Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Біг пустелею: мрії стають реальністю

Географія пробігів все щільніше заповнює карту України, від гірських карпатських ультратрейлів на заході до швидких шосейних пробігів в Харкові та Краматорську на сході. Але мова в цій статті піде про кардинально нову для українського бігового ринку локацію та ідею – Херсонська область та найбільша пустеля Європи, Олешківські піски, мають всі шанси стати центром континентального пустельного бігу, і перші кроки в напрямку реалізації нової бігової мрії вже зроблені!

Трохи історії та фактів

В 30-ти кілометрах від дельти Дніпра, місця зустрічі річки з Чорним морем, розташовані Олешківські піски. На площі в сотні тисяч гектарів розкинулася пустеля, і хоча в більшості вона засаджена лісами для зупинення просування пісків, все ж лишився значний піщаний масив зі справжніми дюнами, або як їх називають місцеві – «кучугурами». Насправді, пустеля стала результатом тисяч років роботи Дніпра, який змінюючи русло приносив зі всієї країни осадові породи, які і сформували одне з семи природних чудес України.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Під лежачий камінь…

Людський організм практично не має межі можливостей, а разом з простим бажанням перемогти самого себе – починається пошук. І як показує світова практика, не рідко такі пошуки заводять спортсменів в надзвичайно екстремальні умови бездоріжжя, спеки та спраги! І саме тому активісти клубу «Север», який має серію різнопланових стартів взявся за реалізацію ідеї старту по кучугурам заповідника «Олешківські піски». Для українського бігового ком’юніті це реальна альтернатива легендарним Des Sables та Oman Desert Marathon, витрати на участь в яких обраховуються тисячами доларів. І така альтернатива називається The rolling stones trail – перший піщаний ультрамарафон, який відбудеться вже цієї осені, а саме третього вересня.

Що чекає учасників змагань?

  • дивовижна траса безкрайніми «кучугурами», які пересуваються під впливом вітру та досягають велетенських розмірів – більш ніж 20 метрів у висоту та 40 метрів у діаметрі;
  • дистанції довжиною 25 та 50 км;
  • незвичний, майже нічний, час старту;
  • наметове містечко;
  • безмежний пляж.

Думка професіонала

ЖА  не могла обійти стороною думку найвизначнішого українського пустельного ультрамарафонця, який спеціалізується в пустельному бігу сумчанина Євгена Гливу, багаторазового призера Oman Desert Marathon, переможця міжнародних ультрамарафонів.

Євген люб’язно погодився відповісти на декілька запитань та пролити світло на нову для нас бігову дисципліну.

Особливості тренувань та підготовки до змагань, місця тренувань в Україні?

Основна особливість підготовки до трейлу – це адаптація до необхідності бігу з 5-6 кілограмовим рюкзаком. Ще однією особливістю в порівнянні з шосе є нахил тіла, тулуб необхідно трохи подавати вперед. В період підготовки особливу уваги необхідно приділити тренуванням стопи, при цьому бігати по піску не обов’язково, достатньо виконувати великі об’єми по бездоріжжю, в горах з великою кількістю перепадів висот та нестабільною поверхнею. І авжеж треба стежити за вагою, будь-який зайвий кілограм вдесятеро важчий при бігу в умовах пустелі.

Рекомендації безпосередньо щодо старту, як краще бігти по піску?

Біг по піску має бути дуже економічним, в жодному разі не тягнути крок, тільки короткі та часті кроки з опорою на всю площу стопи. Перші 5-10 кілометрів дистанції раджу бігти на 50% зусиль, бо на піску «вставляє» значно сильніше ніж на шосе або звичайному трейлі. Справа в тому, що навіть при переході на крок ти не можеш відпочити – постійно доводиться боротися з піском. Взагалі необхідно знайти баланс між легкістю та швидкістю – будь яке зайве збільшення сили відштовхування і ти вже по коліна загруз в піску. Як говорив легендарний боксер Мухаммед Алі – щоб перемогти треба пурхати як метелик!   

Особливості екіпірування?

В пустельному бігу є дві основні небезпеки: пісок та сонце.

Пісок при потраплянні в кросівок може дуже попсувати життя спортсмену працюючи як наждак і протираючи шкіру, тому необхідно мати спеціальні манжети на кросівки, які б фіксувалися вище носків та закривали весь кросівок від потрапляння піску. Авжеж матеріал для подібного манжету варто обирати з урахуванням здатності проводити вологу, адже надлишок вологи в кросівку також може зіграти проти спортсмена, який долає ультру.

Сонце це ще один суперник, особливо коли мова йде про довгі забіги. Уявіть, що станеться з вашою шкірою після 7-9 годин безперервного перебування на пляжі під палючим сонцем? Саме тому просто життєво необхідно закривати відкриті частини тіла, використовувати кепки з додатковими комірцями для потилиці, вух, подовжені тайтси і навіть футболки з довгим рукавом, і авжеж максимально світлого кольору!

Що для тебе було найважчим в пустельному бігу?

Для мене найважчим є психологічне налаштування. Дуже важливо бути в гарному настрої, щоб жодні технічні моменти не відволікали тебе від гонки. А як відомо, це досягається виключно цілеспрямованою підготовкою! Якщо ти готовий, якщо ти виконав тренувальний план, якщо ти виконав всі необхідні рекомендації по дієті і маєш необхідний баланс всіх необхідних солей, вітамінів, якщо ти дотримувався режиму і мав достатньо сну, то твоя гонка пройде чудово і обов’язково з’явиться бажання повторити!

Сторінка заходу у Facebook, детальніше ознайомитися з положенням про захід можна за цим посиланням, а зареєструватися можна тут.