Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Столиця Шевченківського краю місто Черкаси прийняли фінальний півмарафон Гран-прі 2017 від NewRun. Цього разу траса змагань кинула виклик найбільш рівним та швидким трасам країни – Білоцерківського марафону та нічного марафону в місті Вишгород – організатори відмовились від стартового містечка в Долині Троянд та перенесли її на бульвар Шевченка, по якому безпосередньо і проходила траса змагань.

Черкаси не внесли несподіванку в п’єдестал чоловічого півмарафону, вже вкотре в рамках Гран-прі 2017 перемогу здобув Ігор Русс з часом 1:06:48. Друге місце посів досвідчений марафонець Іван Бабарика, в фінішному протоколі – 1:08:31. Третім став ще один претендент на п’єдестал в загальному заліку Гран-прі Юрій Грицак, він програв срібній позиції всього 5 секунд – 1:08:36.

У жінок беззаперечну перемогу здобула Вілісова Тетяна з часом 1:20:21. На відстані 5 хвилин фінішувала Олександа Олійник – 1:25:53, а закрила чільну трійку минулорічна переможниця ГранПрі Донченко Ольга, цього разу в фінішному протоколі значиться 1:26:48.

Перемогу в Гран-прі здобув один з найсильніших марафонців України, учасник чемпіонату світу в Лондоні 2017 Ігор Русс, протягом всієї серії він двічі отримував золоті нагороди та по разу срібло та бронзу.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Я хотів зробити серію стартів , але після чемпіонату світу був не в найкращій формі для серйозних закордонних змагань, тому прийняв рішення стартувати в Україні. Найбільша перевага стартів в Україні це мінімум часу на переїзди, тут декілька годин дороги і ти вже на лінії старту, а у Європі це було б складніше і значно довше. Більше того конкуренція на дистанціях дозволяла показувати гарний темповий біг.

Головним суперником був Юрій Грицак, переможець минулорічної серії, але окрім нього на окремі старти приїздили і інші досвідчені та швидкі бігуни: брати Бабарики, Тарас Сало, Артем Казбан, Павло Олійник, тому розслабитись на жодному зі стартів не вийшло! В цілому своїми виступами задоволений, вийшло достатньо непогано. Вже у грудні планую бігти марафон, бо взимку важко готуватись, а фінансування немає, тому поки дозволяє погода, хочу підготуватись, а ці старти розглядав як підготовку.

Окремо хочу відзначити рівень організації даної серії, все було на високому рівні, особисто мені дуже сподобалось!  Всі траси Гран-прі достатньо хороші, а от жителі, як на мене, недостатньо свідомі, окрім напевно Полтави, там було найбільше підтримки. А в іншому організатори добре постаралися, вони не винні, що в нас такий народ – завжди кудись спішить, інколи навіть перебігали дорогу прямо перед бігунами.  Щодо наступного року не можу сказати напевно, що пробіжу всі етапи, але думаю, що хоча б якийсь зачеплю обов’язково! Радий, що є організації як NewRun які розвивають даний напрям, незважаючи ні на що!

Ігор Русс в Полтаві. Фото Олега Дубини

У жінок тріумфаторкою Гран-прі стала представниця Saucony Running Club Олена Симонок не маючи при цьому жодної перемоги на окремому півмарафоні. Так, в Сумах Олена була 3-ю, в Полтаві 5-ю, а в Чернігові і Черкасах посідала 4-ті місця, що підтверджує важливість не так високих результатів, як системність і тактику на шляху до перемоги в загальному заліку!

Була рада прийняти участь у Гран-прі, побувати в чотирьох нових містах, випробувати свої сили і авжеж отримати перемогу!  З першого етапу отримала великий відрив від другого місця, тому обрала наступну тактику – показувати хороші результати, на рівні особистого, на кожному зі стартів. І, як бачите, тактика спрацювала! Найбільше сподобався півмарафон в Чернігові, чудове саме місто, приємна траса та сприятлива погода – ідеальні умови для швидкого бігу! Організатори надзвичайні молодці – із задоволенням буду приймати участь в їх майбутніх змаганнях.

Олена Симонок на шляху до перемоги

 

На супутній дистанції в 10 кілометрів перемогу здобули Богданов Михайло з часом 32:10 у чоловіків і Наталія Семенович – 37,03.

Загальні підсумки

А тепер щодо підсумків, яким запам’ятається нам Гран-прі 2017, що говорять цифри з офіційних протоколів?

Чотири міста подарували нам 1036 індивідуальних фінішів, на дистанціях 10 км фінішувало 387 і відповідно 649 успішних перетинань півмарафонського фінішу. Розподілення фінішерів на обох дистанціях по містам та статі представлено на графіках:

 

 

Таким чином чоловіки досі лишаються більш бігаючою частиною людства, а Полтава найбільш бігаючим містом Гран-прі, що й не дивно, адже коріння бігової ліги росте саме з цього міста!

І найголовніше – статистика по фінішному часу. Авжеж, через відсутність сертифікатів вимірювання трас змагань, проводити порівняння результатів є не зовсім коректним, але все ж цікавить, хто взяв верх. Найшвидшим чоловіком на Гран-прі 2017 став Олійник Павло, перемогу в Чернігові він оформив з часом 1:05:31, серед жінок найшвидший час показала Ольга Скрипак в Сумах – 1:13:50! Середній час долання півмарафонської дистанції у чоловіків склав 1:45:51, жінкам знадобилося в середньому 1:59:33, що свідчить про свідому підготовку любителів бігу до півмарафонської дистанції. На дистанції 10 кілометрів жінки зовсім трішки відстали від чоловіків, так представницям прекрасної половини людства в середньому знадобилось 56 хвилин і 22 секунди, а чоловікам 51 хвилина та 27 секунд.

Гран-прі 2017 оголошується закритим, а вже в наступному році буде даний старт третьому Гран-прі від NewRun, який здивує учасників новими локаціями та ще більшою конкуренцією між найкращими атлетами країни! А спеціально для тих, кому важко дається очікування, New Run пропонує спробувати власні сили на Новорічному півмарафоні, який відбудеться вже 24 грудня в місті Полтава!