Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Вже традиційно Чемпіонат України з марафону притягує до себе чималу увагу легкоатлетичного соціуму. І хоча цього року частина цієї уваги була переміщена на рекорд світу у Берліні у виконанні Еліуда Кіпчоге, все ж Чемпіонат відзначився чималою кількістю цікавих фактів.

Змагання Чемпіонату пройшли в рамках третього ATB Dnipro Marathon, який є чи не єдиним легкоатлетичним пробігом, організацією та ініціатором якого в значній мірі займається місцева влада. Марина Філатова, президент Федерації ЛА Дніпропетровської області, не могла не заручитись підтримкою свого чоловіка – мера міста Дніпро Бориса Філатова – в результаті маємо чудову бігову подію.

Марафонка Марина Філатова та два майбутніх марафонця Борис Філатов та Ігор Гоцул

Що ж до переможців, то тут ми не очікували швидких хвилин, хоча можливість виконати кваліфікацію на майбутній ЧС в Досі (Катар) дещо підливала масажної олії у м’язове вогнище всіх учасників на останніх кілометрах дистанції. Перемога разом з виконанням нормативу (2:16:00 у чоловіків та 2:38:00 у жінок) давало прямий квиток на ЧС, але ці два квитки виявились не використаними. Перемогу у чоловіків здобув Микола Юхимчук, з результатом 2:17:44, і що цікаво, Микола навіть не планував боротись за норматив. Про це він сказав в своєму коментарі телеканалу Xsport, – “Я не до готувався марафону, підготовка була до «половинки». З огляду на це моїм завданням було виграти і вибігти з 2:18 годин. Все вийшло по плану, я задоволений”.

Призерами ЧУ стали Ігор Порозов (2:21:17) та Піддубний Артем (2:21:30), який минулого року здобув перемогу чи не у всіх найбільших марафонах нашої країни, в тому числі і в Дніпрі.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Дуже багато інтересу було прикуто до жіночого стартового протоколу. Фактично на старт вийшла єдина професійна марафонка – Олександра Шафар, яка до того як представляти Волинь, представляла Білорусь під прізвищем Дуліба, маючи в активі шалені 2:26:08. Тож без відсутності конкуренції Олександра оформила чемпіонство, на цей раз українське, з результатом 2:40:07, чого все ж стало недостатньо для відбору на ЧС.

Доросла Шафар та маленький Шафар

Інші дівчата не мали на меті боротьбу за норматив, хоча їхня мотивація від того меншою не стала. Так срібною призеркою ЧУ стала член національної збірної зі спортивного орієнтування Ольга Слута, її результат 2:55:06.

Бронзова нагорода ж їде в Харків разом з Ольгою Донченко (3:06:21), головною ньюзмейкершою минулорічного ЧУ. Нагадаємо, минулого року Ольга не змогла заявитись на ЧУ і бігла як звичайний учасник, хоча її результат 2:57:32 і був другим серед всіх жінок, срібну нагороду тоді вона не отримала.

Серед інших цікавих моментів ATB Dnipro Marathon можна відзначити черговий раунд боротьби між двома українськими ультрамарафонцями: Сергієм Поповим та Євгеном Гливою. Вже не вперше ці двоє позитивних хлопця змагаються на шосейних стартах та підколюють один одного в соціальних мережах. Цього разу чекаємо на саркастичний пост від Сергія, адже саме він став першим в рамках ATB Dnipro Marathon, та четвертим взагалі, з часом 2:35:29. У майстра пустельних марафонів Євгена результат 2:37:15, та 3-ій час, шостий в загальному підсумку. До речі, вихованець Євгена Ігор Панченко здобув перемогу на ЧУ серед молоді з результатом 2:39:08.

Основне фото Мякшинов Микола, Укрінформ