Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Луцький стадіон “Авангард” після річної перерви знову став господарем головного старту сезону країни – Чемпіонату України. Як і два роки тому спортсмени борються  не лише за чемпіонcтво, а й за нормативи! Тоді на Олімпійські Ігри в Ріо, а цього разу на Чемпіонат Європи, який прийматиме Берлін і той самий легендарний Олімпійський стадіон. Жорстка Атлетика з нетерпінням чекала на цей старт і тепер з великим натхненням ділиться з читачами найсвіжішою інформацію з місця подій.

Перший день, як і повелося, був насичений кваліфікаційними змаганнями у більшості видів. Та не обійшлося і без фіналів. І дуже цікавих фіналів, у результаті чого знаємо імена вже шістьох чемпіонів України-2018, а також маємо декілька нормативів!

Штовхання ядра, жінки

Першими ім’я переможниці пощастило дізнатися дівчатами у секторі для штовхання ядра. Ольга Голодна стабільно відправляла снаряд за 16-метрову позначку, а найкращою виявилася друга – 16,84. Таким чином, Ольга підтвердила норматив на європейську першість і може тепер спокійно готуватися до головного старту. Особливо, після минулорічних перипетій…

Емоційно я дуже добре виклалася, але, на жаль, я “не потрапила” у жодну спробу. Справа в тому, що тут маленький снаряд і він постійно “вилітав”, не могла з ним впоратися з незвички. Скажу так: я очікувала кращого. Не набагато кращого, але кращого. На Європу завдання – 17,50-17,80, розраховуємо і готуємося на такий результат. 

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Минулого року була прикра історія, коли я запізнилася на Чемпіонат України (а це завадило спортсменці в результаті потрапити до збірної ЧС світу у Лондоні – прим.), тож цього року я з 6 ранку не спала, переживала, прокидалася кожні 20 хвилин, це звісно мене мотивувало. А усі навколо контролювали, чи я встигаю“, – розповіла Ольга.

Друге і третє місця тут розділили Вікторія Клочко (16,37) і Анна Самолюк (15,39). Багатоборка Аліна Шух, яка нещодавно стала чемпіонкою світу серед юніорів у метанні списа, була тут восьмою – 13,48.

Штовхання ядра, чоловіки

У чоловіків у цьому виді програми норматив на Берлін, на жаль? нікому не підкорився. А перемогу відсвяткував Віктор Самолюк19,12 м. Ігорю Мусієнку, який має цього року успішну спробу на 20,14, тут вдалося показати лише 18,83. Третім став Микола Багач – 18,69.

Стрибки з жердиною, чоловіки

Далі за справу взялися чоловіки у стрибках із жердиною, але тут також з нормативами не задалося. Титул чемпіона України-2017 отримав Іван Єрьомін – 5,30. А от єдиного нашого жердинника з “квитком” на Берлін (5,55) Владислава Малихін спіткала невдача – у нього в одній зі спроб зламалася жердина просто під час стрибка і, врешті, з результатом 5,20 він здобув бронзу, поступившись за спробами Кирилу Кіру.

110 метрів з бар’єрами

На коротких бар’єрах справи виявилися значно кращими. Так, Артем Шаматрин не лише відсвяткував впевнену перемогу, а й покращив на одну соту особистий рекорд та підтвердив норматив на Берлін – 13,80. Другим, також з особистим рекордом дістався фінішу Богдан Чорномоаз – 13,91. Призову трійку замкнув наш титулований багатоборець Олексій Касьянов – 13,99. Чемпіон одразу ж після фінішу поділився  ЖА своїми емоціями і розповів про свого талісмана, який подолав з ним усю дистанцію (див. головне фото):

По відчуттям останні старти постійно хочеться додати, але дуже непросто знайти цю необхідну  межу між напругою і розслабленням. Поки вдалося лише 2 швидких старти, але буду поступово набирати форму, так вийшло, що сезон видався пізнім… Одним словом, це третій старт і кожного разу виходить швидше, буду сподіватися, що далі буде ще швидше. Сьогодні біг з талісманом – Ріком, який мені подарували. В Берлін також візьму його з собою”.

100 метрів з бар’єрами

Анна Плотіцина вже вкотре доводить своє абсолютне і беззаперечне лідерство на 100 метрах з бар’єрами. Незважаючи ні на що! Спортсменка з травми розпочала сезон і з травня місяця взагалі не стартувала, більше того, певний час не могла тренуватися. Але попри це знову довела, хто головний на цій дистанції – 13,19 у забігу і 13,24 у фіналі – що є двічі підтвердженням нормативу на ЧЄ. Для Ані ця перемога стала особливо емоційною:

“На початку сезону я травмувалася, були серйозні проблеми з коліном, навіть казали, що треба вдягати гіпс, тож нічого робити взагалі не могла. Лише зараз почали щось бігати. А так, була вдома, налаштовувала себе більше психологічно, подивимося що з цього вийде, з таких аутогенних тренувань. Стартів, напевно, до Берліну робити не будемо вже.

Сьогодні стала чемпіоном в першу чергу для себе. Хтось вважає мене спортсменом високого рівня, я не вважаю себе спортсменом високого рівня. Справа в тому, що є  цілі і завдання, які я ставлю перед собою, але чомусь вони поки не підкорюються. Тому після деяких поразок і нефартів, в цій боротьбі в першу чергу з собою, змушую себе підійматися знову і вважаю себе тут чемпіонкою для себе”.

Срібна призерка змагань Ганна Чубковцова – 13,34, хоча й у півфіналі вклалася у берлінський норматив (13,23), але, на жаль, зарахований він не буде, оскільки вітер під час забігу був +2,5 м/с. Бронзову нагороду тут забрала Наталя Ручківська – 13,41.

10 000 метрів, чоловіки

Завершальним видом першого дня змагань був чоловічий фінал на 10000 метрів. За швидкого початку, однак нешвидкої другої частини дистанції Микола Нижник з результатом 29:23.46 відсвяткував перемогу, однак без нормативу. Бронза і срібло у Дмитра Сірука (який вже має норматив – 28:38) та Богдана-Івана Городиського – 29:26.73 та 29:30.98 відповідно.

Такими були фінали першого дня. А далі буде ще захоплюючіше, адже за перший день відбулося декілька цікавих кваліфікації, які дають сподівання на запеклу боротьбу далі. Так, у забігах жінок на 400 метрів, де 9 українок мають нормативи на чемпіонат Європи, одразу четверо з них його підтвердили – Тетяна Мельник (52,42), Анна Рижиковій (52,44), Аліна Логвіненко, між іншим у свій день народження, (52,58) та Ольга Ляхова (53,14). Отож, у четвер на нас очікує дуже гарячий фінал! Також повторення нормативу у кваліфікації стрибків у довжину подарувала собі ще одна іменинниця цього дня Марина Бех – 6.62 м, а от Христина Гришутіна через вітер (+3,2 м/с) не зможе записати у свій актив підтвердження нормативу – 6.71 м. Тим не менш, це все натякає на запеклу боротьбу,  тож слідкуймо далі пильніше!

З усіма результатами можна ознайомитися на сайті ФЛАУ.