Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Херсонська школа стрибків у висоту переживає період інтенсивного розвитку. До вже всім відомого Андрія Проценка підтягуються і інші його одногрупники. Так, на останній зимовій першості чемпіонство вже вдруге здобув Андрій Ковальов. І це незважаючи на практично повну відсутність відповідних умов для тренувань. Каталізатором же цих перемог та успіхів є тренер – Геннадій Зуєв, саме до нього і звернулася ЖА за розповіддю про вже існуючі здобутки та плани на майбутнє.

Розкажіть, як справи у Андрія Проценка?

Все добре, Андрій тренується по плану. Був трішки довший відпочинок ніж завжди, потім ми зробили плавне тривале втягування, період загальної фізичної підготовки. Зараз тренувальний процес  в самому розпалі, робимо силові роботи, все йде за планом, все вдається. Головний старт для нас – це літній Чемпіонат Світу в Лондоні, тому все фокусування на кінець літа.

На початку року, а саме 7 січня, Андрій став батьком, у нього народилася донечка, тож дещо додалося сімейних турбот, але вони жодним чином не заважають тренуванням.

Дар’я Кучина, Андрій Проценко, Андрій Ковальов
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Геннадій, ви були ініціатором проведення відкритих тренувань в Херсоні для місцевої влади, журналістів. Розкажіть про ці дні відкритих дверей, їх цілі і результати, які вдалося досягти?

Ми мали декілька цілей, головна з яких – це привернення уваги громадськості, представників влади, журналістів до тих умов, в яких доводиться тренувати спортсменів найвищого рівня досягнень. Це наше звернення, що націлене на покращення умов тренувань.

В процесі підготовки і планування цих заходів ми зіткнулися з розумінням, що наша цільова аудиторія зовсім не обізнана з легкою атлетикою. І тому нам довелося ознайомити депутатів, журналістів з видами, особливостям і, авжеж, рекордами королеви спорту. Цікаво було спостерігати за реакцією присутніх, коли я розтягнув стрічку на олімпійський норматив у чоловічих стрибках у довжину (8,20 – ред.), їхньому враженню не було межі! В такому плані і проводили просвітницьку роботу.

Щодо результатів. Були присутні депутати обласної та міської рад, в тому числі голови профільних комісій, і вже на одному з останніх засідань було прийняте наше спільне з директором школи вищої спортивної майстерності  звернення щодо реконструкції спортивного майданчика на базі ШВСМ в Херсоні. Там планується комплекс робіт з відновлення покриття майданчику та ремонт в тренувальному залі, що в результаті створить сприятливі умови для тренувань стрибунів.

Геннадію, розкажіть по Таврійським Висотам, що стало причиною відміни змагань?

Головна причина це відсутність відповідного покриття для сектору. Те покриття та гума, яка є в нашому розпорядженні не дозволяє показувати високі результати. Більше того, ми проводили змагання на своєму покритті, але інтерес з боку спортсменів, тренерів і спонсорів був невисокий. Минулого року під Таврійські висоти, які відбулися в торговому центрі «Фабрика», спеціально привозили покриття з Бердичева, але цього року це було неможливим, тож прийняли рішення взагалі відмінити змагання, ніж проводити їх на низькому рівні. Сподіваюся, що наступного року нам все ж вдасться провести змагання, дуже на це сподіваємося.

Але Херсон не лишиться без змагань висотників. Цього року ми проводимо вже вдруге змагання для дітей на призи Андрія Проценка, куди мають приїхати наймолодші спортсмени з Одеської, Миколаївської, ну і, авжеж, Херсонської областей.

Сектор

Цікавить питання по умовам, в яких тренується ваша група, адже в Херсоні відсутнє спеціалізоване приміщення для стрибків взимку, як ви виходите з даної ситуації?

В зимовий період ми тренуємося в гандбольному залі, де покриття суто ігрове і з шипівками там і не можна, і не вийде тренуватися. Нам доводиться постійно викладати оригопол (спеціальне покриття) для зони розбігу, а яма для стрибків у нас є, нам придбали мати фірми «Поланік» за кошти обласного бюджету у 2010р.і одночасно з цим замінили покриття на суто ігрове. І з того часу головна незручність полягає в тому, що ми вимушені з кусків оригополу, на кожне стрибкове тренування, викладати доріжку для розбігу, а якщо у мене спортсмени мають різні поштовхові ноги, то доводиться працювати почергово з кожним і постійно перетягати покриття з одного боку на інший, Це звичайно потребує багато зусиль і часу, якого часто дуже обмаль через щільність розкладу занять у залі.

На вулиці наші тренування проходять на майданчику ШВСМ, про який я говорив вище. Там вже дуже старий оригопол лежить, і зараз підіймаємо питання щоб його замінити. Там є мати для стрибків у висоту, але вони нестандартні, це перероблений сектор для стрибків з жердиною, який був списаний близько 20 років тому. Наш літній майданчик знаходиться на мікрорайоні Острів на базі гребної ШВСМ, і ми позиціонуємо його як тренувальну базу для розвитку вертикальних та горизонтальних стрибків південного регіону України. Насправді, там можна створити унікальні умови для зборів, тренувань, вся інфраструктура знаходиться на березі Дніпра поряд з пляжем, там є готель, харчовий блок, тренажерні зали. Є прагнення директора, підтримка депутатів, тому дуже сподіваюся, що нам вдасться реалізувати все заплановане. І дуже важливий момент, що ми маємо і повну підтримку по даному питанню і з боку ФЛАУ, Федерація дуже зацікавлена в створенні подібної бази для навчальнотренувальних зборів і сподіваюсь, що знайде можливість надати необхідне обладнання та інвентар.

Жорстка Атлетика продовжує знайомити читачів з цікавими та унікальними здобутками вітчизняної та світової легкої атлетики, слідкуйте за нашими оновленнями.