Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Після надемоційного першого дня Чемпіонату України у Луцьку настав день другий! І як і очікувалося, він виявився дуууже насиченим, насиченим цікавою боротьбою, високими результатами і захоплюючим видовищем, яке можна було споглядати на доріжках і у секторах луцького стадіону «Авангард».

Цього дня стали відомі імена ще 14-ти чемпіонів України, оновлено національний молодіжний рекорд та виконано чимало нормативів на Чемпіонат Європи у Берліні. Ділимося з вами коротко і про головне, що просто неприпустимо пропускати!

Стрибки у довжину, чоловіки

Усе почалося з непоступливої боротьби у чоловічих стрибках у довжину. Два фаворити змагань – Владислав Мазур та Сергій Никифоров настільки увійшли в азарт, що обидва встановили особисті рекорди і, звісно, ж підтвердили свої нормативи на Берлін. Але як вони це зробили! Вже у другій спробі Мазур перелетів 8-метрову позначку – 8,07 м, однак Никифоров не змусив чекати, його стрибок – і одразу ж 8,20. Далі знову Мазур туди ж – 8,06, а Сергій ще додає – 8,23м. Саме таким і став врешті переможний результат у цьому секторі. До того ж хлопці тепер серед лідерів європейського топ-листа! Станом на 20 липня у Сергія взагалі друга позиція рейтингу. Третє місце також з особистим рекордом посів Ярослав Ісаченков (7,88).

Не стрибав останній спроби, бо знаю, що це хороший результат для мене. Хочу вберегти сили на майбутнє. Пригадую Олімпійський відбір, віддав усі сили тут, стрибнув 8,18, правда, вітер перевищував норму і на ОІ не поїхав, але на Чемпіонаті Європи тоді вже показати себе не зміг, залишив усі сили у луцькому секторі. Зараз хочу зробити кращу картину – хоча б потрапити у фіналі і там боротися вже  далі“, – поділився Сергій.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Метання списа, чоловіки

Тим часом, дуже розмірено і спокійно розгорталися події у секторі для метання списа у чоловіків. Та під кінець стадіон неочікувано вибухнув оплесками. Так! Це Юрій Кушнірук після чотирьох спроб у район 75-ти метрів зумів відправити спис на 80,55! А це –  виконання нормативу на Берлін та нормативу МСМК! Друге і третє місця за Дмитром Шереметом (77,33) та Крутієнко Матвієм (76,91).

400 метрів, жінки

Мабуть, один із найочікуваніших і найщільніших за рівнем результатів учасниць фіналів цього вечора, де семеро дівчат мали нормативи на ЧЄ і тут вирішувалося хто ж поїде до Берліну. Перемогу відсвяткувала Тетяна Мельник – 52,71, на друге місце потужним фінішем увірвалася Анна Ярощук-Рижикова – 52,77,  а третьою стала Анастасія Бризгіна – 53,12.

“На Чемпіонаті Європи хочеться потрапляти у фінал. Великих медальних планів не ставлю, цей сезон досить важкий, були травми, навіть зараз є маленькі нюанси з коліном. Ну і, звісно, боротимусь в естафеті, у нас дуже хороша команда і налаштування у всіх серйозне”, – розповіла Тетяна.

400 метрів, чоловіки

Слідом за дівчатами переможця визначили чоловіки. Призова трійка тут була цілком очікуваною: впевнену перемогу з найкращим результатом сезону здобув Віталій Бутрим,  (46,04), другий Олексій Поздняков (46,60) – обидва підтвердили берлінські нормативи. Третій – Станіслав Сеник (46,91).

Стрибки у висоту, жінки

До цього часу у секторі зі стрибків у висоту, наші зіркові стрибунки вже довели справу до вирішальних висот. Так, на висоті 1,94 у боротьбі залишилося троє – Юлія Левченко. Катерина Табашник та Оксана Окунєва. Причому Окунєва долала останні три висоти з третьої спроби. На жаль, позначка 196 см Оксані не підкорилися, але з найкращим результатом сезону, вона отримує і квиток до Берліну. Табашник же зуміла подолати висоту 196, 198 й уже не підкорилися. Однак, на додачу до срібла чемпіонату України спортсменка повторила особистий. Юлія Левченко холоднокровно долала усі спроби аж до 196 см, після невдачі на 198 Юля перенесла спробу на 2 метри. Та стрибати їх не довелося вже, за кількістю вдалих спроб вона забрала нагороду і прямує на свій останній перед Берліном старт – Діамантову Лігу у Лондоні.

Дякую дівчатам, сьогодні були чудові стрибки у багатьох дівчат! Своїми стрибками також задоволена, результат хороший. Але, звичайно, хотілося б спробувати себе на 2 метри”, – зізналася переможниця після змагань.

Стрибки у довжину, жінки

Якоюсь непідкорюваною цього дня видалася планка для лідерок зі стрибків у довжину. Марина Бех зуміла здійснити лише 2 вдалі спроби, а Христина Гришутіна і зовсім одну. Так, єдиним вдалим стрибком Христина повторила свій особистий рекорд та підтвердила норматив – 6,81. А от Марина Бех змісила понервувати і себе, і уболівальників і після стрибка на 6,70, в останній спробі все ж зуміла зібратися і стрибнути на переможні 6,86 (щоправда, вітер під час цього стрибка складав +2,2 м/с).

