Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Сьогодні на ЧС-2017 зі спортивного орієнтування спортсмени перемістилися з міських ландшафтів до лісу.

Параметри довгої дистанції виглядали наступним чином:

Tove Alexandersson вкотре підтвердила свій рівень та не лише найшвидше подолала дистанцію, а й “вибігла” з заявленого часу переможця. Другий результат показала блискуча Maja Alm, яка після двох спринтерських медалей заробила ще одну – тепер вже на довгій дистанції. Володаркою бронзової нагороди стала Natalia Gemperle.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Деякі коментарі з пресс-конференції після довгої дистанції:

Natalia Gemperle “На перший пункт я пішла зліва, потім змінювала свою думку через значну зелень. Думаю, що на цьому втратила хвилини три, а більше значних помилок не було”.

Maja Alm “Я була досить втомлена сьогодні зранку. На ранковій розминці я почувалася дуже втомленою, особливо психологічно. У мене позаду важкі вихідні і було дійсно важко перефокусуватися. Але на розминці перед дистанцією я почувалася добре і була вже готова. Бігаючи середню декілька років, цього разу вирішили сфокусуватися на довгій. Це було дуже важко. Та я почала бачити Наталію і це було гарним підтвердженням, що я йду швидко”.

Tove Alexandersson “Це була гарна гонка. У деяких варіантах я не впевнена, але я не зробила жодної великої помилки. Хоча й були малі. У мене також було кілька важких днів, але не таких як у Маї – здебільшого я була в своєму ліжку через хворобу. Це було дуже важко психологічно, бо я сильно зосередилась на спринті”.

У чоловіків другий рік поспіль перемогу святкує Olav Lundanes, срібна медаль у Leonid Novikov, а бронза у William Lind. Ось, що розказали кращі орієнтувальники у цей день:

Olav Lundanes “Я дійсно дуже радий, що мені вдалось виграти двічі поспіль – раніше мені цього не вдавалося (2010, 2012, 2016). Ця весна видалась складною, але мені вдалося зосередитися на сьогоднішньому дні і тому, що я можу зробити, і я дуже радий перемогти сьогодні. Наприкінці дистанції я знаю, що був недалеко від пункту, але ви розумієте – естонська зелень і пункт міг бути у будь-якому напрямку. Мені вдалось зупинитися та вичитати шлях до нього. Можливо, це більша помилка, ніж я відчував. Я не був впевнений у другому пункті, але коли я біг, зелень не була такою поганою і мені не довелось долати дуже багато зелені. Думаю, що в першій частині гонки моя тактика йти прямо була дуже гарною. Я пишаюся тим, що переміг на багатьох місцевостях. Та навіть, якщо мені подобається довга дистанція, я починаю втомлюватися після 90 хвилин. 1:45 забагато”.

Leonid Novikov “Медаль була великою несподіванкою для мене, знову як і у Фінляндії (2013). Я лише біг та намагався втілити “full speed no mistakes”, це моя мрія. Коли побачив Fabian Hertner, зрозумів що це буде гарним результатом для мене. Тому намагався дещо пришвидшитися, але в кінці мої сили скінчилися. Я не знаю, чому організатори не визначають переможний час. 1:40 нормально, але я біг 1:47”.

William Lind “Я почуваюсь дійсно добре. Насправді Olav наздогнав мене дуже рано – 4 хвилини вже на 4-ий КП, що було сюрпризом. Коли Olav наздогнав, я відчув, що швидкість не є проблемою, але його орієнтування краще. А місцевість була набагато краща, ніж очікував – я готувався до більш зеленої”.

Працювали на довгій і українські орієнтувальники: Артем Панченко та Денис Щербаков показали дуже схожий час та розташувалися у першій тридцятці. Та першими стартували жінки: Катя Дзема та Ольга Слута, з них і почнемо.

Дзема Катя “Спринти для мене були пріоритетом та на їх підготовку виділяла дуже багато часу. Готувалась у Швеції та два тижні на зборі в Естонії. Всі дні біглось достатньо добре. Для відновлення використовувала душ та масаж. На лонг майже не готувалась – всього декілька раз виїзджала на схожу місцевість, було важко технічно, тому ні на що не розраховувала.
Дистанція на вигляд була не важка, на довгі перегони швидко знаходили шляхи руху, але реалізувати те, що запланувала було важко і не все йшло так як потрібно. Обирала більш прямі варіанти, але після аналізу вирішила, що потрібно було бігти більше по дорогах. Всю дистанцію бігла сама тому рада, що буду мати досвід. Знаю над чим працювати) Фініш сподобався – біжиш у гору, важко, а ти стараєшся – потім дуже приємні відчуття 🙂 З погодою пощастило – нічого не лило на голову, лише скупалася у болотах)”

Ольга Слута “Погода була чудова, здебільшого сонце і не дуже жарко. А дощ пішов якраз коли ми поїхали з арени) Дистанція мені сподобалась, на всіх перегонах бачила варіанти. Але не вийшло з реалізацією. А помилку на 111 кп я взагалі не можу пояснити. Фізично відчувала себе просто супер, але повною мірою так і не реалізувала себе на цій місцевості. Мені соромно перед людьми, які вболівали за мене і особливо перед тренером, я показала далеко не той результат, який планувала. Після довгої мені ніколи не хочеться їсти, можу навіть спокійно години 3-4 ще не думати про їжу, та все ж таки потрохи їм. Обов’язково розминаюсь-заминаюсь. Після – багато розтягувань, тому що ноги вже ледве повзають, та і шпора в п’ятці після довгих сильно болить. А відновлення – душ-полежати-поїсти, дуже допомогають компресійні гольфи, лосіни”.

Артем Панченко “На спринтерській естафеті я перевищив швидкість (дуже хотів попрацювати на команду) і все пішло не по плану. Побіг дистанцію в інший бік і усвідомив це надто пізно. Перед довгою мав лише одне тренування у лісі. Налаштовувався на боротьбу з лісом, болотами та самим собою. На жаль, фортуна відвернулась від мене, майже всю дистанцію я біг з розбитим компасом і не зрозумів цього. Було багато втрат часу у закртитому лісі. Останні 20 хв, де було елементарне орієнтування вигрібав, по максимуму. Шкода, що не зміг реалізувати все, на що здатен сьогодні”.

Денис Щербаков “В кінці зробив велику помилку на варіанті на 23 кп і втратив хвилину. Ще не вистачало в кінці компанії, щоб змушувати себе бігти швидше. Насправді, сьогодні забагато припустився помилок та обирав не найкращі варіанти. Потрібно працювати над технікою та підвищувати швидкість бігу безпосередньо в лісі. Проходи були, але далеко не всюди – забагато різних варіантів було. Поля заросли і не завжди вдавалось потрапити у тропу. Півтори години біглось добре, потім почав втомлюватися. Фінішна гірка далася важко. Тренувався напружено, мабуть навіть надто багато (не повністю відійшов від отстанніх тренувань). Хоча підготовка на мій погляд пройшла дуже вдало, є зрушення у правильному напрямку. Сьогоднішнім результатом незадоволений, розраховував на топ-20. Це реально, але якщо не помилятися та обирати вірні варіанти”.

Карти: жіноча, чоловіча
Результати: жіночі, чоловічі
Детальний розбір дистанцій: жіночачоловіча

Складна довга дистанція позаду, але ще залишились два види: середня та естафета. Та перед цим орієнтувальників очікує день відпочинку. Бажаємо всім відновитися і фізично, і психологічно та чекаємо їх повними сил та бажання на арені середньої дистанції.

Використано матеріали