Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Досить резонансною справою стало відсторонення молодого українського атлета Антона Грабовського через пост в Інстаграмі. Це і не дивно, адже це перший прецедент в новітній історії легкої атлетики України взагалі та в співпраці зі спортивним японським гігантом компанією ASICS зокрема. Жорстка Атлетика вирішила дослідити питання більш детально.

В чому ж зміст проблеми?

Все розпочалось з розміщеного в інстаграмі Антона неоднозначного контенту на адресу ASICS, на що і була реакція зі сторони виробника спортивного одягу, яка вилилась у ввічливого листа до ФЛАУ з висловленням занепокоєння та проханням роз’яснити ситуацію.

Самі пости я показав у відео, але якщо говорити про їх зміст, то мети йти на конфлікт у мене не було. Запостив і забув, то був жарт, але в кожному жарті є доля правди, – прокоментував зміст постів Антон

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Реакцією федерації стало відсторонення атлета від участі в офіційних заходах на термін 6 місяців з формулюванням причини – неетична поведінка по відношенню до компанії ASICS, наслідком якої стали репутаційні втрати.

Про свою можливість апелювати до цього рішення я не знав. Зі мною був деякий діалог, але потім я просто отримав рішення, розкрив деталі процесу атлет.

Чого саме позбавляється Антон в зв’язку з відстороненням?

Як сформовано в офіційному повідомленні ФЛАУ атлет відсторонюється від всіх офіційних заходів терміном на 6 місяців. Як це розуміти і про які саме заходи йде мова? Офіційними заходами ФЛАУ є в першу чергу чемпіонати України, тобто мови про заборону стартувати на змаганнях інших федерацій та інших рівнів немає. Атлет може вільно тренуватись та змагатись скрізь, за винятком змагань під егідою ФЛАУ, а отже не може бути відібраним в збірну України.

Акцент в цій справі треба поставити на слові “відсторонений”, про жодну дискваліфікацію мова не йде.

Варто звернути і на той факт, що в період відсторонення Антона буде відбуватись єдиний чемпіонат України – з кросу, де він міг би виступити, далі пряма мова:

Як я зрозумів, це тільки заборона на виступ на змаганнях під егідою ФЛАУ або IAAF. Сподіваюсь, що зарплата ще до кінця року залишиться. На рахунок стартів, то я пропускаю лише чемпіонат України (а якби відібрався, то чемпіонат Європи) по кросу. Але на рахунок кросу я не був впевнений, адже вже давно не виступав там. І видно, що не скоро буду.

“Спринтерська” форма не завадила французу Pierre-Ambroise Bosse стати чемпіоном світу з бігу на 800 мертів в Лондоні 2017 року. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV

Позиція Федерації

Безсумнівно, підписання договору про спонсорство з компанією ASICS важко переоцінити. Це не лише економія мільйонів бюджетних гривень, які можуть бути направлені на інші, не менш важливі, статті витрат, але й форма світового рівня для атлетів збірної України.

Скандал який розгорівся під час і після виступу збірної на зимовому чемпіонаті світу в Бірмінгемі вкотре підкреслив необхідність форми найвищого рівня для збірної і показав соціальну значимість даного аспекту в першу чергу для глядачів та фанатів. І досі лишається дивним факт відсутності представників найбільш критичних ЗМІ на урочистому підписанні угоди та презентації нової форми і в розумінні редакції Жорсткої Атлетики цей факт може трактуватись навіть замовним характером публікацій.

Сіфар Хасан з Нідерландів поспішає до своєї бронзи на ЧС в Лондоні в формі ASICS (AP Photo/Alastair Grant)

Ще на урочистій презентації та підписанні угоди Жорстка Атлетика отримала коментар від генерального секретаря ФЛАУ Михайла Медведя, який проливає деяке світло на складний процес перемовин.

ASICS виявляв інтерес по роботі з Україною, але хотів підписати договір лише 2019-го року, коли б випускав оновлений дизайн форми під чемпіонат світу в Досі. Іншими словами, виробник мав обмежені виробничі потужності для задоволення потреб збірної України, в зв’язку з позаплановою розробкою дизайну та пропрацюванням всіх технічних моментів. 

Тож, зважаючи на складні та довгі перемови національної федерації з компанією ASICS щодо спонсорства, зовсім не дивним виглядає бажання федерації всіляко підтримувати та примножувати дружні стосунки зі спонсором, особливо з таким лояльним та великим.

Деякі висновки

Чи мала ФЛАУ відреагувати на лист головного спонсора? Питання риторичне, інакше під загрозою опинились майбутні інтереси всієї збірної, а можливості до підписання альтернативного контракту зі спортивним виробником зі світовим ім’ям звелись би до нуля. І в першу чергу, в програші лишились самі спортсмени.

Чи адекватне покарання за “хлопчачі” витівки, що потягли за собою проблеми такого високого рівня? Безсумнівно так, адже як ми розібралися раніше, за гучними словами про “відсторонення на шість місяців” фактично мова йде про недопуск до одного змагання, до того ж участь в якому була і так під питанням у самого атлета.

Чого має навчити нас ця ситуація? По-перше, це дає розуміння про європейські та світові норми етики та такту, адже занепокоєння та питання виникли саме у наших закордонних колег. По-друге, це відповідальність за вчинки в формі з національною символікою. По-третє, підвищена відповідальність за публічність.

Твій виступ на ЧУ в Луцьку в формі Асіксу можна розцінювати як спробу виправити ситуацію? І твої наступні кроки, чим будеш займатись ці 6 місяців?

Частково так, хоча я розумів, що навряд чи вже щось зробиш. Планів багато, і тренування в тому числі, але хотілось би знову навідати Африку.

Антон став п’ятим на 1500 метрів на останньому чемпіонаті України в Луцьку

Таким чином, можна констатувати, що всі ми, вся легкоатлетична родина, отримала для себе дуже цінний урок, урок який дає нам шанс навчитись на власних помилках та стати на крок ближче до цивілізованого світу.

Nota bene. Антон є яскравим українським атлетом, виступи якого, і ми переконані в цьому, потішать фанатів легкої атлетики ще незліченну кількість разів. А тим часом слідкуйте за його пригодами та тренуваннями в Кенії на його каналі в YouTube.