Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Дещо сумбурно, дещо нервово, дещо невтішно для нас стартував бірмінгемський чемпіонат світу. Все починалося зі стрибків у висоту. І саме тут ми тішили себе сподіваннями.

Але спорт не був би спортом, якби його непередбачуваність – наші Юлія Левченко та Ірина Геращенко не змогли показати те, на що дійсно здатні. У чому була причина? Можливо незвичний поміст, чи занадто короткий ліміт часу на стрибок у 30 секунд, чи нестача досвіду, чи може це нова форма нашої команди виявилася нефартовою (наразі наші атлети виступають у формі Asics без національної символіки, хоча питання контракту ще відкрите). Про це ми ще дізнаємося, але факт лишився фактом – щось пішло не так.

Як все було. На старт вийшло 13 спортсменок. Дівчата починали стрибки з позначки 1,84 м, яка підкорилася усім. Тут усе було очікувано і спокійно.

А от наступна висота – 1,89 м скосила одразу ж половину! Лише 6 дівчат впоралися з нею. Наша Юлія Левченко домовилася з планкою з другої спроби, а от Ірині Геращенко, на жаль, цього не вдалося, тож Іра з одним результативним стрибком (1,84) фінішувала на 7-й позиції.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Варто зазначити, що Геращенко потрапила фактично з “корабля на бал”. Саме сьогодні погода зіграла у злий жарт з нашими спортсменами, кілька разів їх рейси скасовували, а момент старту тим часом невблаганно наближався. Врешті, Ірі вдалося дістатися місця призначення лише за кілька годин до старту.

А найцікавше в секторі було далі. Доля медалей вирішилась на рівні 1,93 м. І тут маємо ще одну невтішну новину для України. Юлія Левченко, як би нам не хотілося, не зуміла підібрати ключик до цього підступного стрибкового сектору. І хоча на останню спробу Юля змогла зібратися, це був не той стрибок, який ми звикли зазвичай бачити у її виконанні. Тож – 1,89 м і 5-те місце на дебютному чемпіонаті світу у приміщенні, що також є чималим здобутком!

Про нагороди. Срібло, бронзу і “дерево” розіграли між собою переможниця ЧС-2016 американа Вашті Каннінгем, італійка Алессіа Трост та екс-багатоборка з Великої Британії Морган Лейк. Та що цікаво – доля фінальних позицій вирішилася зовсім не на висоті 1,93 м, адже усі дівчата подолали її з другої спроби. Вирішальною виявилася стартова висота (1,84). Каннінгем подолала її без проблем, тож поповнила свою скарбничку ще й сріблом ЧС. Трост, яка між іншим потрапила на ЧС в останній момент за добором ІААФ, витратила на першу висоту 2 спроби і забрала бронзу. Тоді як, Лейк, ніяк не могла прилаштуватися на старті до сектору, байдуже, що й в рідних стінах, і, заробивши 2 “ікси” на старті, лишилася без нагород.

Із золотом, але без прапору перемогу святкує росіянка Марія Ласіцкене. Мало хто мав сумніви, що 25-річна стрибунка не оформить тут свою 38-му перемогу до ряду. Так і сталось. Поки усі шукали підступні шляхи до подолання планки, Марія впевнено перелітала її аж до висоти 2,01. Там вона затрималася на один раз довше, хоча вже була у статусі чемпіонки. А далі Марії було зовсім недалеко і до подолання рекорду змагань – 2,07 не встояли, але штурм був цілком переконливий.

Зазначимо, що за усю історію українських виступів на чемпіонатах світу у приміщенні маємо двох призерок: Віта Паламар у 2008-му повернулася з Валенсії з бронзою (2,01 м, що є національним рекордом для приміщень), а Інга Бабакова має  2 срібні (2001, 1997) і одну бронзову медаль (1993) зі стрибками щораз на 2 метри рівно.

[efb_likebox fanpage_url=”gathleticsua” fb_appid=”1130755580316176″ box_width=”340″ box_height=”130″ locale=”uk_UA” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ animate_effect=”fadeIn”]

Читайте також про фантастичну боротьбу у чоловічій висоті та на жіночих 3000 м тут.

Оперативна інформація з Бірмінгему у нашому Telegram-каналі.