Чемпіонат України на 10 км. Розповідають переможці

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У цю марафонську неділю, 16 вересня 2018 року, було б несправедливо окрім розповідей про Берлінський (цікавий для усієї світової бігової спільноти) та Дніпровський (цікавий в першу чергу для українців) марафони, оминути увагою Львів.

Вже традиційно місто Лева у розпал осіннього сезону приймає  національну першість з найвищими рівнем гостинності: на рівній трасі, без дощу і зовсім трошечки, для колориту, з бруківкою – у рамках забігу “Львіська дестяка” відбувся Чемпіонат України у бігу на 10 км.

Але і тут не обійшлося в цей день без марафону. А точніше сказати, без його представників. Саме марафонки поділили між собою увесь львівський п’єдестал у жінок: дівчата, які трохи більше місяця тому захищали кольори українського прапора на чемпіонаті Європи у Берліні, сьогодні стали найшвидшими на “десятці” у Львові. Перемогу відсвяткувала Дар’я Михайлова34:12. Зі старту відірвавшись від суперниць, спортсменка впевнено подолала наодинці більшу часину дистанції. А от за “срібну” нагороду Чемпіонату велася неабияка боротьба: минулорічна чемпіонка Ольга Котовська (34:26), яка трималася на другій позиції, на останньому кілометрі поступилася Вікторії Хапіліній (34:23).

Далі розповідає чемпіонка:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

“Задоволена собою, адже перемога на чемпіонаті України для мене значима, для мене важливо і приємно стати чемпіонкою країни.

Я знала, що я у гарній формі, тому налаштовувалася на перемогу. Але дуже хотіла, щоб на цьому старті була хороша конкуренція, хотіла поборотися з найсильнішими.

Та насправді напруга і так була до останнього: перші 5 кілометрів біглося дуже легко і я пішла у відрив, але коли ми розвернулись, то вітер вже був в обличчя і не було за ким сховатись, довелося добре попрацювати, щоб ніхто не наздогнав. А ще мені дуже сподобалося, що декілька кілометрів вдалось пробігти зі швидкістю 3:10-15. Після марафону такі швидкості бачити приємно. На цьому сезон не завершую, далі маю в планах ще декілька закордонних стартів”.

Натомість чоловіки вирішили відкласти визначення переможця на останній кілометр. Зі старту визначилася трійка лідерів: Дмитро Дідоводюк, Дмитро Лашин та Василь Коваль. Останній вів забіг переважну частину дистанції і розіграв з Лашиним чемпіонство вже на фінішній бруківці: 30:12 у Василя проти 30:20 у Дмитра. Бронзовий результат Дідоводюка – 31:22.

Передаємо слово переможцеві:

Не можу сказати, що я заздалегідь планував перемагати, насправді, не люблю наперед загадувати, просто біг і здоров’я сьогодні дозволило стати першим. Якщо чесно, навіть не очікував, що сьогодні виграю!

Я задоволений звичайно перемогою, хоча, можливо, якби компанія була ще сильнішою, то по відчуттям може б і швидше зміг.

Щодо траси – то вона хороша, питань немає – рівна і “біжуча”. Хіба лише на старті і фініші трохи бруківка впливає на швидкість, адже доводилося обережніше ноги ставити, щоб не травмуватися. Але й ідеальних умов не буває!

Щодо подальших бігових планів, то збираюся трохи “поспринтувати”: у Харкові планую бігти естафету 4 по 800 метрів і Буковинську милю в Чернівцях. Але, звісно, основний старт – Чемпіонат України з кросу, туди й готуюся!”

Зазначимо, що у рамках Чемпіонату розігрувалися і титули в інших вікових категоріях.  Чемпіонами України серед молоді стали Марія Мазуренко (36:07) і Тарас Чукань (32:18), серед юніорів – Ірина Довгуша (40:36) і Андрій Краковецький (32:29).

Всі результати змагань за посиланням.