Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Минулими вихідними у польському містечку Карпач завершився Чемпіонат світу з гірського бігу на довгу дистанцію. Усі учасники долали дистанцію 36 км з набором висоти 2110 м. Бігуни долали два кола, на кожному з яких потрібно було піднятися на вершину гори Снєжка (1603м).

Загалом на старт вийшло понад 120 учасників, серед яких було і 10 спортсменів з України (5 чоловіків і 5 жінок). Як зазначали учасники, на Чемпіонаті все було бездоганно організовано і продумано до дрібниць. Однак, біг ускладнила погода. Температура повітря не перевищувала 10 градусів (а на вершині нижче 5 градусів), періодично йшов дощ.

Але і ці труднощі не спинили найшвидших гірських бігунів планети. В результаті, серед чоловіків першим був італієць Алесандро Ромбалдіні (2:39:18), для якого ця нагорода стала вже другою в кар’єрі (Алесандро забрав “золото” 2 роки тому на ЧС у Словенії). Роберт Крупічка (Чехія) фінішував другим з часом 2:40:55. А Джозеф Грей (Сполучені Штати) поступився “сріблу” лише сімома секундам – 2:41:02.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Серед жінок перемогу відсвяткувала британка Шарлота Морган (3:08:26.). Друге місце та срібна медаль вирушили разом з Домінікою Стельмах до Польщі (3:08:48). Сільвія Рампаццо (Італія) зійшла на третю сходинку з часом 3:10:33.

У командному заліку найкращими виявилися австрійки у жінок та чехи серед чоловіків.

Що стосується українців,у індивідуальному заліку серед українок найкращою була Юлія Тарасова (30 місце, 03:36:57), Хашко Олена (04:18:52) та Войтович Ірина (04:19:31) – розділили 45 та 46 місця, у Опанасюк Анни ( 04:38:22) та Діхтенко Аліси (04:40:41) – 51-52 позиції відповідно.

Юлія Тарасова

Повернувшись в Україну, Юлія розповіла як це було:

“Чемпіонат в Карпачі був для мене другим ЧС цього року, і плюс стартувала на трьох Чемпіонатах України, один з яких вийшло виграти, а на іншому – посісти другу сходинку. Тому, можна сказати, що це була свого роду гірська підготовка, враховуючи, що в Одесі, де я живу, гірки особливо не побігаєш і, звичайно ж, непросто поєднувати тренувальний процес з вихованням двох маленьких дітей (молодшому менше року). Тому відповідні тренування, так само як і тренувальний обсяг, поки робити не виходить.

Щодо старту можу сказати, що результатом 3:36 і 30 місцем задоволена: біглося легко, швидко і відчулося, що стаю сильнішою. 36 км траси і 2100м набору висоти були скоріше біговими. Два кола в себе включали 2 різних підйоми і 1 спуск, який дублювався. Технічні місця припадали якраз на першу третину цього спуску, де дощова і холодна погода внесли додаткову складність в, і без того, слизькі каменисті ділянки.

Так як траса була кругова, траплялися місця, на яких можна було побачити лідерів і своїх колег по команді, які знаходили потрібні слова підтримки на адресу один одного. На щастя, вся наша команда в повному обсязі фінішувала і принесла 11 місце жіночій команді і 14 чоловічій. Особисто для мене, дистанція, була трохи короткуватою і після фінішу захотілося піти ще на одне коло). Звичайно ж, в планах покращувати результати і займати більш високі позиції на світових першостях. Але поки йде процес протистояння між шосейними марафонами і гірським бігом. Все що біжиться в горах – це скоріше для душі. Гори – вони надихають, допомагають підкорювати самих себе, перемагати свої слабкості. Вони виховують і загартовують, тому кожен мій гірський пробіг – це переродження …”

У чоловіків найкращий результат серед українців показав Сергій Попов – 43 місце і 03:05:42, 61 і 62 місця за Ігорем Слюсаренко (03:24:22) та Сергієм Сапігою (03:26:02), Володимир Крицкалюк 65-й (03:32:44), а Костянтин Желєзов 69-й (03:46:21).

Сергій Попов

Завдяки цим позиціям, у командному заліку наші жінки опинилися на 11-му місці, а чоловіки на 14-му.

З повними результатами змагань можна ознайомитися за посиланням.