Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Чекали? І дочекалися! У Валенсії завершився Чемпіонат світу з півмарафону і подарував дійсно красиву боротьбу і парад високих результатів!

Тож, що варто знати про підсумки цього дійства?

Жінки

Нетсанет Гудета – нова рекордсменка світу. І стала вона нею трохи неочікувано. Поки всі займалися прогнозами щодо результату Джойселін Джепкосгей (саме вона володіє фантастичним показником – 1:04:51, але у змішаному забігу), 27-річна ефіопка взяла і випередила фаворитку змагань. Тепер її час – 1:06:11 очікує офіційної ратифікації як рекорд світу в суто жіночих забігах.

Попередній рекорд належав представниці Нідерландів Лорні Кіплагат (1:06:25) і тримався більше 10 років (з 2007). Переможниця, між іншим, не розмінювалась на дрібниці і зняла з особистого одразу 1 хвилину і 15 секунд і для неї це перша серйозна перемога на офіційному старті.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Срібну і бронзову медалі в змаганнях серед жінок виграли дві кенійки – вже знайома нам Джепкосгей (1:06:54) і Пауліне Камулу (1:06:56).

Чоловіки

У чоловіків з переможною посмішкою до фінішу домчав кенієць Джеффрі Камворор, той самий чемпіон Нью-Йоркського марафону-2017. І зробив він це утретє поспіль. Саме цей 25-річний атлет вигравав 2 попередні світові першості. Хоча зараз це сталося з досить “скромним” як для нього і ЧС показником – 1:00:02. Так, атлети почали першу “п’ятірку” у прогулянковому темпі – 14:31, а Джеффрі не переймався собі і вичікував момент, який настав на 15-му км. Тоді кенієць вирішив діяти, вирвався з групи з 25 атлетів і видав 5-км відрізок з 15-го до 20-го км – за фантастичні 13:01. Медаль у кишені, а з нею і третій титул чемпіона.

Другим фінішував Абрахам Черобен з Бахрейну (1:00:22), а третім – Арон Кіфле з Еритреї (1:00:31).

Найшвидшим серед європейців став молодий швейцарець, який щойно відсвяткував 22-річчя, Жульєн Вандерс – 1:01:03 і восьме місце. Схоже, не дарма на нього покладають великі сподівання.

Українці

Роман Романенко практично впорався зі своїми завданням мінімум – 1:04:03 (70 місце). І хоча Роману не вдалося вибігти із запланованих 1:04, він не лише вправно тримав темп, а й покращував позицію. Фінішний результат – 1:04:03.

Софія Яремчук фінішувала у своєму забігу на одну позиція далі за Романа. Однак, у неї видався протилежний сценарій. Зі старту Софія дуже впевнено почала біг і трималася у солідній компанії, та позицію втримати не зуміла. Як результат – 1:15:27.

Інші здобутки

Варто зазначити, що тут встановлено було десятки особистих рекордів і одразу 12 національних (У жінок: Ізраїль, Білорусь, Молдова, Туніс, Мальдіви, Єгипет. У чоловіків: Перу, Ізраїль, Парагвай, Венесуела, Сальвадор, Мальдіви).

У командних змаганнях очікувано як серед чоловіків, так і серед жінок трійку призерів склали збірні Ефіопії, Кенії і Бахрейну.