Сувора Дземброня. Чемпіони України з гірського бігу на довгу дистанцію захистили свої титули

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

20 травня відбувся Чемпіонат України з гірського бігу на довгу дистанцію, старт якому, як і минулого року, був даний у селі Дземброня Івано-Франківської області. І як і тогоріч,  імена переможців такі ж – Сергій Попов (4 год 43 хв) знову став найшвидшим серед чоловіків, а Ірина Войтович (6 год.39 хв) захистила свій титул у змаганнях серед жінок.

Далі пропонуємо вашій увазі розповідь самого Сергія з місця подій та чемпіонські коментарі.

Це була сувора траса. Довелося перебиратися через водоспад, шукати дорогу в тумані і ховати обличчя від вітру і граду. Цього року траса вперше пройшла по круговому маршруту, як і замислювалася три роки тому. Умовно учасникам потрібно було подолати довгий і болісний підйом, потім пробігтися по гірському хребту і спуститися в напрямку фінішу по стежках, засіяними камінням. Потрібно віддати належне організаторам – розмітка траси в цьому році була значно кращою, ніж на минулих змаганнях. Складнощі виникали лише у верхніх відрізках шляху, які були оповиті туманом і дорогу було видно лише на кілька метрів уперед.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

За фактом дистанція вийшла 41 км, а загальний набір висоти склав 2321 м. При цьому бігуни кілька разів підіймалися на висоту понад 2 тис. м. Маршрут проходив через гори Ребра (2001 м), Бребенескул (2032 м), Менчул (1998 м) і Дземброня (1 877 м).

«У мене було два завдання, – коментує свій результат Сергій, – бути на фініші першим і не «вбити» себе. Зі старту біглося легко і я вирішив відірватися. Коли я озирнувся і побачив, що позаду нікого – зменшив темп і постарався бігти в своє задоволення. На фініші я відчував себе досить свіжим як для людини, який 4 години і 40 хвилин бігав по горах».

Другим на фініші був Ігор Слюсаренко з Кременчука. Третім – Сергій Сапіга з Тернополя, який лише нещодавно повернувся з Чемпіонату світу з трейлу (85 км).

Серед жінок перше місце фінішним спуртом вирвала представниця Луцька Ірина Войтович, лише на 14 секунд випередивши киянку Альону Хашко.

Біглося важко, боротьба була вже не останніх двох кілометрах, оскільки Альона вирвалась зі старту у лідери і на 16 км я програвала їй 8 хв. Тоді подумала: “дівчина молодець, нехай біжить, буду триматись за 2-гу позицію, значить не дотренувалась”. На 30км відставання було близько 10 хв і за 4 км до фінішу мені сказали, що я програю десь 4-5 хв. Я розуміла що шанси наздогнати мізерні, але вже дуже хотілося фінішувати, тому не збавляла темп … І за 2 км до фінішу я побачила Альону, вирішила віддати тоді усі сили для фінішної боротьби, може пощастить…” І пощастило!

Дистанція для мене була важкою і фізично, і технічно, тому що у Луцьку до гір не підготуєшся, а враховуючи малих дітей та недавню травму, то й часу особливо не було для хороших тренувань. Ну і відсутність маркування на хребті (11 км ) трохи збивала, якби не GPS то мій результат був точно гірший. А погода була мокра, тому насолодитися краєвидами, на жаль, не вдалось. Хочеться подякувати усім хто мене підтримував і вболівав навіть не відстані“, – розповіла Ірина.

Зазначимо, що ці змагання стали відбірковими на Чемпіонат світу у польському Кропачі, який відбудеться вже 24 червня.

Попередні результати можна проглянути за посиланням.

 Жорстка Атлетика дякує Сергію Попову за докладну інформацію з місця подій!