Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Nova Poshta Kyiv Half Marathon завершився, перші підсумки вже підбиті, переможці повертаються до Ефіопії, а організатори приходять до тями після кількох шалених днів (а може й місяців) напруженої роботи. Тим часом, «Жорстка Атлетика» поспілкувалася зі швидкими бігунами і навіть представником ІААФ і ось, що вони розповіли.

Впевнену перемогу здобув представник Ефіопії Ленчо Анбеса, який перетнув фінішну лінію з часом 1:03:56. Цікаво, що напередодні 20-річний бігун сказав, що він біжить під стартовим номером «1», тож вибору у нього немає, – треба перемагати. Так і сталося:

«Я дуже щасливий, що переміг! Звичайно, це було непросто, особливо враховуючи погоду. Однак, я став і працював в одному темпі. Мені неймовірно сподобалася організація і я цілком задоволений результатом».

Переможниця ефіопка Белайнеш Бейене прибігла до фінішу рівно через 10 хвилин після свого  співвітчизника (1:13:56) і повністю з ним солідарна:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

«Мені дуже сподобався забіг. Але погода сьогодні мені не сприяла. Було дуже складно, особливо на набережній».

А от представникам Кенії не вдалося потрапили до призових трійок. Крістін Ойго стала 4-ю серед жінок (1:16:56).

«Так, дуже сильний вітер. Ми бігли разом спочатку, але моя колега з Кенії прискорилася після 6-го кілометру. Для мене були складними підйоми. Найскладніший був на 18-му кілометрі. Завтра ми вже  летимо до Угорщини, можливо будемо стартувати там на наступних вихідних».

Кенієць Вікліф Бівот, на жаль, не зміг показати хороший результат, через біль у задній поверхні стегна. Спортсмен дістався фінішу п’ятим – 1:08:58.

«У мене проблема з минулого тижня. Ми напередодні вильоту сюди зв’язалися з організаторами, однак змінити квитки вже не вдалося, тому мені довелося їхати. Я відчув біль після 14-го кілометру і побіг повільніше. Однак, і зупинятися я не хотів, знаєте, буває краще добігти, аніж зупинитися. Можливо мені тепер доведеться повертатися до Кенії для лікування, тоді зможу змагатися в Європі вже наступного сезону».

Звичайно, поділилися своїми враженнями і представники України. Роман Романенко став третім в абсолюті і переможцем Чемпіонату України (1:05:39).

«Перший кілометр ми почали повільно, приблизно по 3:06-3:05, а потім одразу почали бігти «з трьох хвилин». Це було зашвидко, тому я обрав для себе більш зручний ритм, випустивши усіх вперед. На п’ятому кілометрі я вже наздогнав групу, а коли почали бігти проти вітру, то там швидкість впала на 3:10-3:15.

Після 12-го кілометру ми розділилися на 2 групи, поляк з ефіопом втекли, а ми з Ігорем Порозовим вже бігли удвох до самого фінішу. Розуміючи, що я другого вже ніяк не наздожену, і відчуваючи, що я набагато сильніше за Ігоря, за останні 700-800 метрів я прискорився.

Якщо чесно, сподівався що результати будуть значно швидшими. Погода, а зокрема сильний вітер дуже вплинув на результати.

Зараз готуюсь до Чемпіонату України з бігу на 10000 метрів, хочу відбиратися на Кубок Європи, тому сподіваюсь потрапити в «четвірку» кращих».

Софія Яремчук хвилиною поступилася переможниці (1:15:02) і стала чемпіонкою України з півмарафону.

«Звичайно, хотілося трошки краще, планувала бігти з 1:15. Та був вітер і не дуже рівна траса, тож я в цілому задоволена.  Хотіла трошки краще, але нічого.

У мене було завдання почати перші 5 кілометрів дуже легко, втягнутися, а потім потроху нарощувати темп. Я думаю, з цим  завданням впоралася. Ми разом з Анною Носенко пробігли 10 кілометрів, а далі я побігла сама. Було непросто, та виходу не було, деякі хлопці, навіть, ховалися у мене за спиною:) Найскладнішим був 18-й кілометр, коли ми вибігали з Труханового острову на гірку, там довелося добряче попрацювати.

Мій особистий до цього був 1:15:03 по дуже рівній трасі і без вітру, тому з впевненістю можу сказати, що тут показала свій найкращий результат. Тренер сказав, що дуже щасливий. Тому і я радію».

Також розповів про свої враження і представник Міжнародної федерації легкоатлетичних федерацій (ІААФ) італієць Массімо Магнані, який дуже пильно слідкував за усім, що відбувалося під час, до та після змагань і вже зробив перші висновки. Саме від нього залежить, чи отримає Київський півмарафон статус Bronze Label Road Race.

«Організація є дуже хорошою, дуже потужна команда, яка працює професійно, кожен активно залучений в свою роботу. І тут створена прекрасна атмосфера для бігунів. Тому з цієї точки зору змагання на дуже високому рівні. Київ привабливе місто і, я думаю, що в майбутньому сюди може приїхати значно більше людей. Якщо буде хороша реклама, сюди може приїхати дуже і дуже багато бігунів з Західної Європи, не тільки з України.

Щодо змагань. Вони вразили переможців. І погодні умови також хороші, щоправда трохи вітряно. Тому вітер вплинув на швидкість бігунів. В майбутньому варто запрошувати більше висококласних атлетів. Сьогоднішній результат хороший, особливо, враховуючи погоду. Але для більш високого рівня необхідна більша кількість швидких бігунів. Як у чоловіків, так і у жінок.

Отримання IAAF Bronze Label Road Race є дуже ймовірним, та остаточне рішення буде після детального звіту.

Я думаю, це буде перший крок. Однак, Київському півмарафону під силу отримати в майбутньому навіть срібний та золотий рівні.  Ми навіть спілкувалися вже з Міністерством спорту і місцевою владою, я знаю, що є плани щодо проведення тут Чемпіонату світу. І це дуже хороші думки, однак у цій справі треба все поступово робити. Крок за кроком, рік за роком, і з часом Київ дійсно зміг би прийняти світову першість».