Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Всесвітні Ігри – це комплексні міжнародні змагання по видам спорту, які не входять до Олімпійської програми. Тому їх ще часто називають Олімпійськими Іграми для неолімпійських видів) Проводяться ВІ раз на 4 роки, як і ОІ. Впреше такі змагання відбулись у 1981 році у США, а з 2001 року ВІ відбуваються навіть під патронатом Міжнародного Олімпійського Комітету. Створилися ці змагання з прагненням популяризації видів та підвищення їх статусу. В результаті, деякі з них все ж таки увійшли до програми ОІ: бадмінтон, бейсбол, пляжний волейбол, стрибки на батуті (індивідуальні), софтбол, тріатлон, тхеквандо, важка атлетика (жіноча), хоча й не всі там залишилися.

В цьому році відбудуться 10-ті Всесвітні Ігри і пройдуть вони у Вроцлаві (Польща). Організатори знаходяться в не меншому очікуванні, ніж спортсмени:

“Це велике свято спорту, міжнародна подія, просування міста та країни у світі. Але перш за все, ключова ідея – пропаганда здорового способу життя. ВІ-2017 – це унікальна можливість створити умови для розвитку фізичної активності як для молодих, так і для старших людей. Грандіозний фінал цього проекту буде включати біля 3,5 тис. спортсменів на арені Вроцлава. ВІ – це захід, у якому більше ніж 30 спортивних дисциплін: різноманітні водні, повітряні чи командні види. Це означає: декілька тисяч спортсменів, які відвідають Вроцлав, щоб змагатися на нових та відремонтованих спортивних спорудах,  тисячі прихильників, які слідкуватимуть за ними та підуть по їх слідам! Всесвітні Ігри – це свято спорту, до якого запрошуються всі!”

Спортивне орієнтування – один з видів ВІ. За останні роки орієнтування стало набагато ближче до глядачів: транслюються шляхи пересування спортсменів, встановлюються камери на дистанції, та й вибір арен зазнав змін у вимогах.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Українську команду орієнтувальників на таких значних змаганнях у цьому році представлятимуть 4 атлети (максимум для цього виду): Волинська Надія і Кратов Олександр, які вже мають досвід участі у ВІ 2013, та Дзема Катя і Руслан Глібов, які вперше візьмуть участь у подібних змаганнях.

Напередодні  відкриття Всесвітніх Ігр ми поспілкуватися з тренером та представником команди Павлом Ушкварком про церемонію відкриття, “олімпійське селище”, команду, підтримку та інші види спорту на ВІ:

“Організатори підготували щось дуже цікаве на відкриття, ми не знаємо подробиць, але плакати по місту лише про це і нагадують.
Поки що ми тут на зборі та 23-го офіційний заїзд і будемо жити у готелі з іншими орієнтувальниками. Як такого “олімпійського селища” не має, але є 2-3 кластера проживання, де зосереджено помешкання більшості команд. Орієнтування та ще декілька інших видів чомусь живуть окремо.
Команда в бойовому дусі і я можу сказати, що до неї потрапили найсильніші спортсмени на даний момент. Всі дуже мотивовані та налаштовані боротися! Тож я сподіваюсь, що зуміємо порадувати наших вболівальників.
В цьому році Inov-8 Ukraine стала партнером нашої збірної, тому ми забезпечені взуттям та сподіваємось на подальшу взаємовигідну співпрацю. Також скоро очікуємо одяг від SIGN sport для нашої команди.
Ми вже визначили коло видів спорту, на які цікаво подивитись, але ще остаточно не визначилися. Будемо діяти за ситуацією, адже головне підійти до своїх стартів у гарній формі”.

Відкриття ВІ 20-го липня, а орієнтувальники розпочнуть змагатися 25-го липня (спринт), 26-го – середня дистанція, та на завершення – спринтерська естафета 27-го липня.

Сайт змагань
Сайт змагань на IOF Eventor

Свято спорту розпочинається і ми вже готові тримати кулачки за наших спортсменів, разом до перемог! 🙂