Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

З сьогоднішнього дня розпочинається боротьба за медалі такого очікуваного Чемпіонату Світу зі спортивного орієнтування. І перший на черзі комплект нагород розіграють спритні, швидкісні та рішучі спринтери – у перший день липня відбудеться фінал спринту ЧС-2017 в Естонії!

Нагадаємо, що до фіналу пройшли спортсмени, які посіли 1-15 місця у своїх забігах (А, В, С) та стартуватимуть “перевернутим протоколом”, тобто спортсмени, які показали вчора кращій результат стартуватимуть останніми. Як і на кваліфікаційних змаганнях, першими стартуватимуть жінки – о 14:41 вібдудеться перший старт. Чоловіки розпочнуть старт майже за годину – о 15:51.

Ян Кокбач у своєму огляді зазначає фаворитами Маю Альм, Туве Александерсон, Галину Віноградову, Анастасію Денісову, Ліну Странд, Венлу Хар’ю та, що найприємніше для всіх українців, Надію Волинську.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Після фінішу кваліфікації Надія Волинська розповіла про найближчі плани та свій настрій:

“Стартувати в кінці чи на початку протоколу важливо для лісу. Тож хвилина у середині стартового протоколу аж ніяк не впливала на мене.  Я люблю спринт і середню – там важливі висока швидкість і техніка. Сьогодні дистанція пройшла стабільно, без заловлувань. Ми гарно попрацювали над теорією і почувались впевнено на дистанції. Та все ж простота не дала шансів людям з не найкращою формою. Погода – ллє 🙂 Та сподіваємось на сонечко! Щойно зробили масаж і я відпочиваю. Можливо ще попланую дистанції трохи, пофантазую над варіантами. І спатки 🙂

І, якщо потрапляння Надії до фіналу не викликало питань у вболівальників нашої збірної, то чудовий виступ Каті Дземи був приємним сюрпризом. Вже на першому ЧУ цього року у Трускавці Катя гучно заявила про себе і не послабила обертів на другому для неї ЧУ у Коростишиві – вигравши біля хвилини на обох спринтерских дистанціях.

Також на старт кваліфікації вийшла Ольга Слута, яка “здобула” свою путівку на ЧС на тестових стартах на початку травня. Вчора Оля, на жаль, зупинилася у кроці від фіналу, посівши 16-у позицію у забізі В. Нам вдалося поспілкуватися з Ольгою про завершальний етап підготовки до ЧС, підтримку, кваліфікацію та подальші дії:

“З понеділка я на зборі в Естонії. Після КС одним з завдянь було підняти швидкість і в цілому досягла цієї мети на доріжці. Але зараз відчуття, що голова “відстає” від ніг. Орієнтування швидше не вийшло, помилок сьогодні наче не було. Щоправда, є сумнівний варіант – на 8-ий КП пішла зліва, хоча, мабуть, зправа було швидше. Якщо чесно, спринт мені зараз більш цікавий, але поки що не вдається – нічого, будемо прагнути та тренуватися. Зараз налаштовуюсь на довгу, це мій вид 🙂
Попереду три дні до довгої дистанції, потренуюсь на типовій місцевості, буду накопичувати “пруху” і, звісно, вболівати за наших. Сьогодні цілий день дощ, холодно і я так розумію – у найближчі дні погода не зміниться. Тому вболіватимемо вдома, у теплі.
Звісно, вдома моя родина, батьки вболівають та підтримують мене – це надає спокою, потрібного настрою, розуміння того, що тебе люблять та чекають незалежно від результату, який ти показала. Кожний раз важко від’їжджати від сім’ї, проте вертаючись хочеться просто “летіти” додому. Мрію, щоб вони підтримували мене у зоні для глядачів, щоб була можливість контактувати з чоловіком (він же тренує мене) під час змагань наживо”.

Серед головних претендентів на медалі ЧС на спринтерській дистанції кажуть про Яніка Мічелься (Yannick Michiels), Матіаса Кибурца (Matthias Kyburz), Джонаса Лєандерсона (Jonas Leandersson). У кваліфікації чоловіки показали дуже(!) щільні результати. Першим з українських спринтерів стартував Артем Панченко, який показав 17-ий результат та лишився за межами фіналу і так само як і Ольга Слута готується до довгої дистанції. Нагадаємо, не так давно Артем приймав участь у ЧС з трейлу, де показав найкращий результат серед української збірної:

“Відновлення після Трейлу відбулося дуже швидко та добре. В останні дні перед ЧС в мене був 10-денний інтенсивний блок тренувань з тестами і різними вправами, а також гарний відпочинок в останні дні вже в Естонії. Бігтиму спринт та довгу. Місцевість обох дистанцій мені підходить. Конкретних цілей не ставлю, головне – стабільність та посмішка на фініші. Намагатимуся викластися на всіх дистанціях.
Останню добу тут йде дощ і бігти було дуже слизько. Дистанції дуже прості технічно, без будь-яких сюрпризів чи цікавих варіантів. Настрій у всіх бойовий – усе лише починається!”

Павло Ушкварок вибігав на дистанцію останнім. Та, якщо на КС у Фінляндії Павло змагався у фіналі, цього разу йому пройти далі не вдалося – 17-ий результат та відповідно ще один додатковий день відпочинку в активі Павла. Але на це були свої причини:

“Я травмований, спробую пробігти кваліфікацію спринту, а далі буде видно. Нога ниє, на дистанції ще трохи піддьорнув. Не вдалося потрапити до фіналу частково через ахіл, а частково через відсутність жодної швидкісної роботи після КС. Ну, а роботи не бігав знову ж таки через ахіл”.

Офіційні результати кваліфікації за посиланням
Також доступні спліти
Ще більше інформації та карти кваліфікацій за посиланням

У фіналі спринту від України виступатимуть дві дівчини, зичимо їм легких ніг та холодного розуму. 31-ою стартуватиме Дзема Катя о 15:11 і майже одразу за нею Надія Волинська о 15:13.

Повні стартові протоколи

А стежити онлайн за дівчатами та боротьбою за нагороди можна на сторінці live-center

Використані фото