Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Новий сезон найпрестижнішої міжнародної легкоатлетичної комерційної серії стартів «Діамантова ліга» стартує 5 травня у Досі (Катар), і зараз саме час розібратися що до чого.

Змагання проводять з 2010-го. Цьогоріч вони відбуватимуться за новою схемою. Якщо раніше переможця визначали за сумою очок, набраних на всіх етапах, включаючи фінали, і незалежно від того, перемогли атлети на фінальній стадії чи ні, то цього разу «Діамантова ліга» складатиметься із кваліфікаційних етапів та фіналів.

Спортсмени змагатимуться у бігових та технічних дисциплінах.  У фіналі переможець кожної з них отримає звання чемпіона “Діамантової ліги”,  50000 американських доларів і нагороду у вигляді діаманта. Загалом буде визначено 32 найкращих атлети.

Кожна дисципліна на шляху до фіналу буде представлена на шести або чотирьох етапах серії. На кожному з них очки отримають по вісім перших атлетів у кожній з дисциплін. За перше місце спортсменам нараховуватимуть по вісім очок, за друге – по сім і так далі. За восьме місце вони отримають по одному очку.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Після завершення 12 кваліфікаційних етапів 7, 8 або 12  найкращих атлетів (у залежності від дисципліни) проходять у фінальну стадію, де їх чекає ще два етапи. Таким чином, відбудеться 14 етапів Діамантової Ліги.
Важливо! Очки зароблені у кваліфікаційних етапах не будуть враховувати у фіналі.

Потенційні лідери

Американець Крістіан Тейлор – двічі ставав Олімпійським чемпіоном з потрійного стрибка, і п’ять разів ставав найкращим у “Діамантовій лізі” у цій дисципліні. Цього року він має всі шанси отримати 6-те звання чемпіона. Його особистий рекорд – 18.02 м.


Також свою участь у турнірі підтвердили Мутаз Баршим, Лашон Мерріт, Кірані Джеймс, Дафне Схіпперс, Елейн Томсон та Екатеріні Стефаніді.
Бронзовий призер Олімпіади в Ріо стрибун у висоту Мутаз Баршим відкриє сезон у рідному Катарі.  Його головним суперником буде бронзовий призер Олімпійських ігор-2012 британець Роббі Грабарз. Минулого року одним із фаворитів у цій дисципліні  був українець, бронзовий призер Олімпійських Ігор у Ріо, Богдан Бондаренко. На 9-ому етапі в Монако його перевага над вищезгаданим Мутазом Баршимом була 14 очок. З результатом  2.40 м., спортсменові не вистачило всього трьох сантиметрів, щоб побити рекорд Європи. Навіть на 11-ому етапі в Лозані Богдан продовжував бути лідером у загальному заліку, але у фіналі  атлетові не вдалось втримати першість. Українець посів 4-те місце у підсумкову заліку. Перемогу ж здобув американець  Ерік Кайнард – срібний медаліст Олімпійських Ігор в Лондоні, друге місце за Мутазом Баршимом.

На дистанції 400 м конкуренцію  триразовому олімпійському чемпіону 2008 і 2016 років, американцеві Лашону Мерриту складе чемпіон Ігор в Лондоні Кірані Джеймс з Гренади.

Найбільш очікуваним протистоянням турніру стане забіг на дистанції 200 метрів серед жінок, де олімпійська чемпіонка Елейн Томпсон (Ямайка) зустрінеться зі срібною призеркою Олімпійських ігор в Ріо нідерландською легкоатлеткою Дафне Схіпперс. Крім них на першість у цій дисципліні претендуватимуть триразова олімпійська чемпіонка Вероніка Кемпбелл-Браун з Ямайки і представниця Кот-д’Івуару, яка посіла четверте місце на Іграх-2016, Та Лу Марі-Джозі.


Олімпійська чемпіонка, гречанка, Екатеріні Стефаніді є фавориткою у жіночому стрибку з жердиною. Їй доведеться поборотися за перемогу із володаркою срібла Олімпіади в Ріо Сенді Морріс (США) та чемпіонкою світу Яріслі Сільвою з Куби.

Призові

Призові на етапах кваліфікаційної стадії для кожної з дисциплін залишилися такими, як і раніше:

1 місце – 10000 доларів
2 місце – 6000 доларів
3 місце – 4000 доларів
4 місце – 3000 доларів
5 місце – 2500 доларів
6 місце – 2000 доларів
7 місце – 1500 доларів
8 місце – 1000 доларів

Також передбачені винагороди за 9-12 місця на довгих дистанціях і в спринті, якщо спортсмени біжать по дев’яти доріжках.
Натомість призові у фіналах зросли:

1 місце – 50000 доларів
2 місце – 20000 доларів
3 місце – 10000 доларів
4 місце – 6000 доларів
5 місце – 5000 доларів
6 місце – 4000 доларів
7 місце – 3000 доларів
8 місце – 2000 доларів

Загальний призовий фонд “Діамантової ліги”  цьогоріч становить 3 200 000 доларів.

Календар “Діамантової ліги 2017”

5 травня – Доха (Катар)
13 травня – Шанхай (Китай)
27 травня – Юджин (США)
8 червня – Рим (Італія)
15 червня – Осло (Норвегія)
18 червня – Стокгольм (Швеція)
1 липня – Париж (Франція)
6 липня – Лозанна (Швейцарія)
9 липня – Лондон (Велика Британія)
16 липня – Рабат (Марокко)
21 липня – Монако
20 серпня – Бірмінгем (Велика Британія)
24 серпня – Цюрих (Швейцарія)
1 вересня – Брюссель (Бельгія)