Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Напередодні Дня Конституції, 27 червня – сталася знакова подія в українському спорт-медіа просторі. Сергій Дусь – український ультрамарафонець, трейлраннер, який наразі живе та працює у Великобританії – запустив перший український подкаст про ультрабіг – Ультра Чат UA.

Чому, власне, подія знакова?

Все просто. Сьогодні розвиток того чи іншого виду спорту – тісно пов’язаний із розвитком інформаційних ресурсів, які його висвітлюють. Саме так, по кількості спортивних каналів, блогерів, колонок у виданнях про той чи інший спорт – ми можемо судити про його популярність. Тож створення УльтраЧат UA – є ще одним свідченням, що ультрабіг, ультратрейли – за останні два роки стають в Україні все більш популярними.

До речі, з іншими “індикаторами популярності” ультра – теж все гаразд. Так, кількість ультра-стартів в календарі трейлових стартів у 2019 році  значно зросла порівняно з такою в 2018 році. Побільшало й учасників на самих стартах. Крім того, все більше українців беруть участь в закордонних ультразабігах. Якщо ще у 2015-2016 рр – це були одиниці, то минулого року, наприклад, тільки на трьох дистанціях Cappadocia Ultra Trail – бігло 49 українців(!), цього року майже 20 українців долали різні дистанції 100 Miles of Istria…
Далі – буде ще більше 😉

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Про що можна послухати на УльтраЧат UA?

УльтраЧат UA – подкаст, який виходитиме у форматі інтерв’ю з непересічними особистостями українського ультрасвіту.

Метою створення подкасту Сергій Дусь бачить не лише донесення цікавої та корисної інформації всім любителям ультра, а можливість надихнути та додати рішучості вийти на старт та зробити перший крок новачкам у світі ультра!

Наразі вже вийшли 4 випуски  подкасту з Оксаною Рябовою:
пілотний Епізод, Епізод 1, а також Епізод 2 із Олександром Шиманським, організатором Skole Ultra Trail. І буквально сьогодні Епізод 3 з переможцями найдовшої та найскладнішої ультрагонки в Україні 100Букомиль – Андрієм Ткачуком та Дарією Боднар.

Більше інформації про подкаст, тизери до епізодів – можна знайти на ФБ-сторінці УльтраЧат UA.

Ми публікуємо невеликий текстовий фрагмент з пілотного епізоду з Оксаною Рябовою.

Сергій Дусь (СД): Гість пілотного епізоду – чернігівчанка Оксана Рябова. Побігли!
У Оксани перемоги і подіуми на рейсах в Гонконзі, Китаї, Еміратах, Італії, Іспанії, Мальті, Франції, Туреччині, Казахстані та, звичайно ж, в Україні. Вона двічі представляла Україну на чемпіонатах світу з трейлу у 2017 та 2018 роках, а також входила у ТОП-50 на таких престижних змаганнях як ССС, Lavaredo, Festival des Tampliers. Оксана не боїться ніяких дистанцій, у її активі як короткі трейли, так і стокілометровки, стомильник та навіть пустельна багатоденна.

Оксана Рябова (ОР): Всім мої вітання!

СД: Нічого не забув?

ОР: Ні, нічого не забули. Можна, напевно, ще згадати, що в дитинстві був у моєму арсеналі біг по доріжці по стадіону. Я починала з 800, 1500м. Потім якось плавно перейшла на асфальт – 10км і півмарафон. Ну, а потім, спробувала трейл і, власне, моя трейлова історія десь у 2015 році почалася і, сподіваюся, буде тривати ще дуже довго.

СД: І ще – ти пробігла 5 кілометрів у три роки?

ОР: Так, я вважала, що пробігла свій перший забіг у 5 років. Тому що вдома у мене досі є такий пам’ятний приз «за волю до перемоги наймолодшому учаснику» і там написано 1993 рік, коли мені було 5 років. Я, власне, вважала, що то був мій перший офіційний забіг. Але десь три роки тому один знайомий, який працює в журналістиці «відкопав» якусь чернігівську газету 1991 року в якій було написано, що 3-річна Оксанка Рябова подолала 5 кілометрів. Тобто це такий офіційний доказ, що свої перші 5 кілометрів я подолала у три роки

СД: Давай тоді перейдемо до твого трейл-резюме і коротко пройдемося по ньому. Твоє знайомство з трейлом і марафоном відбулося в Гонконзі. Скільки днів ти тоді потім не могла дивитися на сходи?

ОР: Мабуть два тижні. Я могла на них дивитися але пересуватися по них було справді складно. Але аналізуючи це зараз, я розумію, що навіть зареєструвавшись на свій перший трейл – я продовжувала готуватися до шосе, а специфіка зовсім різна… Тож відновлення було досить тривалим. Однак, мене затягло у цю «трейлову пучину»…

СД: Отож 2019 рік, ти перебралася ближче до Шамоні. В гори. Ще не набридло?

ОР: Ні мені зараз навпаки в місті видається занадто багато людей, шуму – й хочеться в гори. Там почуваю себе дуже комфортно. Ціле літо я проведу в рефьюджі, який знаходиться на висоті 2400 метрів. Це, звісно, рай для трейлової підготовки.

СД: А як у тебе виглядає типовий тиждень тренувань. Об’єм час, набір висоти?

ОР: Зазвичай тренуюся 6 тренувань на тиждень. Понеділок – у мене вихідний, я нічого не роблю, в спортивному плані. Вт і Чт – це буде темпове й інтервальне тренування. Це може бути темповий біг по рівнині чи по рельєфу. Можуть бути короткі забігання під гірку… Ср і Пт – це відновлювальні дні, 8-10-12 км дуже легко. А вихідні зазвичай – довгі тренування з таким гарним набором висоти. Це від 20 до 30 км. Може бути спарене тренування. В Сб, наприклад 25-30км, а в Нд якесь темпове 15 км. Це вже залежить… 

Слухайте українське та відкривайте для себе світ ультра:
Оксана Рябовапілотний Епізод, Епізод 1
Олександр ШиманськийЕпізод 2
Андрій Ткачук та Дарія БоднарЕпізод 3

Enjoy!!! 😉

Фото: з ФБ-сторінки подкасту