і не брати участь у таких заходах, як наш. Більшість аматорів відкриті до нового, їм цікаві нові активності та розвиток.

Які плани надалі на челендж?

Поки не холодно для спринтів, проводимо відкриті тренування за домовленістю на стадіоні Атлет (м. Київ), коли всім зручно 1-2 рази на тиждень і тестуємо кожного на стометрівці. Думаю, десь в кінці жовтня підведемо підсумки та відзначимо найшвидших. На наступний літній сезон, звісно, хотілося б робити все більш грандіозно з фіналом на доріжках. Але буде видно. Можливо хтось підключиться до нашої ініціативи. Ми відкриті до співпраці.

Хтось вже встиг вразити?

О, так… Ігор Чадаєв просто пролетів 100 метрів за 11,4. Такі результати і професійних спортсменів можуть підстібнути…

https://www.instagram.com/p/B2Eso5JgSXP/

Яка взагалі мета такого проекту?

Дати можливість людям відчути свою швидкість…) Насправді, хочеться показати, що окрім нині популярних довгих дистанцій, є ще й інші дисципліни легкої атлетики, не менш цікаві та видовищні.

І тут дійсно неможливо не погодитися, що інтерес до легкої атлетики та її популярність – це велика робота, і робота не тільки міністерств та федерацій, а й самих спортсменів.

Перші учасники

Віктор Тарнавський, тренер AdidasRunners:

“Підготуватися до половинки важко, але підготуватися до стометрівки ще важче. Тут в тебе немає права на помилки, а викластися на максимум треба за лічені секунди. Дуже технічна і видовищна дисципліна, де важливий кожен рух. Але красивий і швидкий біг того вартий” 

Арсен Галєєв, засновник та тренер спорт-хабу My F*ckin Gym

“Мені дуже сподобалося… І особлива специфіка бігу спринтів дуже кайфова. Я сам займався карате, тому від будь-яких вправ на розвиток вибухової сили я отримую справжнє задоволення. Дуже душевно, без поспіху, пояснили багато нюансів та маленьких деталей, від яких залежить кінцевий результат. Маленькими кроками, але на таких невеличких проектах і вибудовується інтерес до нових напрямів”.

Ігор Чадаєв, директор департаменту бізнес-консалтингу E-consulting

“Спринт виявився вельми високотехнічною дисципліною. Де важливо синхронізувати рухи усіх частин тіла – від правильної і вчасної зміни положення голови та корпусу до відповідної динаміки руху рук та ніг. І кожна доля секунди важлива! Адже майже відсутня можливість на виправлення помилок на дистанції. Також порадувала важливість вибухових технік на тренуванні. Обов‘язково спробую ще покращити свій аматорський результат :)”

Цікаво? Зачепило? Тисни сюди. Challenge your speed ⚡️