Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У Катарі почалася серія найпрестижніжих комерційних стартів “Діамантова ліга”. Цього року змагання мають деякі нововведення. Однак, обличчя в своїй більшості залишилися ті ж самі. У Доху, яка вже 8-ий рік поспіль приймає перший етап ліги, приїхали 16 чинних олімпійських чемпіонів та чемпіонів світу. І перший етап змагань оновив одразу ж цілу низку світових топ-листів.

Найбільш яскравою подією цього етапу стала фантастична спроба олімпійського чемпіона у метанні списа Томаса Ролера. Німець в своїй ідеальні спробі відправив спис на позначку  93 метри 90 сантиметрів. Такий результат не показували останні 20 років і це є другим кращим результатом в історії після легендарного рекорду Яна Железного. Таким чином, 24-річний спортсмен ще й встановив національний рекорд. Друге місце тут ще у одного німця Йоханнеса Веттера (89.68).

Солідні результати також були показані і в жіночому стипльчезі. Битва розгорнулася між олімпійською чемпіонкою з Бахрейну Рут Джебет та срібною призеркою Ріо кенійкою Хівін Кієнг Джепкемой. У цьому протистоянні потужним фінішним прискоренням перемогла представниця Кенії –  9:00.12, другою стала її співвітчизниця Беатріс Чепкоеч (9:01.57), і лише третьою Джебет (9:01.99). Захмарні результати і це лише травень!

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

На дистанції 800 м серед жінок, як і очікувалося, відбулось запекле протистояння. Там конкуренцію олімпійській чемпіонці Кастер Семені (Південна Африка) склала рекордсменка у бігові на 1500 м Гензебе Дебаба (Ефіопія), яка дебютувала на цій дистанції.  Та ефіопці вдалось дістатись фіншу лише 5-ою з часом 1:59.37. Її випередили співвітчизниця Алему Хабітан, кенійки Юніс Сум та Маргарет Вамбуї, а найпершою подолала дистанцію 800 м Кастер Семеняя з результатом 1:56.61, підтвердивши своє олімпійське золото і, звісно, встановивши рекорд сезону. Лідерка зимового європейського сезону Йоанна Йозвік фінішувала останньою з невтішним часом 2:05.68.

На дистанції 200 м у жінок зустрілися володарка золотого дублю на Іграх у Ріо Еллейн Томпсон (Ямайка) і Даффне Скіперс – найкраща спринтерка Європи із Нідерландів.  Перемога у цій боротьбі була за олімпійською чемпіонкою з результатом – 22.19, на другій позиції нідерландка з  показником 22.45.

Серед чоловіків на стометрівці розгорілось не менш цікаве протистояння. Олімійському чемпіону американецеві Джастіну Гетліну склали конкуренцію призер Ігор в Ріо канадець Андре де Грас і досвідчений ямаєць та екс-рекордсмен світу Асафа Пауелл. Натомість, результати виявилися посередніми, чемпіоном на цій дистанції став уродженець Південної Африки, фіналіст Олімпійських ігор Акані Сімбіне з часом – 9:99. На другій сходинці Асафа Пауелл – 10:08, за ним – катарець Фемі Огуноде – 10:13. Фаворити – Джастін Гетлін та Андре де Грас розташувались на 4-ому на 5-му місці.

У стрибках у висоту бронзовий призер Олімпіади-2016 Богдан Бондаренко пропускає декілька етапів Діамантової ліги, і планує свій перший старт сезону провести на етапі Діамантової ліги в Осло 15 червня.  А от Андрій Проценко вийшов у сектор і посів 8-ме місце (2. 26), застрибнувши в “очкову” зону.  Андрій з другої спроби взяв 2.26, а от 2.29 йому не підкорилися. Першим у цій дисципліні став – Мутаз Баршим (2.36), який настрибав на домашньому старті на кращий результат сезону. На другій сходинці  британець Роббі Грабарж (2.31), а на третій багамець Дональд Томас (2.29).

У потрійному стрибку беззаперечний лідер Крістіан Тейлор (17.25). Він вже двічі ставав Олімпійським чемпіоном і п’ять разів був найкращим у “Діамантовій лізі” у цій дисципліні. Та цього року свій особистий рекорд – 18.02 м. – він ще не встиг побити. До того ж, він ледь не програв своєму співвітчизнику Омару Креддоку (17.08), все вирішилось лише в останній спробі.

На дистанції 400 м серед чоловіків фаворитом був Лашон Меррит, однак тут він показав результат – 44.78, що дозволило йому посісти тільки другу сходинку. Першість тут за багамцем Стівеном Гарднером (44.60) – рекордсменом сезону та бронзовим призером Олімпійських Ігор, щоправда в естафеті.

Серед жінок у стрибках із жердиною фавориткою вважали Олімпійську чемпіонку – Екатеріну Стефаніді з Греції. Вона виправдала ці очікування на стартовому етапі Діамантовної ліги у Досі і посіла першу сходинку з результатом (4.80). За нею – володарка срібла Олімпіади в Ріо –  Сенді Морріс (4.75), а третя позиція дісталась чемпіонці світу Яріслі Сільва з Куби (4.65).

Наступний етап Діамантової ліги відбудеться 13 травня у Шанхаї.