Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Серед різних способів ̶п̶о̶з̶н̶у̶щ̶а̶т̶и̶с̶я̶ ̶н̶а̶д̶ ̶c̶о̶б̶о̶ю̶ cповна насолодитися перевагами бігу є один, який заслуговує на особливу увагу – це перегони, що звуться “Вертикальний кілометр”. Це коли “вмираєш” від усього, що оточує: висота, холод, голод, втома і шалено гарні краєвиди. Сутність таких забігів полягає в наступному: є гора і на неї треба забігти. Гора, ну наприклад, щоб далеко не ходити, тобто не бігати – Близниця. Але тут є одна особливість: вертикальний кілометр – це забіг з набором висоти 1000 метрів дистанцією не більше 5 км. А це дуже круто, в усіх значеннях слова.

Такі змагання проводяться за Правилами Міжнародної федерації скайраннінгу і відрізняються від гірського бігу тим, що проходить на більших висотах. Плюс до цього, в скайраннінгу можуть бути складніші ділянки, і біг навіть може переплітатися з елементами скелелазіння.

Вперше такі забіги відбулися у 1994 році в Альпах. Після того ця ідея поширилася на тисячі учасників і понад 200 гонок по всьому світі. І хоча «скайраннінг» і має в основі слово «раннінг», це частіше за все зовсім не біг. Скайраннінг визначається як спосіб пересування в гірській місцевості на висоті понад 2000 метрів над рівнем моря (однак є виняток: федерації різних країн мають права коригувати висоту, на якій буде дано старт, але завжди незмінним залишається технічна складова і набір висоти).

Три дисципліни визначають цей вид спорту: Sky, Ultra і Vertical . Траси для скайраннінгу не повинні перевищувати 2-ї категорії складності за  альпіністською класифікацією і повинні мати ухил не більше 40 градусів.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Деякі з таких гонок мають “масові стартові”, де кожен починає перегони одночасно, на деяких стартують невеликими групами (хвилями), інші запускають зі старту спортсменів по одному  кожні 30 секунд.

Серед подій, що проводяться і координованих ISF можна виділити щорічну світову серію – World Skyrunner; національну серію – Skyrunner National Series, щорічні чемпіонати світу серед молоді; континентальні чемпіонати; чемпіонати Світу, що проводяться раз на два роки і окремо вертикальні забіги на хмарочоси.

Про популярність цієї дисципліни свідчать декілька переконливих цифр:

  • 202 офіційні гонки в 18 країнах
  • 50 000 спортсменів щорічно беруть участь в офіційних стартах
  • в змаганнях взяли участь вже 65 країн

А ось вам для прикладу декілька знаменитих у скайранерському світі гонок.

Певно, одним з найвідоміших “вертикальних кілометрів” є забіг в рамках фестивалю RED FOX ELBRUS RACE. Там траса піднімається від галявини Азау до станції “Мир” (2450-3450 м) і стала найбільш високогірною в світовій серії.

Один з найшвидших маршрутів розташований у Швейцарії – La Fully. Довжина маршруту становить 1920м за підйому висоти 1000 м і середнього градієнту 61%!

Ось такий фініш!
Також відомим і популярним стартом є Tromsø Skyrace (Норвегія, 1044 м набору, 2,7 км), який був започаткований у 2014 році легендами скайранінгу Кіліаном Джорнетом та Емілі Форсберг. Прогулюючись якось в районі Тромсе, вони вирішили створити расу, яка б передавла душу скаранігу. І їм це вдалося:
Ну що, а нам вдалося хоч трохи зачарувати цією дисципліною? Якщо так, то готуйся: вже на самісінькому початку 2019 року, а саме 5 січня в Квасах, що на Закарпатті, відбудеться Blyznytsia Vertical Km – перші змагання скайраннінгової дисципліни в Україні.

Посилання на фейсбук сторінку події тут

Реєструватись тут

Головне фото: легенда скайраннінгу Кіліан Жорнет на забігу в Малайзії © International Skyrunning Federation