Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Побігати разом цього року орієнтувальники вже мали можливість на зборах у Олешках та Одесі, робили і пробні тестові старти на локальних змаганнях. А ось перевірити, хто чого вартий на Чемпіонаті України у цьому році зможуть вперше у Трускавці. Попереду 4 дні запеклої боротьби на індивідуальних дистанціях.

Трускавець – це невелике місто у Львівській області з населенням біля 30 тис. людей. Добре відоме своїми лікарнями та санаторіями. Для Трускавця характерна досить висока вологість та теплий і помірно-вологий клімат. Температурні показники навесні в середньому +14° С. Але Трускавець відомий не лише, як місто-курорт, а й завдяки Чемпіонату Європи зі спортивного орієнтування, який місто приймало у 2000-му році.

Чемпіонат України триватиме 6 днів: 29 березня – день заїзду, роботи мандатної комісії та модельних змагань, з 30 березня по 2 квітня атлети змагатимуться на надкороткій, подовженій, ультра-середній та скороченій дистанціях, 3 березня – день від’їзду команд. За попередньою заявкою, матимемо досить потужні елітні групи: 51 учасник у Ч-21Е та 32 учасниці у Ж-21Е, серед яких лідери збірної Глібов Руслан, Кратов Олександр, Ушкварок Павло, Пітірімова Олена, Слута Ольга та Сухаревська Альона.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

“Жорсткій Атлетиці” вдалось поспілкуватися з головним суддею змагань Василем Березовським. Тож, маємо змогу дізнатися, що приготували організотори ЧУ з перших вуст:

Ідея провести змагання вирувала досить давно, але бракувало часу. Крім того, змагання, що проводились в Алушті («Таврійська весна») дозволяли вирішувати питання технічної підготовки спортсменів збірних команд (особливо юнаків та юніорів). Після подій 2014 року ситуація кардинально змінилась і гостро постало питання: Де готувати спортсменів та де проводити відбіркові старти до збірних команд (особливо це стосується  юнаків та юніорів)? Адже 80% стартів на юнацьких ЧЄ та юніорських ЧС проводяться на гірських місцевостях, а більшість вітчизняних стартів проходять на рівнинній місцевості. Тож Трускавецька місцевість стала ледь не єдиною альтернативою.
Будемо відвертими: Далеко не всім ця місцевість буде “по зубах”! Буде багато помилок, багато хто пожалкує, що зимою мало працював, буде багато пошматованої форми і розірваного взуття. Але ті, хто добре відпрацював останні 3-4 місяці, хто попередньо попрацювали в тренувальному таборі О-Весна – ці люди отримають справжнє задоволення від першого старту сезону. Гарна фізична підготовленість, правильно поставлений тейп, мінімум помилок – це необхідні складові у кошику переможців.
Команда О-Весна підготувала достойні переможців Чемпіонату України нагороди. За важкі дистанції спортсмени отримають не менш важкі (у прямому сенсі цього слова) медалі.

А чого ж від Чемпіонату очікують самі спортсмени? З 25-го березня у Трускавці проходить тренувальний збір і першою своїми враженнями та очікуваннями поділилася Олена Пітірімова, яка радить учасникам дивитися частіше в карту та на компас і завжди контролювати, де ви є!

Я беру участь у тренувальному зборі, все подобається. Дуже рада, що маю змогу побігати по цій місцевості, оскільки вона унікальна для України в плані орієнтування. На тренуваннях поки виходило не дуже, найбільше запам’яталося як вийшла за карту у темному лісі :) Від місцевості та карт чекаю складних технічних дистанцій. Виявила свої слабкі місця – мало дивлюся в карту та на компас, а тут це треба робити частіше.  Я дуже рада, що нарешті в Трускавці проводяться змагання, і сподіваюсь будуть проводитись і надалі.

А ось, що радить  Павло Ушкварок, який вже бігав довгу дистанцію ЧЄ-2000, ще на початку двохтисячних років та залюбки пробіг би її ще раз:

Можна сказати, що це будуть перші змагання для мене у цьому сезоні, і до піку форми ще далеко. У Харкові цього року було дуже багато снігу і на ґрунт вдалося вийти тільки на початку березня, тому я не форсую підготовку, а планомірно йду до головних змагань. Наприкінці травня планую більш-менш розбігтися під Тіомілу. Місцевість в Трускавці дуже важка – м’який ґрунт, ожина та великі перепади висоти. У технічному плані є дуже цікаві ділянки із зсувними формами рельєфу, які змінюються досить простими рівними, іноді крутими, схилами та ярами — треба бути дуже уважним та вчасно реагувати на зміну місцевості. Вважаю, що ця зміна місцевості й буде одним з найважчих елементів орієнтування тут на змаганнях. Також, треба зосередити увагу на біг з упередженням у місцях з багатою кількістю ярів. В плані орієнтування, відчуваю себе ще не досить зручно, бо не мав змоги зробити достатню кількість технічних тренувань до початку змагань.

Коментар від Руслана Глібова:

Для мене цей Чемпіонат особливої важливості не має, завдань ніяких не ставлю. Хотілось би отримати цікаві дистанції, але нічого від них не чекаю. Наразі проходить гарний збір з різноманітними тренуваннями. Місцевість потребує достатньо гарної фізичної підготовки, тож буде важко. Ймовірно, що на спринті в елітних групах можуть бути несподівані результати.

Олександр Кратов не приймав участь у тренувальному таборі О-Весна та ось, що розповідає про свою підготовку та налаштування на ЧУ:

В цілому, зиму провів вдало – на зборах в різних країнах, дуже цікаво. Дещо зіпсувала підготовку травма – відповідно майже місяць був сповнений альтернативними тренуваннями. Дуже радує, що вже тиждень бігаю. Як завжди роблю акцент на техніку, але з появою тренера з’явилися і певні зміни. З цього сезону працюю з Костею Маясовим, до цього тренувався сам, а до цього мені допомагав Юра Омельченко.  Від тренерів та спортсменів, з якими працював чи просто спілкувався, отримував досвід, знання чи просто  новий погляд на звичні речі. Однією з задач з Костею було підняти швидкість у гладкому бігу і тут є певні зрушення, подивимося як буде далі.
У Трускавці хочу отримати задоволення від класної місцевості та карт, від спілкування. Та відсвяткувати день народження бадьорою довгою дистанцією та тортом після фінішу. Якщо буде можливість під’їхати на арену машиною, привезу солодке підтягуйтесь! Дистанції хочу побачити настільки важкі, наскільки це можливо, але не надто на це розраховую. Для нас з Русланом та Пашею ці змагання проміжні, можливість побігати у задоволення. З одного боку це добре для нас – немає змагального напруження, а з іншого – концентрація може бути “не та”,  тож двері відчинені для всіх. Думаю, є 3-4 людини, які зможуть втрутитися у боротьбу за медалі, хоч буде і не просто. Амбіційним спортсменам бажаю реалізувати власні амбіції! )

Редакція Жорсткої Атлетики у свою чергу очікує на цікаву боротьбу і бажає перемогти сильнішим.
Більше інформації можна знайти за посиланнями: сайт змагань, сторінка facebook, протоколи старту, протоколи результатів.