Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Nike визначив перший вікенд травня, як дату для спроби подолання двогодинного бар’єру в марафоні. Забіг відбудеться на трасі Autodromo Nazionale в Монці, недалеко від Мілана, Італія.
Хоча все буде відбуватися без глядачів на трибунах, будь-хто охочий може приєднатися до перегляду прямого ефіру забігу і підготовки до нього. Ведучим цього ефіру виступить Сал Масекела, а багато відомих спортсменів будуть також коментувати подію.

Віце-президент зі спеціальних проектів Nike, Сенді Бодекер, розмірковує, чому Breaking2 може відкрити нові грані спортивного бігу і не тільки. Бажання стати свідком нового рекорду чи спостерігати, як спортсмени виконують практично неможливе – живить спорт. “Це важливо, адже такі моменти роблять змагання цікавими та неочікуваними“, – говорить Сенді Бодекер, віце-президент зі спеціальних проектів Nike.

Кращі з кращих живуть заради цього“.

Для Бодекера «це» – проект Breaking2. Великий проект, присвячений подоланню 2-х годинного бар’єру в марафоні (нинішній світовий рекорд становить 2:02:57). “Я-мрійник“, говорить він, “і я працюю з такими ж мрійниками в оточенні, і це підштовхує до інноваційності, ми кидаємо виклик нормам кожен день“.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Бодекер почав роботу в Nike 35 років тому з позиції координатора тестування взуття і, врешті, став першим головою глобального футбольного напрямку в Nike. Наступним кроком став запуск напрямку спортивних змагань і позиція першого голови відділу глобального дизайну.

Бодекер одержимий ідеєю марафону за менш, ніж 2 години вже роками – на його лівому зап’ясті витатуювані цифри 1:59:59. Напівжартома він говорить, що вірить в своє призначення – руйнувати обмеження (ну, або правила). “Свій перший прорив я зробив ще до того, як навчився ходити“, – стверджує він. Йому вдалося вибратися зі свого дитячого візочка і проповзти через величезний Центральний парк до вулиці Централ Парк Вест, яка є східним кордоном самого парку. На щастя, там його побачив поліцейський і повернув переляканій няні.

Не так давно Бодекеру довелося зіткнутися з новим і більш серйозним викликом – боротьбою з раком. Це був фінал в його грі за життя і не було нічого важливішого, ніж перемога.

“Другого місця немає, тому ти повністю фокусуєшся на перемогу і робиш все, що емоційно і фізично допомагає не стати в цій боротьбі другим”.

Він виграв. І це – той досвід, який особисто допомагає розраховувати на перемогу всупереч усьому. Але навіщо зациклюватися на цьому виклику, якщо їх так багато навколо? “Виклик марафону, менш, ніж за 2 години – це один з тих рідкісних викликів, який, якщо буде вирішено, зможе змінити весь спорт», – стверджує Бодекер. Два попередніх рекорди вже змінили біг: рекорд подолання милі менш, ніж за 4 хвилини в 1954 році й проходження 10-секундного бар’єру в 1968 році. Такі виклики як марафон, менш, ніж за 2 години – трапляються раз в житті. Це назавжди вплине на те, як бігуни оцінюють біг на дистанцію і людський потенціал».

Щоб перемогти цей виклик, необхідна комбінація чудової спортивної  форми і ментального почуття переваги. «Велике від хорошого відокремлює ментальна частина рівняння». Це означає, що спортсменам, яких Nike відібрав для Breaking2, Еліуду Кіпчоґе, Леліса Десісі і Зерсенаю Тадесе знадобиться сильна впевненість у рівні своєї майстерності, свідомість готовності до моменту і віра в те, що вони можуть бігти досить швидко і досить довго. Їхнє завдання пробігти 42,2 км за менший час, коли-небудь зафіксованого. “Якщо у них не буде цієї внутрішньої здатності налаштувати і направити всі свої почуття і сили на цю мету, – у них нічого не вийде»- говорить Сенді.

Щоб  підтримати Еліуда Кіпчоґе, Лелісу Десісу і Зерсеная Тадесе на їх шляху до успіху, Бодекер і команда Breaking2 розробили тренувальні плани, стратегії харчування і пиття і продукт, що допомагає реалізувати те, що завжди вважалося неможливим.

Крім переосмислення людського потенціалу і можливості вдихнути нове життя в спортивний біг, місія цього проекту – дати потужний імпульс для розвитку майбутнього галузі і постановки нових цілей.

Серед всіх продуктових інновацій, Бодекер особливо пишається Nike Zoom Vaporfly Elite – біговим взуттям, спроектованим для проекту Breaking2, і Nike Zoom Vaporfly 4% (ця модель була на переможцях і переможницях Бостонського марафону). “Найбільш захоплююче в цьому взутті, що воно дає найкращим бігунам перевагу, яку можна виміряти”. Модель вказує на обіцяну економію часу -4 відсотки- в порівнянні з Zoom Nike Streak 6, найшвидшими біговими кросівками Nike зараз на ринку .

«Обсяг даних та інсайтів, які ми в змозі зібрати, і знання, отримані на основі цього проекту, забезпечать нас можливостями відкриттів і впроваджень інновацій на роки», – каже Бодекер. «Поза будь-яким сумнівом, це приведе нас до створення кращих продуктів і послуг для спортсменів всіх рівнів». А для самого Бодекера, успіх в Breaking2 стане значущою перемогою в скарбничку вже досягнутих рекордів.