Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

10 червня в столиці Білорусі відбувся Кубок Європи з бігу на 10 000 метрів. Вже традиційно, в якості одного з претендентів на командний п’єдестал до Мінська в повному складі вирушила збірна України (про перипетії національного відбору, що проводився в Черкасах читайте за посиланням).   

Дві командні бронзи – саме такі підсумкові місця зайняли чоловіча та жіноча українські команди за результатами чотирьох забігів – по два в чоловіків та жінок.

 У жінок в забігу A Україна була представлена Калюжною Вікторією, яка в підсумку стала 17-ю з часом 34:57,41 (30-е підсумкове місце)Забіг Б з трьома українками на старті став не лише кількісно кращим, але й якісно. Юлія Шматенко здобула перемогу в забігу Б з часом 33:11,13 (підсумкове 8-ме місце), відразу за нею фінішувала досвідчена Ольга Котовська з часом 33:34,49 (10-а підсумкова позиція), Сердюк Олена з часом 34:39,38 стала 9-ю в забігу Б та 25-ю в підсумку. Перемогу в командній першості здобули білоруски, другими стали португалки, а українки, як вже писалося вище, здобули бронзу. Вашій увазі короткі коментарі після фінішу.

Калюжна Вікторія

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Чемпіонат України з бігу на 10000 метрів для мене склався дуже вдало і до того моменту йшло все дуже добре. Підготовка була хорошою, та й Універсіада вдало для мене пройшла. Однак, буквально за 2 тижні до Кубка України я отруїлася, лежала в лікарні. І потім пішло все не так, як ми планували, не так як я хотіла. На Кубку розраховували на інший результат, завалила там сильно. Це те відчуття, коли не біжиться з перших 200 метрів. І сьогодні так само фактично. Відчуваю, що пливу і немає сил. Хоча забіг сильний, хороший був. Прикро, дуже.

Шматенко Юлія

Хоча я й задоволена, але хотілось краще. Дуже хотіла потрапити в другий, сильніший забіг, але мене поставили в перший. У другому забігу і погода була сприятливіша і компанія хороша. Перші 2 кілометри пробігла з дівчатами по 3:20, але установка тренера була бігти по 3:15. Дуже складно самою і в спеку так бігти. Загалом на цей сезон готувались на 5000 метрів, я відібралась на Командний чемпіонат Європи і там мені хотілося б пробігти добре. Після Кубку біглося досить непогано, можливо там, на 5-ці розбіглася. Спершу мені тут здавалося, що біжу зовсім пішки:). А от другу половину завалила через погоду. Не очікувала, що буде командна медаль, тому я рада)

Котовська Ольга

Майже особистий рекорд, я дуже задоволена, біглося набагато краще ніж на Чемпіонаті України. Перед цим стартом я поїхала до Ворохти на збір на 2 тижні, мені здається збори дуже допомагають. Було сьогодні неймовірно спекотно, брала мочалки практично через коло, поливалася. Вони мене врятували, дякую організаторам за це. Задоволена, що наша команда посіла 3 місце, ніколи ще на офіційних стартах не заробляла медалі. Дуже рада за команду і рада за хлопців. Сподобалася і організація, ще й відчувала себе як вдома. Тут дуже багато моїх знайомих, спортсменів, які не виступали, але підтримували. Дуже приємно було.

Сердюк Олена

Почала в цілому комфортно, але за часом вийшло трохи зашвидко. Мабуть це трохи зіграло роль. Але я й так була в кінці групи. Якби спокійніше почала, можливо б не так поставило, але невідомо. Звичайно, хотілося б краще. Готувалася на кращий результат, планувала по особистому бігти. Свою роль також зіграла погода. Та, як кажуть, усі в рівних умовах. Однак, і забіг А буде трохи пізніше, буде трохи простіше бігти.


Чоловіки показали наступні результати. В забігу А Дмитро Лашин став 8-м з результатом в 29:21,36 (9-й підсумковий результат), всього на кілька сотих позаду був Роман Романенко – 29:21,43, 9-й час в забігу та 10-й в підсумку. В забігу Б четвертим став Артем Казбан – 30:20,47 (21-й підсумковий результат), Єгор Жуков з результатом 30:40,58  став 15-м в забігу і 24-м в підсумку. Таким чином, поступившись збірним Іспанії та Італії, українська чоловіча збірна піднялася на третю сходинку командної першості. Коментарі стаєрів наведені нижче.

Лашин Дмитро

Я готувався до цього старту серйозно, розраховував пробігти близько до особистого рекорду – 28:20 орієнтовно. Але щось не пішло, не побіглось. Довелося просто контролювати ситуацію, щоб в команді потрапити в призи. Ми ж приїхали на командні змагання. Підтримували один одного, тренери та товариші по команді, які бігли в першому забігу кричали нам. Загалом, командним результатом задоволений, а особистим – ні.

Романенко Роман

Загалом, хотів починати повільніше, у мене перший кілометр вийшов 2:53. Та першу половину дистанції біглося легко, по 70 секунд. Але десь після п’ятірки, на шостому кілометрі відчув, що не тягну ритм. Тому довелося вже терпіти і тактично бігти, потрохи суперників один за одним наздоганяти. І тут ми з Дімою Лашиним добре вдвох попрацювали, допомагали один одному, потягли один одного.

Казбан Артем

Важко, сьогодні побачив позначку 9 кіл і вже зрозумів, що «пустий». Думок сходити не було, ніколи не сходив, але щось явно пішло не так. В підготовці зробив все, що було можливо. Я думаю, причиною може бути сідничний нерв, який мене турбував взимку. До цього старту почав готуватися вже з березня без базової підготовки. Я сподівався, що відрізками зможу розбігтися. І наче на коротких відрізках розбігався, але до купи зібрати все не вдалося. Темпові роботи робив по 3-3:05, в районі 2:50 взагалі не міг бігти.

Жуков Єгор

Не знаю, в чому й справа, наче все було нормально. Можливо позначилося те, що біг два дні тому на Командному чемпіонаті України 5000 метрів. Можливо ще не відійшов. Будемо розбиратися зараз, аналізувати.