Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Нещодавно у Німеччині відбувся Чемпіонат Європи EC OCR і на офіційному сайті нарешті з’являтися перші офіційні результати.
OCR (obstacles course racing) – це вже добре відомі нам забіги з перешкодами. В Україні такі змагання проводяться під назвою Гонка Нації (англ. – Race Nation).
На Чемпіонаті Європи EC OCR у Франкфурті (4 червня) була лише одна дистанція – 17 км, на якій учасники мали подолати близько 50 дійсно вбиваючих перешкод.
Особливою відмінністю від інших таких змагань, як наприклад Spartan Race чи Гонка Нації, є те, що тут не потрібно робити бурпі чи інші штрафні завдання – ти або долаєш перешкоду, або у тебе знімають браслет, що означає втрату можливості змагатися за призові місця. Тобто, спочатку у заліку вказують усіх, хто подолав всі перешкоди, а потім вже тих, у кого зняли браслет за невдале проходження певної перешкоди. А це в свою чергу значно ускладнює процес підведення підсумків.
У чоловіків усі перешкоди долає менше ніж половина учасників, серед жінок приблизно лише 20% зберігають браслет. Змагатися можна або у своїй віковий категорії, або у категорії Elite.
В будь-якому випадку, кваліфікація потрібна на усі забіги, які передбачають наявність призових місць. Але відсутність кваліфікації не означає, що ви не можете спробувати свої сили на дистанції. На Чемпіонаті Європи передбачено забіг Journey, де можна позмагатися без її наявності.
Перешкоди поділяються на два види: breaking obstacles (перешкода зламу) і penalty lap obstacles. За неподолання перешкоди зламу в тебе знімають браслет, але на надскладних перешкодах передбачено penalty lap (штрафне коло). Тобто, якщо ти зробив помилку на такій перешкоді, то браслет в тебе не знімуть, але відправлять бігти штрафне коло 200-300 метрів. З усіх перешкод у Франкфурті тільки 15 мали штрафне коло.
Перешкоди суттєво відрізняються від тих, що долають, наприклад, учасника Spartan Race. Вони значно складніші. Дуже багато різних видів канатів, наддовгі комбіновані рукоходи, великі водні гірки, надвисокі стіни…
Дуже приємно, що серед усіх прапорів країн-учасниць український прапор також був присутній. Незважаючи на те, що в Україні забіги з перешкодами проводяться не так давно, вже другий рік поспіль українці виходять на старт, і маємо надію, що у найближчі роки ми будемо завойовувати призові місця.
Наші результати:
Чоловіки:
Олександр Веселка ( 13 місце, категорія Elite),
Андрій Федосенко ( 55 місце категорія Elite)
Жінки:
Суміна Олена ( 5 місце, категорія 16-24),
Ольга Баца ( 7 місце, категорія 30-34).
А ось, які особисті враження учасників:
Олександр Веселка
Це дуже складні змагання Європейського масштабу, де збираються найкращі атлети з різних країн Європи. Складність цих змагань полягає в дуже різноманітній трейловій трасі з багнюкою, густим лісом та виразним рельєфом. На трасі розташовані різні перешкоди, які дивують своєю складністю. Організатори добряче попрацювали, зробивши захопливу і неймовірно важку трасу. Днем раніше над перешкодами та дивним лісом Німеччини попрацював ще й дощ, тільки під старт він вгамувався! Все було дуже слизьким, ноги роз’їжджалися, провалювалися та грузли в багнюці. Іноді не йшла мова про те, щоб бігти, важко було просто стояти, але спортивний азарт робив з атлетів справжніх воїнів, котрі не зважали на падіння, розбиті і роздерті коліна, тіло виглядало як після гладіаторського поєдинку. Поштовхом для кожного була жага до перемоги. Хтось дуже швидко біг, хтось дуже спритно перетинав перешкоди, напруга та конкуренція була на дуже високому рівні. Що не спортсмен – то якийсь термінатор, зовсім не звертає увагу на погодні умови.
 
Я довго готувався, отримавши кваліфікацію у грудні 2016 року на українських змаганнях Race Nation, я отримав квиток до OCR EC ELITE, це мене і змотивувало тренуватися ще старанніше. Мої тренування  були різноманітні і складні. Я відпрацьовував техніку бігу, та набігав тижневий об’єм. Робив вправи на тренажері TRX, де головну роль відіграють м’язи-стабілізатори. Також відпрацьовував вузьку спеціалізацію – скелелазіння. Чіпкість і сила кисті мали неабияке значення, особливо на Європейських змаганнях. Також, в програму тренувань включалися елементи CrossFit, вони давали значний поштовх у силі та потужності. “Ударна” неділя могла складатись з двох тренувань на день. Це дуже допомогло мені пройти більше ніж 17 км рельєфу та дуже складних 50 перешкод.
 
Перетинаючи фінішні лінію, відчуття всередині були неймовірні: я подолав дистанцію і в мене залишився браслет. Усі без винятку  переживали емоційний шторм, особливо дівчата. Я взагалі не уявляю, як дівчата можуть все це подолати. Відчувалось що кожен приїхав перемагати, та показати, на що здатна його країна. Це не можна передати, це треба відчути.

 

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club