Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Нещодавно IOF (Міжнародна федерація спортивного орієнтування) опублікувала спеціальні правила що стосуються Кубка Світу-2019. Найбільш цікавими були такі питання: програма фінального етапу Кубка Світу у Китаї, збільшення призових винагород та концепція переслідування на довгій дистанції у Фінляндії.

У 2019-му КС буде складатися з шести індивідуальних лісових дистанцій та трьох спринтерських. А також двох спринтерських естафет та однієї лісової у командному заліку КС. Фінальний етап КС наприкінці жовтня буде першою великою подією в Китаї рівня IOF.

Програма виглядатиме наступним чином:

8 червня середня Фінляндія
9 червня довга, переслідування Фінляндія
11 червня спринтерська естафета Фінляндія
14 серпня довга (WOC) Норвегія
16 серпня середня (WOC) Норвегія
17 серпня лісова естафета (WOC) Норвегія
27 вересня середня Швейцарія
28 вересня нок-аут спринт Швейцарія
29 вересня спринт Швейцарія
26 жовтня (приблизно) середня Китай
27 жовтня (приблизно) спринтерська естафета Китай
29 жовтня (приблизно) спринт Китай

 

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Другим змаганням на КС у Фінляндії буде довга дистанція у форматі старту з переслідуванням. Час старту визначатиметься результатом на середній дистанції за день до цього. Перша десятка спортсменів на середній дистанції покращить своє стартове становище на довгій бонусними секундами (від 120 до 5 в залежності від місця). Ті ж спортсмени, які програють на середній понад 20 хв, вирушать на довгу дистанцію на 20-ій хвилині з інтервалом у 15 сек. Ті атлети, які не матимуть результату після першого дня змагань, мають право стартувати після всіх учасників, але не матимуть офіційного результату.

Кубок Світу – старт, який можна використовувати для перевірки нового формату. Старт з переслідуванням раніше вже тестувався та є загальне відчуття, що це може бути дуже привабливим форматом, якщо все зробити правильно. Тож дуже цікаво почути зворотний зв’язок після змагань у Фінляндії.

Приємна новина для елітних спортсменів: призові винагороди суттєво зросли! Лідери загального індивідуального заліку у 2019-му отримають:

1 2500€
2- 1500€
3- 1000€
4- 500€
5- 300€
6- 200€

За словами Тома Холлоуелла (CEO IOF) вони мають намір збільшувати винагороди, що наряду з цікавою програмою має збільшити привабливість Кубка Світу для орієнтувальників.
Нагадаємо, що цього року у шістці кращих за результатами КС-2018 опинився Руслан Глібов, який провів вдалий сезон. А переможцями стали Туве Александерссон та Матіас Кибурц.

Тож, як потрапити до числа кращих у заліку КС? По-перше: бажані бали отримують лише кращі 40 на кожному зі стартів (кількість балів залежить від місця), по-друге: обов’язково враховуються бали за старти фінального етапу КС у Китаї. Проміжна позиція у рейтингу під час старів у Фінляндії та Швейцарії  буде складатися з суми балів усіх стартів, а під час стартів у Норвегії – як сума білів усіх стартів за виключенням одного найгіршого. Таким чином, у Китаї орієнтувальники вже зберуться з сумою кращих 6 з 7 стартів попередніх етапів КС та додадуть бали фінального етапу КС на обох індивідуальних дистанціях. Якщо ж атлети матимуть однакову кількість балів, вищу позицію отримає той, хто отримав більшу кількість балів на останньому старті.

Більш вичерпну інформацію можна знайти на сторінці IOF