Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Глядачам шведського етапу Діамантової Ліги пощастило — вони бачили один з найефектніших та найдовших стрибків у довжину в історії легкої атлетики…

У неділю, 10 червня, 19-річний кубинець Хуан Мігель Ечеваррія стрибнув на 8,83 м. А це найкращий стрибок за останні 23 роки. Для цього Ечеваррії знадобилося трохи більше 500-та тижнів тренувань та зміна кількох тренерів.

Крім того, цей результат став п’ятим в історії стрибків у довжину. Світовий рекорд в цій дисципліні належить американцеві Майку Пауеллу і був встановлений в серпні 1991 року. Пауелл показав результат 8,95 м і перевершив досягнення свого співвітчизника Боба Бімона, який в жовтні 1968 року стрибнув на 8,90 м. Третій результат в історії легкої атлетики належить іншому американському спортсменові Карлу Льюїсу, який в серпні 1991 року стрибнув на 8,87 м. Радянський легкоатлет Роберт Емміян показав результат 8,86 м в травні 1987 року, і досі цей стрибок залишається четвертим серед найдальших в історії. Таким чином, 19-річний Ечеваррія здійснив найкращий стрибок у 21-му столітті.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Коли мова йде про боксерів, сигари та стрибунів світового класу — Кубі немає рівних. Вже змалечку було зрозуміло, що Ечеваррія зможе стати спортсменом, яким пишатиметься весь Острів Свободи. Легкою атлетикою Хуан Мігель почав займатися в молодшій школі, а коли перейшов до середньої — його прізвище вже було в списках молодіжної збірної Куби.

У 2015, в свої 16, Ечеваррія вперше перелетів позначку в 8 метрів. Це сталося на домашніх змаганнях в Гавані. Проте на молодіжному Чемпіонаті світу U18 того ж року в колумбійському Калі він залишився без медалі з результатом 7,69 м. Олімпіада в Ріо та Чемпіонат світу серед молоді U20 2016 року в польскому Бидгощі також не принесли йому медалей чи визначних результатів. На минулорічному дорослому чемпіонаті в Лондоні він навіть не подолав кваліфікацію і був 15-м (7,85). Однак, вже взимку 2018 у Бірмінгемі, на Чемпіонаті світу у приміщенні він став першим з результатом 8,36 м. Там він переміг олімпійського чемпіона Ріо Луво Маньонгу з Південної Африки, чий результат був на 4 см меншим — 8,32 м.

Зазначимо, що на нещодавньому етапі Ліги у Швеції Маньонга мав лише одну вдалу спробу — на 8,25 м, що дозволило йому посісти третю позицію. Другим в Стокгольмі був Джефф Генжерсон з США з результатом 8,39. Але сила вітру під час цього стрибку була ще вищою ніж в Ечеваррія — +3.4 м/с. Маньонга продовжує очолювати рейтинг діамантової Ліги з 22 балами. В Гендерсона та Ечеваррії по 17 і 15 відповідно.

Сам Хуан Мігель розповідає, що навіть не сподівався стрибнути так далеко: “Я хотів подолати позначку в 8,50, але навіть не розраховував на 8,83“. Через сильний вітер цей результат, на жаль, не стане офіційно одним з найкращих, але це все одно прояв його потенціалу. Адже Ечеваррії лише 19 років.

Його тренер Даніель Осоріо називає Хуана своїм найталановитішим учнем та порівнює його з Іваном Педросо, іншим кубинським стрибуном в довжину. Іван — олімпійський чемпіон Сіднея у 2000, та чотириразовий володар золота чемпіонатів світу (1995, 1997, 1999, 2001). Його найкращий результат — 8,79 м. А сам Ечеваррія каже, що Іван його кумир та великий друг.

Наступний шанс для талановитого кубинця стрибнути якнайдалі буде 13 червня в чеській Остраві, де, до речі, буде присутній Майк Пауелл — чинний рекордсмен світу у стрибках в довжину.

За статтею Cathal Dennehy для IAAF