Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Навіщо чекати 4 роки наступної Олімпіади, якщо можна лише 2 – подумала фіналістка Ріо-2016 на 100 м з бар’єрами канадійка Філісія Джордж!
І поїхала на зимові Ігри до Пхенчхану, де здобула бронзу Олімпіади у бобслеї!

Виявляється, вона не перша така! А от шлях у всіх був різний!

 Статистика говорить, що загалом, за всю історію  Ігор було 132 випадки поєднання зимових і літніх Олімпіад представниками різних видів спорту. Причому, цей неймовірний список утворює 47 карколомних  спортивних комбінацій. Найбільш поширеним же є поєднання легкої атлетики і бобслею – аж 45 олімпійців-універсалів!

Легка атлетика + Бобслей  – 45
Легка атлетика + Лижні гонки – 4
Легка атлетика + Лижні / Лижне двоборство – 3
Легка атлетика + Біатлон – 1
Легка атлетика + Фігурне катання – 1
Легка атлетика + Хокей – 1

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Першим, хто зробив це, був бельгієць Макс Хоубен, який змагався у легкій атлетиці в 1920 році та бобслеї в 1928-48 роках. Його прикладу послідував австрієць Йоганн Баптист Гуденс – 1932-36 (зимові ОІ) та 1936 (літні ОІ) роки.

Макс Хоубен

А справжню моду на легкоатлетів, які змагаються у бобслеї запровадив легендарний Віллі Девенпорт. У 1980 році в Лейк-Плейсіді він змагався у бобслеї, і на той момент вже мав досвід участі у чотирьох літніх Олімпійських Іграх (1964-76), при цьому в 1968 році  Віллі виграв золото  на коротких бар’єрах. Девенпорт отримав запрошення в бобслей через неабияку силу ніг, без яка є вирішальною під час розгону.

Віллі Девенпорт

Також, одними з найвідоміших «сезонних» олімпійців  є срібний призер у десятиборстві на ОІ-1988 Торстен Восс, який 1998 року розганяв боб в Нагано.

Таким самим шляхом пішла і зіркова американська бар’єристка Лоло Джонс. На Олімпійських іграх 2008 року вона була фавориткою на дистанції 100 м з/б. У фіналі Джонс лідирувала, але перечепилася через передостанній бар’єр і фінішувала лише сьомою. Через 4 роки Джонс також претендувала на нагороди, та фінішувала четвертою. Тоді вона вирішила кардинально змінити ситуацію і вже за 2 роки вона представляла США на Іграх у Сочі в бобслеї (11 місце)

Лоло Джонс

Австралійка Жана Пітман, яка виступала на Олімпійських іграх у Сіднеї 2000 та Афінах 2004 року на 400 м та 400 м з бар’єрами, також перекваліфікувалася у бобслей ще й заявила, що вона повинна була це зробити аж 10 років тому.

А от Ханна Марієн, колишня бельгійська 200-метровичка також звернулася до бобслею. У неї взагалі цікава історія. Ханна зізналася, що після перших бобслейних спроб у неї паморочилася голова, тож вона вирішила подолати запаморочення і саме через це почала зимову кар’єру.

Ну і звичайно! Звичайно, головною зіркою у цьому переліку є американка Лорен Вільямс – одна з п’яти людей в історії (і єдина легкоатлетка), які виграли нагороди і літніх, і зимових Олімпійських ігор в різних видах спорту.

Лорен Вільямс

Вільямс є срібною призеркою у бігу на 100 метрів на Олімпійських іграх 2004 року в Афінах. На Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні вона отримала золото в складі естафетної збірної США 4 × 100 м.  А у 2014 році на Олімпійських іграх в Сочі вона, як і Лоло Джонс, пересіла у боб. Там Лоурен знову зійшла на срібну сходинку олімпійського п’єдесталу, тепер зимового!

Тож, знову повертаємося до твердження – королева спорту тренує універсальних бійців!

olympstats.com