Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Першої неділі осені «духовний центр України» став ще й центром спортивним. Мова йде, звісно, про Полтаву, де відбувся вже третій за ліком Полтава Нова Пошта напівмарафон New Run. Цей старт можна  по праву вважати центровим, адже саме тут все починалося: саме тут зародилася серія стартів команди New Run.

«А розпочалося все з двох прихильників бігу – мене і  Дмитра Геращенка, –  розповідає нині генеральний директор компанії «New Run» Максим Кривенко. – У 2015-му році у нас народилася ідея розвинути бігову культуру тут, де спортивна спадщина була зовсім слабкою, а легка атлетика  взагалі в занепаді. Більше того, для мене це рідне місто. На той час в Полтаві бігало дуже мало людей. Та нам вдалося привести нашого основного партнера – компанію «Нова Пошта» і ми успішно провели перший півмарафон».

Та поганий той півмарафонець, який не мріє про марафон! Або ж про серію півмарафонів. Так народилося Гран-Прі New Run і наступного року ще троє міст стали господарями півмарафонів: Суми, Чернігів та Черкаси. Але амбіції справжніх спортсменів нестримні:

«На 2018 рік ми вже зараз плануємо додати нове місто і ведемо переговори щодо ще одного».

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Цьогоріч на старт в Полтаві вийшло близько 2 тисяч учасників з різних міст України, Польщі, Великобританії та навіть Китаю, що є рекордним показником. І на це є декілька причин.

«По-перше, Полтава – цікавий туристичний об’єкт, місто з багатою історією. По-друге, сюди зручно діставатися з багатьох міст України. Це те, що робить місто цікавим для нашого цільового клієнта – «впевненого аматора», який веде за собою основну масу любителів бігу. На моє переконання, саме завдяки таким людям і розвивається бігова культура», – говорить Максим.

Тож, про результати. Цікавою виявилася боротьба у чоловіків на головній дистанції – 21.097 км. Четверо спортсменів претендували на призову трійку. В результаті, срібний призер швидкого півмарафону в Сумах Юрій Грицак знову став другим (1:07:37), поступившись Ігорю Руссу (1:07:10 і season best), який “відгрався” тут за бронзу Сум. Третім фінішував Іван Бабарика (1:08:44), а от його брат Олександр, на жаль, вибув з боротьби.

«Загалом я задоволений, вигравати завжди приємно! Вже пройшов практично місяць після марафону на чемпіонаті світу в Лондоні і, здається, я вже відновився і розбігся. Ще минулого тижня Сумський напівмарафон мені важкувато дався. Та для мене сезон ще зовсім не завершується, ще в планах є низка стартів. Тому задоволений, що розбігаюся потрохи.

Траса досить хороша і не складна, асфальт без значних пошкоджень і важких гірок немає. Дуже добре були задіяні волонтери, вони стояли в усіх незрозумілих місцях і швидко орієнтувались, думаю, вони впоралися на відмінно. Організатори добре постаралися і провели дуже достойний старт.

Однак, нашим громадянам ще не вистачає свідомості, бо, на жаль, велика кількість жителів ще не підтримує такі заходи в своїх містах, вони настільки квапляться в справах, що інколи перебігають вулицю прямісінько перед тобою, замість того, щоб зупинитися і підтримати учасників. Та це не питання до організаторів, бо вони зробили все, щоб нам ніхто не заважав і дистанцію було комфортно пробігати, а питання до громадян. Давайте будемо радіти, коли в наших містах проходять такі свята і всіляко залучатися до них! Тоді, можливо, наша нація і стане здоровішою, активною і буде сприйматися як європейська. А саме місто миле, красиве і чисте. Я навіть встиг завітати до Краєзнавчого музею і раджу усім, хто приїздить туди, піти і подивитися, адже там історія не тільки Полтавщини а й усієї України!» – розповів Ігор.

«Насправді, бачу в цьому позитив.  Коли в місті з населенням 300 тисяч усі говорять про забіг – це рівень. Кількість людей, які знають про подію, – індикатор того, наскільки старт був потужний і масовий. А незадоволені завжди будуть», – коментує це питання Максим Кривенко.

