Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

“Діамантова Ліга” дісталася свого екватору і на сьомому етапі найпрестижнішого легкоатлетичного турніру, який 30 червня приймав Париж, було «екваторіально» гаряче: 7 найкращих результатів сезону у світі, декілька рекордів континенту і купа особистих! Легкоатлетичний сезон у розпалі!

Перш за все зазначимо, що для українців цей старт також приніс приємні новини.

Так, Юлія Левченко посіла третє місце зі стрибків у висоту, показавши свій найкращий результат сезону – 1,97 метра. При цьому бельгійській багатоборці Нафіссату Тіам, яка була другою, вона поступилася лише за спробами. Катерина Табашник з результатом 1,94 метра посіла шосте місце. Перемогла з найкращим результатом сезону у світі і рекордом змагань Марія Ласіцкене (2,04 м), оформивши свою 45 (!!!) перемогу до ряду.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У незвичній дисципліні, скороченому багатоборстві – триборстві, яке не входить до програми «діамантових перегонів» (стрибки у довжину, штовхання ядра, 110 м з/б) перемогу здобув за підтримки місцевих уболівальників чемпіон світу у 10-борстві француз Кевін Майер, за сумою трьох видів він набрав 2860 очок (7.62, 16.51, 13.71). А наш Олексій Касьянов (7.53; 14.18; 14.10, 2643 очка) посів друге місце.

На 400 метрах з бар’єрами катарець Абдерахман Самба відзначився по праву видатним досягненням – йому вдалося не лише подолати 47-секундний бар’єр, очолити топ-лист сезону, встановити рекорд континенту,  Діамантової ліги, покращити особистий одразу на півсекунди… 46,98 – це другий результат в історії легкої атлетики!!! Нагадаємо, легендарний Кевін Янг ще у далекому олімпійському 1992 році у Барселоні подолав дистанцію за 46,78.

У кенійській дуелі на 3000 метрів з перешкодами впевнену перемогу завдяки фінішному ривку здобула Беатріс Чепкоеч, яка вибігла з 9 хвилин і встановила найкращий результат сезону у світі – 8:59.36.

22-річний кенієць Тімоті Черуйот вкотре підтвердив реноме лідера сезону на 1500 метрів і вже не вперше покращив власний найкращий показник сезону у світі – 3:29.78.

Надзвичайно напружені видалися 110 метрів з/б. Перший фальстарт і попередження для південноафриканця Антоніо Алкана, друга спроба – червону картку отримує лідер сезону Сергій Шубенков (12.99), який виступає під нейтральним прапором. З третьої спроби спортсмени вибігли успішно зі старту, однак надшвидких секунд вже не вийшло: шансом скористався Леві Рональд з Ямайки – 13.18 і очолив гонку за діаманти.

На жіночій 400-метрівці Сальва Насер з Бахрейну абсолютно впевнено і, здалося, навіть, розслаблено здобула свою третю «діамантову» перемогу цього сезону і одночасно показала третій результат світового сезону – 49.55. Крім того, це ще й рекорд континенту.

800 метрів у жінок зібрали олімпійських призерок – Семеню, Ньонсабу та Вамбуджі. Очікувано першою фінішу дісталася Кастер, однак не таким очікуваним видалося її наближення до 35-річного рекорду Ярміли Кратохвілової. Семеня від старту очолила забіг і, як результат, – 1:54.25 – це 4-й показник в історії 800-метрівки, особистий, національний та рекорд Діамантової ліги. Після фінішу спортсменка зізналася, що не очікувала таких секунд, хоча на вигляд здавалося, що сильно напружуватися їй не довелося.

Які були б стрибки з жердиною у Парижі без Рено Лавіллені. Супертитулований француз влаштував неймовірну битву для уболівальників разом з чемпіоном світу-2017 Семом Кендріксом та юним шведом Мондо Дуплантісом. І хоча Лавіленні старанно і бездоганно перелітав висоти аж до позначки 5.90, найкращий результат сезону записав на свій рахунок саме Кендрікс – 5.96. У Дуплантіса 5.90 і друга позиція, Рено лише третій – 5.84.

Жіноча 200-метрівка. Срібна призерка ЧС-2017 на 100 і 200 метрів Та Лу, яка перемагала практично в кожній гонці сезону, не змогла підтвердити свої лідерські позиції. Виграла ямайчанка Шеріка Джексон – 22.05, друга Дженна Прандіні з США, у Та Лу невтішні 22.50.

А от Катрін Ібаргуен підтвердила своє лідерство у потрійному – 14,83. У метанні диска хорватка Сандра Перкович отримала чергову перемогу з результатом – 68,60 м.

Заключним видом програми стала чоловіча 100-метрівка. І тут не обійшлося також без найкращого результату у сезоні. Бронзовий призер цьогорічного ЧС у приміщенні американець Ронні Бейкер повторив результат суперталановитого 20-річного співвітчизника Ноя Лайлса: 9.88. Друге та третє місця за показниками тисячних розподілили між собою зірковий місцевий спринтер Джиммі Віко та “китайська ракета” Су Бінгтян – 9.91. Бінгтян, між іншим, відзначився особистим рекордом та рекордом континенту. Причому всі троє ведуть запеклу боротьбу за діаманти.

Тепер “Діамантові перегони” переміщаються до Швейцарії, де 5 липня на стадіоні в Лозанні продовжиться це захоплююче дійство.