Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ніч Особистих Рекордів на 10000 метрів – таку назву носить старт у Лондоні, який цьогоріч став господарем Кубку Європи з бігу на 10000 метрів. І ця назва виправдала себе! Принаймні для нашої команди! Практично усі наші спортсмени повернулися додому з особистими рекордами, а половина ще й з нормативами на Чемпіонат Європи у Берліні.

Організовує цей старт лондонський клуб Highgate Harriers, якому між іншим вже 139 років. Але справа не в цьому, сам старт дуже молодий (проходить з 2013 року), але вже зарекомендував себе, як справжнє свято, причому не лише для атлетів, але й для глядачів. Як це було і що сприяло результатам, вже розповідали наші дівчата, тепер настав час ділитися емоціями чоловікам. А підсумував увесь виступ головний тренер збірної з видів витривалості. Ділимося з вами!

Василь Коваль 28:35.44 (Особистий рекорд і норматив на ЧЄ Берлін)

“Це було неочікувано, результат такий не планував, завдання мінімум було бігти швидше PB – 29:25. Звісно, мріяв і норматив на Чемпіонат Європи виконувати. Тому, звичайно, результатом більш ніж задоволений – покращив особистий виходить ледь не на хвилину. Ще й, як потім виявилося, я побив рекорд Житомирської області на 36 секунд, який 20 років стояв.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Починав спокійно, в серединці, а пізніше почав підтягуватися, потроху наздоганяв лідерів. Причому другу половину пробіг швидше (14:26, 14:09). Якщо порівнювати з Командним ЧУ у Вінниці, то тут, звісно, склалися умови. Там була спека, доріжка затверда, а у Лондоні старт був пізно, сонця вже майже не було, доріжка м’якіша, і головне – компанія дозволяла бігти. Спершу мене не хотіли брати, казали, що у мене паспорта немає, але у мене паспорт був готовий. Наче доля склалася! 

Я вперше біг за такої аудиторії. Було цікаво. Для британців – кожне змагання як свято, люди значно активніше вболівають, ніж українці. Кричали і підтримували усі і усіх.

Щодо подальших планів, хотілося б у Берліні бігти по особистому. Буду готуватися. Хочу поїхати в Шклярськ, Польщу”. 

Дмитро Сірук 28:38.07 (Норматив на ЧЄ Берлін)

“Змагання дуже сподобалися. Було зроблено все на найвищому рівні. Дуже цікавий формат: люди стояли на 3 доріжці по всьому колу, самі тримали сітку, щоб не виходити далі, і шалено підтримували. Причому за хвилин 20 до старту дівчат на доріжках ще стояли столи, люди відпочивали, а потім організовано встали і пішли. Дуже класна організація, людей було дійсно дуже багато. При тому, що у них же 2 свята в цей день  було: весілля і футбол.

Звичайно, допомогло те, що були пейсмейкери. Їх було двоє – один до 5-го, а один до 8-го кілометра, вели на 28:50. Коли дізнався, що будуть пейсмейкери, вирішив бігти за ними. Так, я цілився на 29 хвилин, а тут була хороша нагода – просто стати і не думати про темп. Коли другий пейсмейкер нас залишив, то побіг швидше. Перша половинка у мене була 14:24, друга 14:14. Тож я ще й особистий рекорд поставив на 5 км. А от до особистого на 10 км не вистачило 4 секунди.

Далі вже звісно готуватимуся до Берліну. Поки не знаю де! Важко втримувати форму ще 2 місяці, треба їхати в гори”.

Головний тренер з видів витривалості Сергій Романчук:

“Сам я не був в Лондоні, я був в цей час на іншому знаковому заході – у Вінниці проводили забіг пам’яті видатного вінничанина, срібного призера чемпіонату Європи-1975 Петра Гнатовича Анісима. Хочу відзначити, що там зібралися чимало почесних гостей – легенд з бігу на витривалість: Микола Табак, Євген Аржанов, Олександр Величко, Павло Андрєєв, Іван Гешко, Анатолій Крохмалюк, Анатолій Недибалюк, Дмитро Барановський, Тетяна Самойленко. Це були дуже цікаві зустрічі: середньовики різних поколінь ділилися досвідом – методиками, об’ємами, “підвідними” тренуваннями. Сам же забіг на 1500 метрів в рамках змагань, порадував  досить солідними результатами на початку сезону. А вже ввечері на банкеті ми всі разом дивилися трансляцію з Лондона.

Якщо брати чоловічу частину команди – приємно здивували Вася Коваль і Діма Сірук. Діма лише трохи швидше біг в 2012 році. Що стосується Васі, 28:35 – це дуже високий результат. Всі по особистому пробігли, окрім Діми і Вані Стребкова. Щодо Колі Нижника, він  єдиний стартував в найсильнішому забігу, в результаті  – перша п’ятірка 14:10, трохи зашвидко почав. Що стосується дівчат – абсолютно всі з особистими рекордами, всі задоволені. Юля Шматенко у Вінниці показала не зовсім свої кондиції, тут по особистому. Лєра Зіненко взагалі дуже сильно покращила свій рекорд. І Наталя Легонькова – марафонка, теж встановила особистий.

Якщо порівнювати з минулорічним Мінськом і двома бронзами там, то скажу, що тут конкуренція була сильнішою. Це Англія, тут завжди сприятливі умови, багато хто приїхав виконувати нормативи на чемпіонат Європи, саме цей старт важливий для багатьох, адже на світових першостях європейці все ж приречені. Щодо відбору на Берлін – на чемпіонаті України будуть 10000 метрів, всіх поки плануємо за критеріями відбирати, тож головне участь в ЧУ. Ближче до старту буде зрозуміло, чи давати дозвіл і кому на суміжні дистанції”.

Нижче, дивіться, як це було.