Хотілося б краще потрапляти на планку. Сьогодні великих заступів не було, просто по сантиметру. І це найбільш прикро, хотілося б зрозуміти у чому справа. Будемо тепер вже до Берліну працювати, виправляти ці помилки. Слава Богу, що в останній спробі виборола перемогу. Тут, звичайно, намагалася не здатися, не опинитися слабкою в очах самої себе, реалізувати труд тренера і порадувати уболівальників”, – розповіла Марина після змагань.

800 метрів, жінки

Тут сенсацій не сталося. Чинна чемпіонка Європи на цій дистанції Наталка Прищепа впевнено і спокійно перемогла – 2:01,84, при цьому наодинці долаючи усю дистанцію підтвердила норматив. Орися Мочульська друга 2:05,48, третя Тетяна Петлюк – 2:06,45.

Розминка була геть ніяка, але врешті біглося дуже добре! Тому задоволена. Зараз стартувати до Берліну, певно, вже не будемо. Можливо, після Чемпіонату Європи зробимо десь старти. Але поки підводимося суто до ЧЄ”, – поділилася Наталка.

800 метрів, чоловіки

Тут біг видався тактичним і все вирішував фініш. Євген Гуцол переміг – 1:51,48, Олег Миронець другий – 1:51,51, бронза дісталася Владиславу Фінчуку – 1:51,94.

Метання списа, жінки

Повноцінне повернення у сектор після травми відсвяткувала Катерина Дерун. З першої спроби вона відправила спис на 57,09. Ця спроба, яка є її найкращим результатом цього сезону принесли їй перемогу і сльози радості на п’єдесталі. Ганна Гацько-Федусова з результатом 56,85 була другою, замкнула призову трійку місцева спортсменка Анна Лагода – 48,08.

3000 метрів з перешкодами

Єдиним, хто вибіг тут з 9-ти хвилин був Василь Коваль і потішив себе особистим рекордом – 8:46,20. Друге і третє місця з різницею в одну соту розділили Сергій Шевченко і Роман Ростикус – 9:00,88 та 9:00,89.

100 метрів, жінки

Мамочка повернулася“, – саме так прокоментувала свій виступ на цій дистанції Христина Стуй, яка повернулася в стрій після травм, показала чудовий біг, вже вкотре підтвердила берлінський норматив і здобула впевнену перемогу з особистим рекордом – 11,20! Також особистим може похизуватися і Аліна Калістратова – друге місце і 11,64. Бронзову нагороду забрала переможниця бар’єрної стометрівки Анна Плотіцина – 11,69.

Я рада дуже, що це особистий рекорд! Напевно, зараз знайшла ту золоту середину. Якщо пояснювати спринт на двох пальцях, то якщо ці пальці напружити і жорстко ними рухати, то ни зможеш швидко працювати, а якщо розслабити, то все виходить! Ми з тренером знайшли цю золоту середину і зрозуміли, що зусиллями ти спринт не побіжиш, знайшли цю середину розслаблення. І плюс ми на відсотків 30-40 почали працювати менше. Тренер побачив, що у мене достатньо бази, почали працювати точечно, якісно”, – зазначила Христина.

100 метрів, чоловіки

Справжнє видовище за 10 секунд дистанції влаштували тут спортсмени. Після фальстарту стартову лінію залишив Микола Носенко, тож під другий постріл усі стартували дуже обережно. Від самого страту у лідери вирвався зимовий чемпіон України на 60-метвівці Олександр Соколов і, здавалося, був вже недосяжним для досвідченого Сергій Смелика – на позначці 60 метрів Соколов був попереду ще метри на 3. Фінішну лінію спортсмени перетинали вже пліч-о-пліч з непередаваними емоціями – певно, емоціями здивування і захвату від себе, бігу і один одного. Врешті, фотофініш визначив переможця – на одну соту швидшим виявився Смелик – 10,16 (SB), а от Соколов тепер має звання рекордсмена України серед молоді – 10,17, а разом з ним і норматив на ЧЄ. Третім був тут Еміль Ібрагімов – 10,43.

Боровся до останнього сантиметру! Треба подивитися повтори стартового розгону, певно, десь засидівся на старті! Тому тут великі резерви. По відчуттям є ще чим додавати“, – прокоментував Сергій.

10000 метрів, жінки

Фінальним акордом цього дня стала найдовша дистанція Чемпіонату – 10000 метрів. І акорд цей був дуже швидким!  Переможна трійка оформила тут особисті рекорди. А двоє з них ще й виконали берлінський норматив. Олена Сердюк впевнено дісталася фінішу першою – 32:48,54. Другою фінішувала Євгенія Прокоф’єва – 32:59,58. Третє місце швидким фінішем вирвала Ольга Котовська, яка прямує до Берліну на марафон – 33:21,27.

Десятиборство

І, звісно! Ми не забули про те, що протягом двох днів чемпіонату точилася боротьба у десятиборців. Розпочавши змагання не на лідерських позиціях, Василь Іваницький зумів зібратися і додати у другій половині змагань. Як результат – переможні 7539 очок. Однак, як зазначив спортсмен після фінішу – він цілився на норматив, та цього разу не склалося. Впевнені, далі буде! Срібним призером став Вадим Адамчук – 7097, а Руслан Малоголовець третій – 6813.

Лишилося ще 2 дні легкоатлетичного задоволення! З усіма результатами можна ознайомитися на сайті ФЛАУ.