Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

В Одесі 15 вересня відбувся 4th Tavria V Odesa Half Marathon 2019, на старти якого вийшли понад 3300 бігунів з України та з-за кордону. Переможцями на основній дистанції стали Олександр Матвійчук та Валентина Кілярська, яким вдалося не лише здобути перемогу, але й встановити нові часові рекорди Одеського півмарафону.

Боротьба серед чоловіків була досить напруженою, хоча, як пізніше розповів переможець Олександр Матвійчук, вона точилася в першу чергу за місце, а не за часовий результат. За його словами, це була “тактична боротьба”. На першій половині дистанції сформувалася міцна четвірка лідерів на чолі з Павлом Верецьким, до якої також увійшли майбутній переможець Олександр Матвійчук, Микола Мевша та Сергій Рибак.

Вже на 15 км лідерів залишилося двоє, і майже до самого фінішу Павло Верецький та Олександр Матвійчук бігли пліч-о-пліч. Врешті-решт Олександр Матвійчук завдяки фінішному прискоренню “вирвав” перемогу у суперника, встановивши новий рекорд дистанції на Одеському півмарафоні – 01:06:26. На дві секунди йому поступився Павло Верецький (01:06:28), а бронзу здобув Микола Мевша (01:06:56). На четвертій сходинці опинився вінничанин Сергій Рибак (01:07:53), і замкнув п’ятірку лідерів минулорічний переможець Сергій Оксенюк з результатом 01:09:40.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Майбутня переможниця Валентина Кілярська здобула беззаперечне лідерство вже з 5 км, і долала дистанцію наодинці, час від часу примикаючи до бігунів-чоловіків. Як пізніше зазначила сама Валентина, наявність суперниці могла б мотивувати її бігти швидше. Невдовзі на переможницю Tavria V Odesa Half Marathon чекає участь у марафоні, тому сьогодні вона берегла сили і “бігла економно”, що, втім, не завадило їй встановити новий рекорд дистанції – 01:19:56.

Другу сходинку посіла бронзова призерка минулорічного Одеського півмарафону Христина Богомягкова (01:20:36), а на третій з результатом 01:21:13 опинилася Оксана Оксенюк, яка минулого року здобула срібло. Переможниця Одеського півмарафону 2017 Валентина Полтавська цього року посіла четверту сходинку з часом 01:21:38, а замкнула п’ятірку бігунка Марія Радько (01:22:02).

Цього року учасники півмарафону долали дистанцію оновленим маршрутом, стартувавши біля пам’ятника Дюку де Рішельє. Траса пролягала історичною частиною міста, уздовж Траси здоров’я, через набережні “Ланжерон” та “Аркадія”.

Tavria V Odesa Half Marathon – це четвертий етап бігової ліги Run Ukraine Running League 2019, яка об’єднує шість бігових заходів у п’яти містах України. Він має найвищу оцінку – 5 зірок від Європейської легкоатлетичної асоціації. Це найвищий рівень сертифікації та оцінювання, який розроблений провідними фахівцями Європи.

Одеський півмарафон проводиться в Одесі вже четвертий рік поспіль. За цей час кількість учасників зросла утричі, з 1100 у 2016 році до понад 3300 у 2019 році.

За інформацією оргкомітета.