Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Вже вп’яте в аравійському Омані пройшов однойменний багатоденний ультрамарафон пустельними пісками. І вже вп’яте участь в цьому старті брав один з найдосвідченіших українських ультрамарафонців Євген Глива. В активі Євгена вже були 3 срібні нагороди з попередніх років і цього року українець мав намір знову боротися за лідируючі позиції.

Унікальність та складність цих змагань полягає не лише в бігу по піску, але і в умовах перебування та харчування спортсменів між етапами, яких всього 6. Все харчування на весь період гонки спортсмени несуть на собі, а сплять в організованих на швидку руку наметах посеред безкрайніх просторів пустелі, де вдень  температура повітря підіймається вище 30 градусів, а вночі падає нижче 18.

Гонка розпочалася о 8:11 ранку 18 листопада, незабаром після урочистостей на Національному дні Оману. Перший етап був одним з найшвидших і найпростіших за час перегонів: кільце навколо міста з чергуванням піску і скелястих стежок. Таке нововведення було запропоноване організаторами спеціально, щоб бігуни мали можливість краще пристосуватися до погоди в пустелі. Поверхня під ногами спортсменів стимулювала до швидкого бігу. Організатори наголошували, що по першому етапу не можна судити про всю гонку, адже решта курсу проходила переважно м’якими пісками далеко від місць проживання людей. Щоправда, перша п’ятірка першого етапу фінішувала на тих же позиціях в загальному заліку і через 6 днів.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Євген розпочав змагання досить впевнено, посівши 4 місце після першого дня і відстаючи на 5 хвилин від лідера марокканця Mohammed Almorabity. Другий день став неприємною несподіванкою для Євгена: 18 місце на етапі та 8 в загальній класифікації. Але вже на третій день Євген потрапив на проміжний п’єдестал – став 3 на етапі та повернув собі 4-те місце в загальному заліку.

“На другому етапі думав, що буду кидати біг, злився на все, повний психологічний провал. Все те що було – словами не передати. Третій день почав воскресати, ноги почали розуміти, що я від них вимагаю. А вночі так холодно, враження ніби не в пустелі, а десь в Карпатах”. 

Четвертий та п’ятий, найдовший етап змагань, Євген пройшов рівно, двічі був четвертим та зберігав відповідне підсумкове місце. На заключному етапі пустельної багатоденки, після 6-ти ночей в складних умовах, Євген фінішував 6-им, але це не вплинуло на його підсумкову позицію. Таким чином, один з п’яти постійних учасників всіх Oman Desert Marathon записує до свого активу 4 місце! Всього за 6 днів Євген подолав 165 кілометрів по піску, на що йому знадобилось 15 годин і 4 хвилини, а від лідера, вже знайомого нам марокканця, він відстав трохи більше ніж на годину. Підсумкові місця Євгена по етапам представлені на графіку:

Після фінішу надзвичайного випробовування Євген подякував всім вболівальникам та спонсорам, і хоча він лишився дещо розчарованим своїм підсумковим місцем, та все ж дуже щасливий бути знову “в строю” після травм та мати шалену підтримку.

Нагадуємо, що цього року в Україні пройшов перший в історії пустельний марафон The rolling stones trail територією заповідника Олешківські піски, в рамках якого учасники долали дистанції в 25 та 50 кілометрів. Для українського бігового ком’юніті це стало реальною альтернативою легендарним Des Sables та описаному вище Oman Desert Marathon, а головним експертом для учасників першого українського пустельного марафону виступив саме Євген Глива з дуже предметними та практичними порадами.