Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Не по-квітневому спекотне сонце добряче пригрівало, а кількість учасників змагань була рекордною (як у чоловіків, так і у жінок було по 2 забіги). Саме таким запам’ятає Вінницький міський стадіон МДЮСШ №1 цьогорічний Командний чемпіонат України з бігу на 10000 метрів, господарем якого він і став.

Саме тут визначали імені найсильніших на цій дистанції і зокрема імена тих, хто представлятиме нашу країну на Командному чемпіонаті Європи з бігу на 10000 метрів, який відбудеться вже зовсім скоро – 19 травня у Лондоні.

Перший постріл стартового пістолету відправив на дистанцію жінок. Темп забігу зі старту був досить спокійним, а спортсменки трималися разом потужною групою більше половини дистанції. На заключних кілометрах Вікторія Калюжна, яка минулого року була найшвидшою, почала нарощувати швидкість, інші ж дівчата не змогли підтримати цю зміну темпу: група розсипалася і спортсменки діставалися фінішу окремо. Врешті, лише призова трійка перевершила 34-хвилинний бар’єр: Вікторія захистила звання (33:42), другою стала Наталія Легонькова (33:49), а бронзу забрала Валерія Зіненко (33:56). Четвертою фінішу дісталася Наталія Стребкова (Солтан)34:04.

Цікаво, що перші двоє дівчат минулими вихідними відзначилися високими результатами на шосе: Вікторія тріумфувала на Київському півмарафоні (1:13:43), а Наталія стала 7-ю на Варшавському марафоні (2:37:43).

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Якщо чесно, не знала, як сьогодні бігти. Це якесь чудо! Так, у нас було в планах на сезон швидко бігти тут і відбиратися. Готувалися в Киргизстані, а потім у Ворохті, звідки повернулися буквально перед київською половинкою. 

Однак, після півмарафону прихворіла. Тренеру все не договорювала, але вже сьогодні зізналася, що не дуже добре себе почуваю, тож вирішили дивитися щодо темпу і тактики по ситуації. Спершу біглося важкувато, але я потім побачила, що позаду чималий “хоровод” дівчат і десь на 7-му кілометрі довелося тікати. Розуміла, що мені треба це робити заздалегідь, бо з фінішем не дуже товаришую, а дівчата сильні. Далі вже готуватимусь до Командного чемпіонату Європи, – розповіла Вікторія після фінішу.

У чоловіків основний забіг був схожим на справжню гонку на виживання. З кожним кілометром температура на вінницькому стадіоні збільшувалася, а кількість спортсменів на доріжці ледь не рівнопропорційно зменшувалася. Від перших кілометрів забіг очолив Роман Романенко (який, до речі, був першим серед українців минулого тижня на тому ж півмарафоні у Києві – 1:07:58, 3 місце), а за ним вишукувалася чимала група суперників. Та бігли усі разом на відміну від дівчат не довго. Приблизно на екваторі дистанції у лідерах лишився Роман у компанії з Дмитром Сіруком і Василем Ковалем, який перехопив ініціативу на більшій частині дистанції на себе. На останнє коло Василь та Роман вибігли разом і лише фінішна пряма визначила ім’я переможця. Ним став Роман Романенко (29:24), Василь Коваль слідом – 29:25, Дмитро Сірук третій (29:37). До ТОП-6 потрапили Богдан-Іван Городиський (30:11), Сергій Шевченко (30:20) та Іван Стребков (30:21).

Погода, звісно, не сприяла високим результатам. Спершу побачив, що ніхто вести не хоче, тож взяв ініціативу на себе на перших 2-х кілометрах, потім повели інші. Після півмарафону, звичайно, було важкувато. Дуже сподівався, що на останньому колі вдасться прискоритися. Насправді, половинка в Києві мені “не зайшла” і я пробіг її повільно, по самопочуттю було важко. Зате компенсація пішла на 10-ку, тож, можливо, все, що не робиться, – на краще. Думав, що темп у нас все ж таки буде набагато швидшим. Мабуть, причиною цьому стала погода. На сонці дійсно спекотно, – прокоментував переможець.

З повними результатами чемпіонату за віковими категоріями можна ознайомитися на сайті ФЛАУ.

Щодо складу збірної України на Кубок Європи, то за критеріями відбору до команди потрапляють спортсмени, які посіли 1-4 місця у чоловіків і жінок. Однак, наприклад, Роман Романенко ще заздалегідь визначився, що пропускатиме цей старт. Щодо участі Василя Коваля, за словами головного тренера збірної з видів витривалості Сергія Романчука, також питання відкрите. Тож, чекаємо офіційних складів команд!

А поки нагадаємо, що минулого року на Кубку Європи з бігу на 10000 метрів Україна вперше в історії здобула бронзові нагороди командою і у жінок, і у чоловіків.