Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Фізичні навантаження та заняття спортом — це стрес для організму. Чому ж їх вважають корисними та навіть потрібними? Коли біг є позитивним стресом, а коли негативним? У чому позитивний вплив бігу на організм людини?

Про це розповів Олександр Скороход, кандидат біологічних наук, науковий співробітник відділу сигнальних систем клітини Інституту Молекулярної Біології та Генетики НАН України, марафонець, ультрамарафонець, трейлранер, в рамках лекторію Sporty.

І спеціально для читачів Жорсткої Атлетики Олександр підготував найголовніше, зі свого виступу.

Про стрес

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Стрес (від англ. stress – напруга, тиск) – неспецифічна реакція організму у відповідь на дію зовнішнього подразника. При цьому розрізняють три фази розвитку стресу:

⇒ тривожності (початок дії стресового фактору),
⇒ резистентності (організм мобілізує ресурси аби впоратися зі стресором),
⇒ виснаження (якщо впоратися зі стресовим фактором не вдалося).

За впливом на організм Ганс Сальє виділив два види стресу: еустрес (позитивний) та дістрес (негативний).

Постійний невеличкий рівень стресу необхідний усім живим організмам для того, щоб зберігалася їхня здатність пристосовуватися до зовнішнього середовища, виживати.

Небезпеку  становлять надміру інтенсивні (сильні) чи тривалі (хронічні) стреси або поперемінна дія кількох стресових факторів різної тривалості та інтенсивності.

Як реагує на стрес організм людини?

З точки зору фізіології реакція на стрес відбувається за допомогою 2-х основних систем: симпато-адреналової (СА) та гіпоталамо-гіпофізарно-адреналової (ГГА).

СА – реагує найшвидше, і в результаті виділяються катехоламіни, основними з яких є гормони: норадреналін і адреналін. Саме вони зумовлюють реакцію «бийся або біжи» (англ. «fight or flight»).

В результаті активації ГГА виділяється гормон стресу – кортизол, який стимулює мобілізацію запасів глюкози, катаболізм (розпад) білків, пригнічення імунної системи.

Як боряться зі стресом клітини?

У клітинах людини є спеціальні молекули, які захищають від стресу – шаперони (або ж білки теплового шоку (БТШ). Під час дії якогось стресового фактору (зневоднення, зміна концентрації солі, збільшення температури, атака вільних радикалів та ін.) у ядро клітини, через каскади сигнальних шляхів, надходить інформація про небезпеку. Цей сигнал активує гени БТШ і вже за кілька хвилин (!) синтезуються шаперони, які беруться «рятувати» клітину від загибелі.

По-суті, шаперони є ремонтними станціями, які допомагають реанімувати, відновити структуру та функцію зруйнованих стресовими факторами білків.

Біг – як еустрес

Біг, фізичні навантаження – це еустрес, який дозволяє розвивати адаптаційні функції організму. Однак при перетренуваннях, травмах, порушенні організації тренувального процесу – біг може ставати дістресом.

Яким чином біг може допомогти подолати стрес чи мінімізувати його дію?

  • Виділення гормонів «щастя»

Під час навіть легкої пробіжки виділяються ендорфіни, дофамін, серотонін, ендокнабіноїди, які викликають відчуття ейфорії, щастя, підвищують мотивацію.

  • Соціалізація

Біг це чудова нагода провести час в компанії друзів із користю для здоров’я. Це можливість познайомитися та поспілкуватися із людьми, які дбають про своє здоров’я, ведуть здоровий спосіб життя, ставлять перед собою спортивні цілі.

  • Позитивний вплив на органи та тканини.

⇒ Біг зміцнює серцево-судинну систему та покращує роботу легенів, підвищуючи ефективність газообміну, завдяки чому всі тканини організму отримують достатньо кисню та ефективніше виводяться шлаки.

⇒ Біг – стимулює імунну систему, підвищуючи опірність організму до бактерій і вірусів, а також допомагаючи боротися зі злоякісними клітинами.

⇒ Пробіжки стимулюють роботу мозку, а також допомагають у профілактиці та лікуванні депресії.

⇒ Біг сприяє спалюванню жирової тканини і нормалізації маси тіла.

Можливо, саме завдяки такому багатогранному впливу бігу на організм та його позитивному впливу на зменшення стресу, було показано, що бігуни на 25-40% менше ризикують померти передчасно від різноманітних хвороб і в середньому живуть на 3 роки довше.

Бігайте у задоволення! Отримуйте тільки еустрес! Живіть довго!