Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Вже втретє в рамках Гуцул трейлу пройшов Чемпіонат України з трейлового бігу. 6 квітня майже 120 атлетів змагалися на основній дистанції “Соколине око” довжиною 54,5км з вертикальним набором 3250 метрів та лімітом на проходження траси – 15 годин.

У чоловіків перемогу впевнено здобув Сергій Попов, позаминулорічний переможець Гуцул трейлу. Його фінішний час 6 годин 21 хвилина став новим рекордом траси. Другим фінішував Андрій Ткачук з часом 6 годин 40 хвилин, а Олексій Борисенко став третім – 6 годин 48 хвилин.

У жінок, зі значним відривом і також новим рекордом траси фінішувала минулорічна переможниця Гуцул трейлу – Юлія Тарасова. Її фінішний час – 7 годин 16 хвилин. Примітно, що Юля прийшла 6-ою в абсолюті (!) Друге місце у Наталії Гусиніної – 8 годин 9 хвилин, третє – у Альони Хашко – 8 годин 31 хвилина.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Повні фінішні протоколи, а також результати на дистанціях-супутниках (“Вижниця”, “Гамованка”) – будуть вже невдовзі доступні на сторінці події.
Після фінішу переможці охоче поділилися враженнями від гонки для читачів Жорсткої Атлетики.

Сергій Попов:
Загалом, старт і організація – сподобалися. Хоча минулого року ці змагання пропустив, біг перший Гуцул трейл у 2017 році, який також виграв, тож маю з чим порівнювати. В першу чергу сподобалася добре промаркована траса, я б сказав, можна навіть було бігти без завантаженого треку. Тільки в кількох місцях були сумніви – то “підглядав”. Сама траса безперечно цікава але і досить складна. Круті підйоми, стрімкі спуски… Без хорошого трейлового взуття – тут ніяк.
На жаль, після ультрамарафону Strasimeno трохи травмував собі ахіл, тож навіть не знав, чи буду стартувати на Гуцул трейлі взагалі. Втім, спробував бігти максимально обережно, не летіти на спусках, як роблю зазвичай. Суперники на перших кілометрах дистанції взяли доволі високий темп, натомість я себе трохи притримував. Далі вже розігнався, а вони зникли за спиною.
Тепер першочергова задача відновитися, а далі хочу показати хороший результат на 100-кілометровій дистанції в Італії. Звісно, є плани й гарно виступити на Чемпіонаті світу з трейлранінгу, який проходитиме на початку червня у Португалії.

Юля Тарасова:
Стартом, дуже задоволена! По-перше, порадувала розмітка, яка стала значно кращою аніж попередній рік, мені вдалося десь на півтори години покращити свій результат.
Це мій перший трейловий старт цього року. Ставила собі за мету прийти першою і фінішувати у п’ятірці в абсолюті. Бігла орієнтуючись на свій темп, після останнього контрольного пункту навіть вдалося хвилин на 10-12 скоротити відставання від 5-го учасника. Це при тому, що на спусках, сповільнювалася, бо через торішнє листя вони були ковзькі.
Хоча у нас в Одесі до подібних змагань в горах не дуже зручно готуватися, використовувала у підготовці всі можливі нерівності і “тропи здоров’я”, і гірки поруч, робила багато спеціальних бігових вправ. Вперше, до речі, спробувала бігти з біговими палицями. Звісно, вони значно розвантажують ноги на підйомах, але із мінусів – це зайва вага та час на діставання і складання-розкладання.
Далі, якщо все складеться, маю в планах пробігти швидкий марафон закордоном, а також в пріоритетах Чемпіонат з гірського бігу, Чемпіонат світу з трейлового бігу в Португалії. Також, хочу ще раз спробувати себе на дистанції 100 кілометрів. Минулого року фінішувала 4-ою але певна, що можу ліпше та й цього року відчуваю, що готова краще.

Цього року Чемпіонат світу з трейлраннінгу відбудеться 8 червня в Міранда-ду-Корво (Коїмбра, Португалія). Дистанція буде “коротка” (близько 50 км), атлети нагороджуватимуться як в індивідуальному так і командному заліку. Склад української збірної – буде затверджено Федерацією легкої атлетики України вже найближчим часом. Слідкуйте за новинами!

 

Фото: Ольга Москалець, Кирил Кудінов, Дарія Боднар