Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Вперше Білорусь приймає змагання з легкої атлетики світового рівня – Кубок Європи-2017 з бігу на 10000 метрів. Подія вже стала рекордною за кількістю країн-учасниць – 26 держав заявили про свою участь у Кубку.  Разом з рештою країн до Мінська прибудуть і українські атлети, які 10 червня боротимуться за перемогу у Республіканському центрі олімпійської підготовки з легкої атлетики.
 
Історія змагань

Вперше Кубок Європи з бігу на 10 000 метрів відбувся у 1997-му році. Поштовхом проводити  змагання стало вилучення цієї дистанції з програми Кубку Європи. Ця спортивна подія починає свою історію від Піренейських 10 000 метрів, в яких брали участь португальські та іспанські спортсмени з 1991 по 1996 рік. Тож, перші 5 років кубок проходив саме на Піренейському півострові.  Під своєю сучасною назвою змагання почали проводити лише з 2005 року. У Мінську європейська першість відбудеться вже 21-ий раз.

Як українці виступали на Кубку останні роки?

У минулому році успішно виступила чоловіча збірна. Тоді наші атлети вибороли бронзу. У складі команди були Дмитро Лашин та Артем Казбан, які і цьогоріч візьмуть участь у Кубку, а також Дмитро Сірук та Василь Коваль. Найуспішнішим у 2016-ому став виступ чемпіона України Дмитра Лашина. Дмитро був близький до “бронзи” і в індивідуальному заліку, та для цього йому не вистачило 4,5 секунди.  Жіноча команда у складі Ольги Скрипак, Олени Сердюк та Дар’ї Михайлової посіла 5-ту сходинку.

У 2015-му наша збірна посіла 5-те командне місце, як серед чоловіків, так і серед жінок. Тоді Україну представляли Дмитро Лашин, Микола Нижник, Богдан Семенович, Ігор Порозов, Ольга Котовська, Ольга Скрипак та Катерина Карманенко. Найкраще з чоловіків виступив Дмитро Лашин, посівши 10-те місце, а серед жінок Ольга Скрипак, яка зайняла 11-ту сходинку.
У 2014-му українським атлетам вдалось вибороти третє загальнокомандне місце серед чоловіків (Роман Романенко, Іван Стребков, Дмитро Лашин, Ігор Гелетій) та 4-те серед жінок (Ольга Скрипак, Тетяна Головченко, Вікторія Хапіліна, Анна Носенко). Тоді найкращий результат у чоловічих забігах показав Роман Романенко, посівше 6-те міце. Цьогоріч він також побореться за медалі у Мінську. З жінок у збірній себе найкраще показала Ольга Скрипак, яка зайняла 7-ме місце.
Хто представлятиме Україну цього року?

Чоловіки

  • Лашин Дмитро (Київська обл.)
  • Романенко Роман (Дніпропетровська обл.)
  • Жуков Єгор (Донецька обл.)
  • Казбан Артем (Дніпропетровська обл.)
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Жінки

  • Калюжна Вікторія (Донецька обл.)
  • Шматенко Юлія (Харківська обл.)
  • Котовська Ольга (Рівненська обл.)
  • Сердюк Олена (Харківська обл.)

Нагадаємо, що “путівку” у збірну атлети отримали у Черкасах на Чемпіонаті України з бігу на 10 000 метрів .

Білоруси обіцяють змагання, яких ви досі не бачили, і створили незвичайний промо-ролик.