У дівчат результати виявилися помітно слабшими ніж в Сумах. Найкращою тут стала Валентина Кілярська (1:18:24), яка зуміла втекти від переможниці вдвічі коротшої дистанції сумсього старту Тетяни Вернигор (1:19:14). «Бронзу» собі подарувала іменинниця  Катерина Карманенко (1:20:25), яка святкувала в  день старту свій День народження.

«Спершу біглося трохи важкувато, але після першого кола я розбіглася і відчула, що мені стало легше. Думаю, тут зіграла психологія, мені було важко, але я відчувала що і Тані Вернигор було непросто, тому спробувала додати темп.

Звичайно, трохи спекотно було сьогодні, особливо на прямій вздовж бульвару. Там, де повороти були, було легше, а тут ця пряма просто «вбивала» морально.

Перед стартом хотіла показати приблизно такий результат, але останній тиждень бігалося важко, тож не думала, що вдасться так пробігти, думала буде гірше. Тому задоволена, звичайно!» – розповіла переможниця.

Також до призів потрапили і зіркові гості Полтавського півмарафону. Телеведуча Марічка Падалко в рамках підготовки до свого першого марафону поборолася  за нагороди у віковій категорії і стала третьою, вже вкотре подолавши 2-годинний рубіж (1:58:27).

«Все почалося з того, що коли я планувала поїздку до Полтави, то під час реєстарції подивилася, що в моїй категорії 40-49 було лише 2-3 дівчини. Тож я  без будь-яких сумнів самовпевнено сказала дитині, що привезу до Дня народження, яке припадало саме на ці вихідні, призове місце в категорії. А вже буквально напередодні старту, я дізналася, що окрім списку зареєстрованих на сайті, окремо були зареєстровані учасники всього Гран-Прі New Run. Але нічого! Пообіцяла, то треба боротися.

Вже снідаючи перед стартом в Полтаві, помітила в готелі спортивну дівчину, та тоді не подумала, що вона може бігти також. І от на дистанції ми з Єгором (прим. Єгор Соболєв – чоловік Марічки) спершу дістали «кульку» (пейсмейкера) на 2 години, далі знайшли собі дівчину – умовного пейсмейкера, трохи потрималися за нею, і Єгор каже, що треба обганяти. І дійсно, – а раптом вона в моїй категорії? Потім бачимо – а тут дівчина зі сніданку! Наздогнали її. І тут я розумію, що треба боротися, бо саме тут може вирішитися доля призового місця! Дуже набігала на фініш, зобов’язання перед дитиною стимулювало. Мабуть, під кінець бігла швидше, ніж починала)  І таки вдалося – 3 місце в категорії. Дуже задоволена і практично не втомилася. Тому після такого досвіду у Полтаві, всі думки про наш перший повний марафон у Києві».

На дистанції 10 кілометрів найпрудкішими виявилися Наталія Батрак (35:56) і Денис Слободянюк (32:30). Детальніше з усіма результатами можна ознайомитися за посиланням.

Здається, усі залишилися задоволеними подією, а Максим Кривенко наостанок розповів, в чому секрет успіху стартів від New Run.

«Ми – не професійна організація. У кожного з нас є основне місце роботи, де ми зайняті цілий день. Серед нас люди, які працюють в абсолютно різних галузях, але усіх нас об’єднує любов до бігу і бажання робити дійсно якісні події.

Але головне, що кожен в нашій команді спеціаліст в своїй справі і має хороші менеджерські навички. Моє ж завдання створити і направити команду, де кожен має свої функції та обов’язки, свою зону відповідальності. Головне тут – взаємодія. Кожен знає, чим він займається, коли і що має зробити. Звичайно, усі ми мріємо, щоб ця справа стала основним місцем роботи, хоча… дуже любимо і те, чим зараз займаємось у житті».

Тепер слово Чернігову, який переймає естафету у Полтави і вже 24 вересня чекає гостей на Чернігів Нова Пошта напівмарафон New Run 2017.

Фото: Олег Дубина та Ольга Матвієнко