Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Вперше в Україні!

Здається вже мало чим можна здивувати українських любителів гірського та трейлового бігу. Від карпатських традиційних гірських стартів та гірських ультр, до виснажливих пустельних забігів та бігу крейдяними горами: навіть найдивніша уява не може стати на заваді залученню всієї різноманітності рельєфу для спортивних цілей та визначення найсильніших бігунів.

Але дещо все ж поки лишалось недоступним для пересічного українського гірського бігуна – дисципліна, яка виникла на межі бігу та альпінізму під назвою “вертикальний кілометр”.

І вже на самісінькому початку 2019 року, а саме 5 січня в Квасах, що на Закарпатті, відбудеться Blyznytsia Vertical Km – перші змагання скайраннінгової дисципліни в Україні.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Що таке вертикальний кілометр?

Вертикальний кілометр – це одна з дисциплін скайраннінгу, що має вертикальний підйом 1000 м (допускається +/- 50 м по висоті), при цьому довжина маршруту не більше 5 км, з мінімальним середнім ухилом траси 20%, а деякі ділянки понад 33%.

Вертикальний кілометр може проводиться на різних висотах: від 0 до 1000 м, 1000-2000 м, 2000-3000 м. Бувають також подвійні або потрійні вертикальні кілометри.

Світова серія в дисципліні вертикальний кілометр увійшла в окрему серію World Circuit, яка була створена в 2017 році, а ранні змагання в цій дисципліні входили в світову серію зі скайраннінгу нарівні з дисциплінами скайрейс (Skyrunner World Series). World Circuit Vertical Kilometr регулюється правилами і положеннями Міжнародної федерації Скайраннінгу (ISF).

Найкоротший і швидкий вертикальний кілометр в світі знаходиться в Fully, Швейцарія. Довжина дистанції становить 1,9 км в довжину, із середнім ухилом в 52%. По суті, вертикальні кілометри – це все круті підйоми. “Вертикалка” змушує працювати спортсмена на межі, утримуючи стійку, майже максимальну напругу протягом 30 хвилин (для найкращих в світі!) І до години-півтори для всіх спортсменів-любителів.

Так це виглядає на Монблані

Як підготуватися до вертикального кілометру?

Підготовка до такого змагання вимагає дуже конкретних знань і грамотних тренувань, ось кілька порад:

  1. Набігаєте певний обсяг на пагорбах. Це підвищить вашу витривалість і підготує м’язи і зв’язки до навантажень. Зробіть багато загальних тренувань, протяжністю до 2 годин, де ви зможете сфокусуватися на постійному ритмі при сходженні. Дізнайтеся ваші межі!
  2. Після того, як закладете базу, є сенс додати двічі на тиждень інтервальні тренування по гірках. Короткі і круті підйоми, наприклад, 10 підходів по 60 секунд. Чим крутіше, тим краще! І більш тривалі підйоми до 20 хвилин, наприклад, 3 підходи по 10 хвилин або 2 підходи по 20 хвилин.
  3. Не забувайте про важкі тренування з фокусом на силу, а не на витривалість, які повинні проводитися регулярно. Однак, такі тренування слід вводити в тренувальний план поступово. Не забувайте про силову підготовку в тренажерному залі.

Вищенаведені поради є дуже простим керівництвом. Не забувайте про тренування на асфальті або стадіоні, щоб підтримувати швидкість, а щотижневі довгі кроси до 2-2:30 годин також важливі для тренування витривалості.

Посилання на фейсбук сторінку події тут

Реєструватись тут