Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Лондонське сонце особливо вподобало змагання з витривалості поза стадіоном. Після найтеплішого дня змагань на марафоні, сонце не оминуло і спортивну ходьбу. Так, в останній день змагань, по сонячному The Mall, що простягнувся від Букінгемського палацу до Трафальгардської площі, в самому центрі старої Імперії змагалися найвитриваліші – атлети-ходаки на 50 кілометрів! Великі сподівання на медаль мала і українська збірна, що й не дивно, адже на старт вийшли діючий рекордсмен України на 50 км Ігор Главан, переможець цьогорічного кубку Європи Іван Банзерук, обидва спортсмена представлять New Balance Team, та сильний дебютант світової першості Мар’ян Закальницький.

Значно додавши на останній третині дистанції, Ігор Главан втрутився в перегони за медалі, але, на жаль, не наздогнав двох японців, які зайняли другу і третю сходинку. Фінішувавши 4-м Ігор повторив своє ж досягнення 4-річної давнини, коли став 4-м на ЧС-2013 в Москві. Тоді Ігор і встановив національний рекорд України – 3:40:39, сьогодні ж секундомір зупинився на позначці 3:41:42, тобто в хвилині від національного рекорду та омріяної третьої сходинки Чемпіонату світу!

“Йшлося по дистанції дуже добре, я дуже задоволений. Шкода, звичайно, що третій чемпіонат світу маю четверте місце.

Враховуючи, що перед змаганнями була невеличка травма, починати швидко було трошки страшно. Звичайно, хотілося медаль, чесно. Вже пройшовши 40 кілометрів, я почував себе добре, розумів що накатую, розганяюся. Та останні 4 кілометри взагалі вже нічого навколо не пам’ятаю. Боровся до кінця, вже за 2 кілометри стало зовсім важко,вже наче йшов по ватній подушці, трошки паморочилося в голові, тому контролював вже п’ятого спортсмена.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Цього року у мене багато подій: я одружився, у мене народилася донечка, дуже хотілося виграти медаль і присвятити нагороду їй. Та в будь-якому випадку присвячую своє досягнення їй. Це все одно дуже хороший результат, дуже близько до національного рекорду, який я встановив в 2013-му році в Москві. І зараз це четвертий результат в світовому рейтингу і я вважаю це дуже солідно.

Будемо працювати далі, будемо вірити що колись ці четверті місця переплавляться в медалі.

Дякую дружині, яка мене підтримує, дуже хочеться до родини. Але це не кінець, ще зовсім скоро мене очікує старт на Всесвітній Універсіаді на 20 кілометрів.

Хочу подякувати своєму тренеру Мірошниченко Сергію Анатолійовичу, з яким ми працюємо лише півроку. Ми зробили дуже багато роботи. Знаю, що наставникам в таких випадках присуджують заслуженого тренера, і, звичайно, мені також хотілося б, щоб наше керівництво пішло на зустріч і мій тренер отримав таке звання”.

Іван Банзерук фінішував 19-м з часом 3:49:49, поступившись своєму season best всього на хвилину (3:48:15).

“До 35-го кілометра йшлося непогано, ми йшли разом з Ігорем Главаном. Потім Ігор пішов вперед, я відчув, що цей темп не можу витримати і кожне коло все гірше давалося. Не можу зараз точно сказати в чому справа. Наче підготовка пройшла нормально, були в Туреччині на зборі в горах.

Можливо, далося в знаки, що це вже третій старт: був відбір на Кубок Європи, потім Кубок Європи і тепер тут. Не скажу, що погода стала на заваді, в принципі цілком нормальна. Порівнюючи зі спекою в Україні, тут чудово. Тепер треба гарно відновитися, тому що скоро Універсіада і там треба також добре відпрацювати”.

Мар’ян Закальницький, для якого це був дебют, подолав дистанцію останнім з українців, показавши 3:57,29 та ставши 27-м в фінішному протоколі. Мар’ян критично поставився до власного результату, оскільки установка тренера була йти по особистому.

“У мене головне завдання було пройти близько до особистого рекорду і в принципі до 40-го кілометру я так і йшов. Але після цього спортивне харчування не пішло. Було враження, що шлунок просто зупинився і не хотів його сприймати. На жаль, не вдалося виконати завдання, які поставив тренер.

На цей чемпіонат світу було багато натхнення, був сильний азарт і тут намагався виконувати все, що говорив тренер. Дуже шкода, що не зайшло це харчування. Може трохи роль зіграло те, що не було поруч тренера, це дебютний для мене чемпіонат світу. Його голос мені б тут дуже допоміг, є якісь моменти, які знає саме він.

Будемо працювати далі, наша українська спортивна ходьба доводить, що ми можемо показувати хороші результати.

Сьогодні і температура в принципі була комфортна, все було добре. Взагалі, я вперше побував на Чемпіонаті світу, мені все сподобалося, єдине що результатом незадоволений. Краще б все інше не сподобалось, а результат вийшов”.