Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Вечірня програма другого дня Чемпіонату України в приміщенні була рясною на фінали та високі результати. Але найцікавіше, як завжди, сталося після фінішу.

В фіналі чоловічої трійки на старт вийшли практично всі сьогоднішні лідери українського стаєрського бігу: Станіслав Маслов, Володимир Киц, Іван Стребков та Микола Нижник. З перших метрів дистанції біг повів спортсмен під 475 номером Володимир Захарчук, але після першого кілометру зійшов на другу доріжку та почав збавляти темп.

В голові лідируючої групи час від часу траплялися перестановки, кожен спортсмен намагався зайняти найкращу позицію чи то для атаки, чи то для захисту своєї позиції. Метри спливали, лідери почали “накручувати” аутсайдерів на коло-друге. Після дзвіночка, що ознаменував останнє коло, Микола Нижник та Володимир Киц почали втікати від суперників. Все останнє коло Микола протримався лідером, не даючи можливості своєму більш досвідченішому колезі завдати атаки. Так хлопці і перетнули фінішну лінію, виконавши при цьому нормативи на зимовий Чемпіонат Європи, що відбудеться в Белграді.

Відразу після фінішу ЖА взяла коментар у переможця:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Я переміг, тому вже задоволений виступом. Результат близький до мого особистого рекорду. Минулого року також переміг тут на цій дистанції з рекордом України серед молоді 8.01, це був мій особистий результат. На зиму я спеціально не готувався, це для мене був такий прохідний старт і виступав я більше для того, щоб переключитися і відпочити від “чорнової” роботи.

Оскільки це в мене останній рік в категорії U23, далі буду зосереджуватися на дистанції 5000 метрів і готуватися на Чемпіонат Європи серед молоді. На першому своєму молодіжному Чемпіонаті я був 5-ий. Тоді у мене був невисокий результат. Зараз маю кращий результат, тому в мене певні амбіції вже є. Думаю, в рейтингу реально потрапляти в п’ятірку кращих, а там головне правильно розкласти сили і боротися за медаль.

Але через деякий час всіх потрясла новина – результат Миколи Нижника дискваліфікований на підставі рішення суддівської бригади, яка виявила порушення під час забігу. Ось наша інтерпретація того що сталося, і що послужило підставою для дискваліфікації. Поки вже відомий нам Володимир Захарчук спокійно трусив по другій доріжці, за 350 метрів до фінішу його вдруге почали наздоганяти лідери забігу на чолі з Миколою Нижником. В цей момент  Володимир виходить на першу доріжку і починає набирати темп та фактично очолює забіг до позначки 2800 метрів, а відразу після дзвоника він повторює вже звичні дії і спокійно трусить до фінішу.

5000_2

За поясненням ми звернулися до представника суддівської бригади Зайченка Олега Миколайовича. Як виявилося, в правилах проведення змагань у пункті 144.3 зазначено, що спортсмену, котрий на коло відстає від лідера, заборонено очолювати забіг. Це розцінюється як допомога лідируючому спортсмену. Саме у зв’язку з цим Микола Нижник дискваліфіковується.

Замість висновку. Ми вирішили утриматися від оцінок ситуації. Натомість лишаємо декілька відкритих питань, що на нашу думку мають пролити світло на ситуацію.

  • Чи була це випадковість через незнання правил?
  • Чому дискваліфікували лідера, при цьому лишивши результат “зайця” в протоколах?
  • Чому не дискваліфікували всю лідируючу групу?