Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Софія Яремчук ще на початку року привернула увагу уболівальників оновленням свого особистого рекорду на півмарафоні – 1:11:59. Тоді спортсменка зазначила, що давно була готова до такого результату, але з різних обставин не вдавалося його реалізувати. А минулими вихідними Софія довела, що той січневий результат не був випадковістю: 10 березня на Roma Ostia Half Marathon спортcменка скинула ще більше як півхвилини зі свого особистого – 1:11:17 і посіла сьоме місце у компанії одних з найсильніших спортсменок планети.

Жорстка Атлетика швиденько вийшла на зв’язок з Софією, аби розпитати все у деталях. Про це далі.

Як воно  бігти з цими найсильнішими дівчатами світу? Така компанія стимулювала чи може хвилюватися довелося більше?

Звичайно, це дуже круто бігти з дівчатами світового рівня, відчувати цю атмосферу, наче довкола тебе щось нереальне, це дуже стимулює і заряджає. Але у мене була своя задача, яку я повинна була виконати, тому я виходила на старт щоб показувати PB і про компанію не думала.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Попередній свій кращий результат ти показала з пейсмейкером. Як тут склалася ситуація і як взагалі розгорталися події на дистанції?

Так (напевно, я щасливчик), принаймні на стартах в Італії, де мій тренер завжди старається знайти мені людей, які допомагають впродовж дистанції (за це я йому дуже вдячна), і на цьому старті пейсмеркером у мене був Роман Продіус з Молдови, який ідеально провів мене впродовж дистанції без ривків, спокійно і з чудовим фінальним результатом. Траса була хороша, ми бігли з Риму в Остію (місто біля моря), тому траса була пряма без поворотів, на 10-11 км була гірка, де, напевно, довелося найбільше потерпіти. Ще один момент, який трохи заважав бігти швидше, – це постійний вітер в обличчя, але загалом я задоволена.

Ти часто кажеш про свого тренера. Можеш трохи про нього детальніше розповісти. Де і як взагалі зараз тренуєшся, переважно в Італії?

Так, зараз я тренуюся в Італії. Я вважаю, щоб показувати високі результати тренер повинен завжди бути поряд з тобою, бачити твій стан, слідкувати за технікою, тому на всіх роботах завжди присутній мій тренер – Fabio Martelli.

І нарешті ми почали добре розуміти один одного (тому що раніше виникали проблеми з мовою). Він постійно мене підтримує, коли в мене травми, коли мені важко. У нас є невелика група (з 4-х спортсменів), тому всі роботи я стараюся робити з кимось, а от кроси і легкі пробіжки зазвичай бігаю сама. На жаль, на збори я їздила без тренера, тому що він просто фізично не може поїхати з Риму, тому що тут у нього робота.

Крім тренерської діяльності він полковник і головнокомандувач олімпійського спортивного центру армії, також президент федерації легкої атлетики регіону Лаціо і зараз головний організатор Римського марафону, який відбудеться 7 квітня. Тому я йому дуже вдячна, що попри постійну величезну зайнятість він завжди знаходить час на тренування, він домовляється за фізіотерапію, коли в мене виникають проблеми, масажі, тренування в басейні, завжди хвилюється, коли іде щось не так, я це дуже ціную і поважаю.

Зазначимо, що представниця Ізраїлю Лона Салпетер виграла жіночий забіг (1:06:40), а у чоловіків найшвидшим виявивсяефіоп Гуйе Адола (1:00:17).