Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Доха, столиця Катару, з 27 вересня до 6 жовтня стане центром світової легкої атлетики, адже саме тут відбудеться одна з наймасштабніших спортивних подій року – Чемпіонат світу з легкої атлетики. І хоча Доха у 2010 році приймала ЧС у приміщенні, не так часто східні країни бували господарями світових легкоатлетичних форумів. У передчутті цього захопливого дійства ми зібрали для вас 9 цікавих фактів про ЧС. Ну, звісно, не рахуючи того факту, що чемпіонат проводиться значно пізніше ніж зазвичай… так, через “спекотні” погодні умови (тим не менш, Олімпійські ігри у Токіо, Мехіко, Сеулі та Сіднеї також приймали атлетів у жовтні).

1 . На доріжках і у секторах змагатимуться більше 1900 спортсменів (якщо точніше: 1039 чоловіків та 889 жінок), що представлятимуть 209 команд.

2. З 44 переможців попереднього чемпіонату світу у Лондоні 2017 року 38 захищатимуть свої титули в Досі. Крім того, усі 30 новоспечених чемпіонів Діамантової Ліги-2019 (серед яких і наш Андрій Проценко) також будуть боротися за нагороди.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

3. Еллісон Фелікс, найтитулованіша спортсменка в історії чемпіонатів світу, отримає нагоду перевершити свій рекорд. Американська спринтерка має 16 медалей світових першостей (11 золотих, 3 срібні і 2 бронзові) і цього разу представлятиме Сполучені Штати у естафеті 4х400 м.

4. Коли 28 вересня іспанський скороход Хесус Анхель Гарсія вийде на стартову лінію для 50-кілометрової “прогулянки”, 49-річний спортсмен не лише розширить свою рекордну кількість виступів до 13, але чемпіон світу 1993 року (!!!) також стане найстаршим учасником, який коли-небудь брав участь у першості планети.

5. Спортсмени, які встановлять світовий рекорд, отримають спеціальну нагороду в розмірі 100 000 доларів США, надану TDK та Національним банком Катару (QNB). Загальна сума призових в розмірі 7 530 000 доларів буде виплачена таким чином:

Індивідуальні види
Золото: 60 000 доларів
Срібло: 30 000 доларів
Бронза: 20 000 доларів
четверте місце: 15 000 доларів
п’яте місце: 10 000 доларів
шосте місце: 6000 доларів
сьоме місце: 5000 доларів
восьме місце: 4000 доларів

Естафета (на команду)
Золото: 80 000 доларів
Срібло: 40 000 доларів
Бронза: 20 000 доларів
четверте місце: 16 000 доларів
п’яте місце: 12 000 доларів
шосте місце: 8000 доларів
сьоме місце: 6000 доларів
восьме місце: 4000 доларів

6. Цього разу IAAF разом зі своїми  партнерами кардинально змінює висвітлення змагань. Допоможуть у цьому нові камери, що покажуть те, чого раніше ніколи не показували глядачам: технологія Block Cam покаже обличчя атлетів у момент стартового пострілу, спеціальні камери, розміщені на представниках оргкомітету, покажуть перебіг подій з колруму, рейкова камера покаже шлях між розминочним полем до стадіону, а “ручні” камери для спортсменів будуть показувати коло пошани.

6. Також сучасні технології будуть виводити на екран максимальну швидкість, досягнуту спринтерами під час забігу, та їх фінішну швидкість, швидкість зльоту в стрибках в довжину, відстань, досягнуту в кожній з трьох фаз потрійного стрибка, та швидкість і кут вивільнення у метаннях.

7. Змін зазнала і сама програма змагань. Цього разу лишилися лише вечірні сесії (ранкових не буде), а марафон та спортивна ходьба на 50 км стартуватимуть опівночі, щоб максимально уникнути впливу погодних умов.

8. Оновлений 40-тисячний стадіон Халіфа має суперсучасне покриття Mondotrak WS, а також сертифікат GREENGUARD Gold, який підтверджує мінімізацію викидів, що впливають на екологію. Більше того, по інформації від організаторів, на стадіоні реалізована система кондиціонування повітря, і в теорії температура не має перевищувати 30 градусів по Цельсію. Цікаво, як їм це вдалось на відкритій арені?

9. У Досі до програми увійшов новий вид: змішана естафета 4х400 м, яка дебютувала на Чемпіонаті світу з естафет у Нассау у 2017 році, а згодам ця дисципліна ще й  приєднається до програми на Олімпійських іграх у Токіо 2020.

До речі, попередні стартові протоколи вже доступні за посиланням. А програму змагань можна вивчити тут!

Готуйтеся уболівати! Бо ми вже готові:)

Фото: IAAF