Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

В листопаді 2018 року 10 бігунів вийдуть на старт марафону в Нью-Йорку в діловому костюмі, пробіжать 42 км по п’яти районам для того, щоб мешканці міст вийшли на першу пробіжку.

Марафон в Нью-Йорку – це спортивне змагання і свято бігу в місті. Сорок років тому марафон змінив життя мегаполіса. З того часу окрім особистих рекордів, перших спроб марафону, командних забігів, учасники часто вибирають виклики та біжать незвичним способом.

Учасники Runable біжать 42 км в діловому костюмі. Для того, щоб сформувати бігунів в команду був оголошений відкритий конкурс. У fb-групах по всьому світу з’явилась інформація про проект та відео, на якому автор ідеї і лідер команди Олександр розповідає про те, яка основна мета забігу в костюмі. Охочі заповнювали електронну заявку.

Організатори отримали 63 заявки від марафонців-аматорів зі всього світу. Бігуни з Європи, Америки, Африки, Австралії подали свою кандидатуру на участь в марафоні в діловому костюмі. Анкета – перший етап відбору, за якою перевіряли технічні деталі: чи є реєстрація на марафон в Нью-Йорку, який біговий досвід апліканта. Просили написати коротко про мотивацію. Інтерв’ю з організаторами – другий етап.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Які труднощі були в відборі команди, спитали організаторів:
– Здивовані, але не всі бігуни говорять англійською. Часто ми отримували відповіді, що проект цікавий, але, на жаль, рівень англійської у бігуна такий, що важко буде підтримувати зв’язок. В країнах Латинської Америки, Іспанії, Португалії, Франції адміністратори fb-груп допомагали перекласти оголошення про набір учасників мовою країни. Було таке, що спочатку негативно ставилися про оголошення в групі, бо воно не є звичним. А потім після пояснень дуже підтримували.
– Завдяки пошуку учасників ми познайомились з бігуном з Японії, в якого на рахунку 21 півмарафон в костюмі. Поспілкувались з командою з Сінгапуру, у яких є в планах пробігти парк-ран в костюмах та черевиках. Зараз вони активно готуються до забігу.

Команда Runable – це 10 людей, 4 країни, різні професії, характери, цінності. Поєднує біг. Познайомимось з окремими учасниками команди.

Олексій Барановський – український вчений, лектор, тренер. Перший в житті марафон пробіг в Нью-Йорку, тому траса йому знайома. Організатори отримали листа від Олексія: «Є реєстрація, готовий бігти в костюмі». Олексій пояснює, що забіг в костюмі для нього – це спосіб пояснити рідним і близьким, що кожен може бігати, хоча учасник визнає, що бігти марафон і справді складно.

Пол Нельсон – політик, громадський діяч в США. На рахунку Пола Дісней-марафон в костюмі Білосніжки, 15 марафонів в Нью-Йорку, інші незвичні траси й забіги. На питання, навіщо ще раз бігти Нью-Йорк, Пол відповідає: «Я просто тут живу, не можу цього не робити». Пол розказує про себе, як про людину, яка працює в офісі та мріє про те, щоб опинитись на вулиці й побігти.

Тімур Бондарєв – українець, юрист, лідер юридичної фірми. Приклад Тімура – образ життя «білих комірців», де є час для бігу і змагань. Як знайти час для того, щоб виїхати в ліс і побігати в неділю, учасник розкаже в інтерв’ю на сторінках проекту. Тімур – постійний учасник трейл-забігів, а марафон в костюмі побіжить вперше.

Крейг Лючтефелд – IT-інженер, США. Окрім професійної діяльності, Крейг є волонтером-ентузіастом. Якось він провів 365 днів року і кожного дня був волонтером. Реєстрацію на марафон Крейг отримає за допомогою благодійних внесків друзів і знайомих. Крейг працює більше 40 годин на тиждень. Біг для нього – це спосіб зробити перерву, залишити проблеми на пробіжці та мати вільний час. Здивувало те, що в підтримку участі Крейга організатори отримали купу коментарів, що Крейг дійсно вартий бути в команді Runable.

Мейбріт Kieл – датчанка, яка живе в Бельгії. Мейбріт стверджує, що бігати може кожен, варто тільки почати. Стажерка в Європарламенті з напруженим графіком щоденно знаходить час для бігу.

Шамісо – родом з Зімбабве, живе в Великобританії. Шамісо працює адвокатом, тому костюм – це діловий щоденний одяг для неї. Для Шамісо марафон в Нью-Йорку – останній з шести марафонів-мейджорів. Вважає, що для бігу буває складно виділити час, але завжди можливо. Тільки варто відмовитись від happy hour після роботи.

Наступними кроками для команди Runable стане знайомство з тренером. Він складе тренувальний план для кожного бігуна, вибудує правильний метод підготовки до марафону кожного учасника команди.

Слідкувати за проектом онлайн можна в fb та в insta
Інтерв’ю з учасниками, історії про біг читайте в блозі
Підтримати проект можна за участю в краудфанд-компанії на платфорі GoFundMe: