Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У кінці березня ми розповідали про три проекти, які спрямовані на подолання двогодинного рубежу на марафонській дистанції.

Редакція “Жорсткої Атлетики” вирішила дізнатися думки провідних українських атлетів – чи можливо пробігти марафон швидше ніж за 2 години.

І думки розділилися: одні впевнені, що це неодмінно станеться, інші стверджують, що це неможливо. Цікаво, що жінки більш впевнені у можливостях чоловіків це зробити.

Кращий марафонець Європи 2007 р. Олександр Кузін – успішний марафонець та тренер дотримується такої думки:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

“Щодо з 2-ох годин – все можливо. Раніше думав, що сильніше Гебрселассіє нікого не буде, а потім пачками стали бігти швидше”

Фото: Олександр Баранов

Найшвидша марафонка національної Олімпійської збірної-2016 Ольга Котовська більш зважено підходить до питання та спирається на факти, але також вірить у такий результат:

“Ну, почну з того, що чоловічий рекорд на сьогодні є 2:02.57, який був встановлений у 2014 році в Берліні, і належить Денісу Кімето… За два роки поки що його не вдалося побити. Світовий рекорд в напівмарафоні – 58.23, встановив Зерсенай Тадесе. Судячи з цих результатів, думаю, що вибігти з 2-х год. можливо, але не зараз, років через 10… На мою думку, це обов’язково має бути якась дослідницька лабораторія, тобто лікарі, тренери, масажисти, кухарі і т. д. Усі тісно мають працювати зі спортсменами для покращення їхньої працездатності… Проводити різні тести та вивчати організм спортсмена на різні види навантажень… Ну, і звичайно це будуть спортсмени з Африки, іншим не під силу!”

Чемпіон України-2015 з марафонського бігу Ігор Олефіренко не поспішає у висновках та теж каже про 10 років:

“Думаю, що ми цілком можемо побачити марафон з 2-х годин у найближчі 10 років. Але я не сильно вірю в чистоту цього результату – на мою думку, людині не під силу вибігти марафон з 2-х годин. Але якщо створити ідеальні умови: підготовку і відновлення, можемо побачити сильніший результат. Щодо проектів Nike і Adidas – вони можуть це організувати та думаю, що це буде боротьба лікарів. На даний момент я не бачу людину, якій таке під силу та думаю, що десь у Кенійському чи Ефіопському селі вже росте така людина”.

[efb_likebox fanpage_url=”gathleticsua” fb_appid=”1130755580316176″ box_width=”340″ box_height=”130″ locale=”uk_UA” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ animate_effect=”fadeIn”]

Хоча й одного разу Тарасу Сало вдалося обігнати Кімето, щоправда не на марафоні, а на гірському старті у Франції, таким питанням він був ошелешений. Ось як реагував досвідчений марафонець, МС на запитання чи можливо вибігти марафон з 2-х годин:

“Ой, то тяжко, то треба дуже чорним бути 🙂 Бігти половинку з години важко, а це потрібно дві!”

Тетяна Гамера-Шмирко, яка ще перший свій марафон пробігла по нормативу МСМК, налаштована більш оптимістично:

“Я вважаю, при сучасних методах підготовки подолання двогодинного бар’єру для чоловіків можливе, особливо з огляду на те, які результати показують на суміжних дистанціях. Для цього необхідне співпадіння багатьох важливих факторів: талановитий спортсмен, розумний і досвідчений тренер, ідеальна траса, погодні умови, сильні пейсмейкери і мабуть фінансова зацікавленість. У подібному жіночому проекті, я б хотіла прийняти участь, але до двох годин жінки не наближаються. Що мотивує марафонця показати найкращий час? – мабуть те ж саме, що мотивує альпініста підкорити найвищу вершину”.

FUKUOKA, JAPAN – DECEMBER 04: (CHINA OUT, SOUTH KOREA OUT) Dmytro Baranovskyy of Ukraine celebrates winning the 59th Fukuoka International Marathon at the Heiwadai Athletic Stadium on December 4, 2005 in Fukuoka, Japan. (Photo by The Asahi Shimbun via Getty Images)

Дмитро Барановський, чинний рекордсмен України з марафонського бігу, відноситься скептично до анонсованого замаху на 2 години:

“В двох словах – не вірю в 2 години, не говорячи вже про те, що в найближчій перспективі це неможливо… Те, що будуть бігти по автотреку теж нічого не дасть… Щодо взуття – то це звичайний рекламний трюк. Неважливо як пробіжать при спробі – головне привернути увагу до цього взуття маси людей. Привернути погляди людей до спроби подолати режим, а потім переспрямувати ці погляди на супер кросівки, які натовпи людей побіжать купувати, тому що вони були обрані для штурму рубежу – відповідно вони хороші 🙂 Моя думка – поки що це нереально”.

Цілком критично до цього питання ставиться учасник 3-ох Олімпійських Ігор, МСМК Олександр Сітковський:

“Я думаю, з 2 годин не скоро вибіжать. З нинішніх марафонців навряд чи хтось це зробить. А 2.02 може розміняти кенієць олімпійський чемпіон Кіпчоге”.

Найбільш багатослівною була марафонка Анна Носенко, МСМК:

“Про проект Breaking2 чула ще на початку осені, але на той момент думала, що мова йде про довгостроковий проект, на здійснення якого підуть роки. Потім, у розмові зі знайомим спортсменом зайшла розмова про Еліуда Кіпчоге, який бере участь у цьому проекті, та дізналася багато подробиць про трасу, нові розробки Nike, які дозволять знизити вплив вітру та план тренувань. Тоді й зрозуміла, що незабаром можу стати свідком марафону з 2-ох годин. І, якщо у надталанті Кіпчоге я не сумніваюся, то розмах розробок та досліджень дійсно вражає. Я, наприклад, дізналася, що умови близькі до ідеальних можуть коштувати цілих 100! секунд на марафоні, це ж, якщо не з 2-х годин на марафоні, то точно 2.01, що також є космічним результатом.
Взагалі, спорт побудований на всіляких “неможливо”. Колись здавалось неможливим вибігти з 10 і 20 секунд на 100 і 200 м, а зараз це цілком реальний, якщо не буденний результат. Десятка з 30 хвилин для жінок сприймається як результат, з яким можна потрапляти у призи на ЧУ серед чоловіків, але на цій Олімпіаді ефіопка Алмаз Айана пробігла 29 з маленькими копійками і мені навіть здається забувала дихати 🙂 Тому марафон з 2-х годин  – це цілком реально, питання швидше часу та потрібної людини, яка готова працювати на межі не 10 і не 20 секунд, і навіть не 30 хвилин, а 2 години. Один фактор, який можливо не враховують в проекті Breaking2 – це психологічна складова, яка може примусити ноги бігти навіть при повному виснаженні”.

Кіпчоге, на якого ставить Олександр Сітковський, вже має фотографію з нашим Дмитром Лашиним!

Цікава позиція Дмитра Лашина лідера чоловічої збірної на 10 км та напівмарафоні:

“Швидше так, ніж ні. Вони зібрали найсильніших атлетів світу, дуже серйозний спонсор. А це означає найкращі умови для тренувань, лікарі, дієтологи, масажисти. Вони пророблять велику роботу. І незалежно від того вибіжать з 2-х годин чи ні, ми дізнаємося багато нового про фізіологію та людські можливості. Шлях до вершини набагато важливіший ніж сама вершина”

Вже вимальовується дата першої спроби подолання 2-х годинного бар’єру – Nike збирається зробити це на перших вихідних травня – 6-го числа. Це означає, що вже зовсім скоро ми дізнаємося наскільки вдалий цей проект, а поки що маємо час зробити власні ставки.