Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Поки чимала частина українських легкоатлетів змагались на доріжках і у секторах київського та сумського манежів, інша частина атлетів визначали найсильнішого у Мукачево просто неба.

Мова, звісно, йде про Зимовий ЧУ з легкоатлетичних метань, який на три дні (16-18 лютого) зібрав майже 300 суперсильних спортсменів усіх вікових категорій.

Саме ці змагання стали відбірковими для формування національної команди для участі у Кубку Європи з легкоатлетичних метань у Португалії, який вже втретє прийматиме Лейрія (10-11 березня). Тож, пропонуємо звернути увагу на лідерів та їхні результати.

Метання молота

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Чоловіки (7,260 кг). Сергій Регеда дуже впевнено здобув чемпіонство у метанні молота серед чоловіків – 70,44 м, хоча це є значно нижчим показником від його особистого (76,92, Київ, 2017). Тим часом, у категорії молодь конкуренція виявилася запеклішою. І не дивно, адже тут зібралась цілком іменита компанія: бронзовий призер минулорічного Кубка Європи у категорії U23 Володимир Мисливчук, чемпіон світу-2017 серед юнаків  Михайло Кохан, рекордсмен України серед юніорів, чемпіон Європи-2017 U20 Гліб Піскунов та срібний призер ЧС серед юнаків-2015 Михайло Гаврилюк влаштували цікаву “перестрілку” з зовсім незначними відривами у перших спробах. Врешті, Мисливчук відправив у третій спробі снаряд на 71,27 м, забрав золото і записав до свого активу новий особистий рекорд. Кохан також зумів подолати 70-метрову позначку (70,02 м), Піскунов задовольнився результатом першої спроби – 69,27 м. У Гаврилюка – 65,73 м.

Далі пряма мова Володимира Мисливчука:

“Цим стартом відкрив сезон, до якого готувалися досить довго, ще з вересня. Звісно, завжди хочеться показати кращий результат і цей старт не став винятком. Вважаю, що це не той результат, на який я був готовий. Можливо, причиною стали перші змагання сезону і я трохи розгубився, не зібрався. Але сподіваюся, далі результати будуть тільки рости. Зараз уже готуємось до Кубка Європи, йде напружена робота. 

Щодо налаштування на Кубок Європи, то настрій позитивний, буду боротися до останньої спроби. Про минулорічну медаль не думаю зараз (Володимир виграв бронзу Кубка Європи-2017 – прим.ред). У нашій справі важливо не лише далеко метнути раз, а утримувати і покращувати цей результат, не розслаблятися.

Хочу відзначити також велику конкуренцію і професійність атлетів, які вийшли тут в сектор. Вийшла дійсно цікава боротьба, усі викладалися на повну. І так, ми у секторі усі суперники, а от поза ним – дуже хороші друзі. Взагалі, вважаю, що у нас дуже дружний колектив метальників, ми усі як одна команда, один за одного”.

Жінки (4 кг). Вікторія Сахно виявилася найсильнішою серед молоді – 63,02 м. У жінок дуель розгорілася між володаркою бронзи Кубка Європи-2017 у категорії U23 Альоною Шамотіною та Іриною Климець. І перемогу все ж відсвяткувала Шамотіна (яка цьогоріч дебютувала у категорії дорослих) – 67,67 м. У Ірини – 66,81 м і друга позиція. Наразі це шостий і десятий результати відповідно у світовому рейтингу.

Ось, що розповіла переможниця нам після змагань:

“Це був перший старт сезону і відчуття були дуже хвилюючі. Я ще й цього року, так би мовити, перейшла вже в категорію “дорослі”. Було відчуття чогось нового саме на цих змаганнях, хоча й з юніорського віку виступаю з дорослими.

Хотіла почати з перемоги і відібратися на Кубок Європи. Адже за умовами відбору їде тільки перше місце. Якщо в минулому році я була впевнена що поїду, бо в молодіжці я була лідером, то цього разу була боротьба!

Щодо змагань, то вони для мене були досить складні, в поїзді мене протягло і я захворіла. Виступала з температурою і це не дало показати той результат, на який я була готова. Результатом відносно задоволена. Я рада що його змогла показати. Бо ж не дуже добре себе почувала. Але готова була на більше. А щоб потрапити в призи на Кубку Європи потрібно мінімум метри 2 додавати. Тому там хочу просто показати хороший результат. Місце загадувати не хочу”.

Метання списа

Жінки (600 гр). Ганна Гацко-Федусова оформила тут чемпіонство – 54,15 м. Також побачили ми після 1,5-річної перерви і численних операцій чемпіонку І Юнацьких Олімпійських ігор Катерину Дерун – 52,17 м (2 місце).

У юніорок встигла відзначитися багатоборка Аліна Шух, яка відправила 600-грамовий спис на 51,29 м і значно випередила найближчу переслідувачку в своїй віковій категорії.

Чоловіки (800 гр). Два рівненські Миколи – Калюш і Шама зійшли на найвищі сходинки у чоловіків. 72, 64 м – результат Миколи Калюша, 71,08 м – у Шами. Юрій Кушнірук задовільнився третьою позицією – 68,66 м.

Тоді як у категорії молодь результати на тому ж рівні. Тут уже перемагали кияни – Олександр Козубський (73,18 м) та Матвій Крутієнко (72,09 м).

Метання диска

Жінки (1 кг). Незмінний лідер у жінок в цьому виді Наталя Семенова була тут поза конкуренцію. Найкраща спроба – 54,91 м.

Чоловіки (2 кг). Жодних шансів переслідувачам не залишив Микита Нестеренко – 59,98 м, Мусієнко Ігор другий – 54,44 м.  У молоді найвправнішим виявився Поваляшко Іван – 53,68 м.

Цікавою родзинкою змагань стало проведення вперше у програмі чемпіонату виставкових змагань з Метання ваги – у жінок 9,08 кг, у чоловіків – 15,88 кг. Тут перемоги отримали Ірина Климець (21,35 м)  та Михайло Гаврилюк (18,85 м).

“Це така новинка була в рамках чемпіонату. У цьому виді метають округлий снаряд, який тримається на короткому ланюжку з ручкою, принцип схожий, я в метанні молота. Єдине, що вага значна більша. Однак, в тренувальному процесі восени і взимку ми метаємо і таку вагу і 16 кг, і навіть 24.  Знаю, що цей вид популярний у змаганнях між коледжами в США. І дуже приємно, що цей вид додав різноманіття. Вважаю, що це маленьке велике майбутнє для нашого спорту“, – розповів Володимир Мисливчук.

Усі результати дивіться тут. Ми ж вже готуємося тримати кулаки за наших спортсменів у Португалії і вас запрошуємо долучатися також!

[efb_likebox fanpage_url=”gathleticsua” fb_appid=”1130755580316176″ box_width=”340″ box_height=”130″ locale=”uk_UA” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ animate_effect=”fadeIn”]

Головне фото: Анатолій Коломоєць
Фото та відео в тексті зі сторінок атлетів у соцмережах