Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

29 квітня в першій столиці Україні – Харкові, відбувся п’ятий міжнародний марафон, який зібрав понад 5 000 учасників (згідно з сайтом Ukraine Sports Event) з багатьох країн світу на дистанціях: 4.2195 км, 10 км, 4х10.55 км (естафета), 2х21.1 км (естафета) та 42.195 км.

Ще за два дні до старту кенійські спортсмени, які були спеціально запрошені до Харкова для участі в марафоні та робили пересадку в Києві завдяки українським прикордонникам вже встигли привернути до себе увагу. Річ у тому, що їх понад добу протримали в аеропорті «Бориспіль», аргументуючи це тим, що в них не достатньо коштів для в’їзду в Україну, хоча всі витрати брала на себе сторона, що приймає. Незважаючи на те, що їм поставили штамп в паспорті про “відмову”, що ускладнить наступні приїзди до нашої країни, кенійським легкоатлетам вдалось дістатись до Харкова і взяти участь у марафоні.

І якщо Пріска Джемутаї фінішувала третьою серед жінок з результатом 03:10:02, то її колега Бенджамін Серему Кіпроп зміг здобути перемогу та встановити новий рекорд траси – 02:18:13.

Варто зазначити, що маршрут марафону проходив в основному центральними вулицями міста та охоплював головні його пам’ятки, а старт був даний з найбільшої площі Європи (площа Свободи). Всього учасники головної дистанції робили два однакових кола по 21 км, які складались з затяжних підйомів та спусків. Згідно з даними годинників учасників, набір висоти склав 428 метрів, а максимальна висота – 176 метрів в районі 6-го та 27-го кілометру.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Після дощу, який зустрів перших гостей Харкова в п’ятницю, на момент старту в неділю була чудова сонячна погода, яку відчули на собі учасники після першої половини дистанції, коли температура піднялась вище 20°C. Дякуючи організаторам та волонтерам вздовж всієї траси було достатньо води, ізотоніків та вологих губок. Також не можна не відзначити підтримку з боку місцевих жителів та закладів, які встановлювали власні пункти гідратації з водою.

Переможець Харківського марафону Кіпроп також зацінив підступні підйоми, але відзначив, що не дивлячись на це він зміг рівномірно розподілити свої сили та показати гарний результат.

Друге місце на головній дистанції серед чоловік посів харків’янин Дмитро Пожевілов з результатом 02:28:40, а компанію на п’єдесталі йому склав киянин Сергій Попов02:34:18.

У жінок перемогу здобула Тетяна Вілісова з Дніпропетровська (2:51:45), а друге місце посіла, як і в чоловічому заліку, також харків’янка Ольга Донченко (03:05:43).

На дистанції 10 км перемогу здобув Богдан Семенович з результатом 30:54, компанію на п’єдесталі йому склали Рогозовський Вадим (31:19) та Самір Іль Алі з Марокко (31:33). В жіночому заліку першою стала місцева легкоатлетка Наталія Батрак (36:00), а її тезка Наталія Семенович (37:13) та Юлія Тарасова (39:08) другою та третьою відповідно.

Загалом організатори отримали позитивні відгуки від любителів, що брали участь у марафоні та елітних спортсменів, незважаючи на поневіряння, які їм довелось пережити завдяки прикордонній службі України, а тому сподіваємось в наступному році нас чекає ще масовіший та якісніший марафон. Такий собі український Бостон.