Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Перший день Чемпіонату України з легкої атлетики в приміщенні ознаменував офіційний початок нового олімпійського циклу. Саме тут, на доріжках сумського манежу вийшли змагатися майбутні олімпійці, спортсмени, що представлятимуть Україну в Токіо-2020.

Насичений змагальний день був цікавий не лише фіналами, але й кваліфікаціями. В секторі для стрибків в довжину у чоловіків лідером в фінал виходить луганчанин Неледва Тарас з результатом 7,65. В фіналі на нього чекає запекла боротьба з чинним чемпіоном України на повітрі 2016 року Сергієм Никифоровим, у якого вже в цьому сезоні на Різдвяних стартах була успішна спроба на 7,79. Цікаво, що у фінал також потрапив найтитулованіший український багатоборець – Олексій Касьянов з результатом 7,19. Для потрапляння ж на Чемпіонат Європи, що стартує 3-го березня в Белграді, хлопцям необхідно показувати стрибки на 7,90 і далі.

У жіночому першому колі з бігу на 1500 метрів, фактично двох півфіналах, відбувалася тактична боротьба, дівчата економили сили перед вирішальним стартом. Так, переможниці обох забігів, Сідорська Олена та Ткачук Анастасія, показали практично однаковий час – 4 хвилини 38 секунд. Нагадуємо, що норматив для участі у Чемпіонаті Європи  в даному виді програми складає 4 хвилини 16 секунд рівно.

У чоловіків на такій же дистанції в півфінальних забігах також не було показано сильного результату. Навіть не розмінявши 4 хвилини, переможцями стали Березюк Сергій та Кіщенко Юрій. Лідери українського бігу на 1500 метрів Володимир Киц та Станіслав Маслов відсиділися «другими» номерами і виконали завдання – потрапляння в фінал. Дуже сподіваємося, що завданням на фінал для хлопців буде виконання нормативу на Белград, який складає 3 хвилини 44 секунди.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

В секторі для стрибків у висоту у жінок зібралися всі найкращі представниці нашої країни в даному виді програми.  Тож не дивно, що норматив для потрапляння в фінал 1 метр 80 сантиметрів виконали відразу восьмеро граційних легкоатлеток, в тому числі і новоспечена рекордсменка світу з п’ятиборства серед юніорів броварчанка Аліна Шух. Дар’я Кучіна, переможниця січневих Різдвяних стартів, яка також пройшла до фіналу, дала свій коментар:

Враженнями ділитися ще не готова, попереду ще цілий змагальний день. Але мушу відзначити, що компанія в секторі зібралася чудова, конкуренція на цьому Чемпіонаті відмінна. Прогнозів на фінал не маю, та й не хочу наврочити, але неодмінно хочу показати гарний, високий результат. А далі працювати і ще раз працювати!

На короткому спринті у жінок та чоловіків пройшли попередні забіги за вихід в півфінали. Серед учасників варто виділити блискавичну Олесю Повх, яка вже вкотре в сезоні показує час швидший від 7,20, на цей раз Олеся пробігла за 7,18. Норматив же у жінок складає 7,42. У чоловіків в попередньому колі можна виокремити результат 6,78 сумчанина Володимира Супруна, що всього на 4 соті гірше від нормативу.

Ukraine's Oleya Povh (R) runs to win the women's 60m final along with Norway's Ezinne Okparaebo (C) and Ukraine's Hrystyna Stuy (L) at the European Athletics indoor championships in Paris March 6, 2011. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: SPORT ATHLETICS)
Ukraine’s Oleya Povh (R) runs to win the women’s 60m final along with Norway’s Ezinne Okparaebo (C) and Ukraine’s Hrystyna Stuy (L) at the European Athletics indoor championships in Paris March 6, 2011. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE – Tags: SPORT ATHLETICS)

Пройшли півфінали з бігу на 800 метрів у жінок та чоловіків, в яких визначилися склади фінальних забігів. Як у чоловіків, так і у жінок в півфіналах не були показані швидкі секунди, місця у фіналі розігрувалися тактично. Переможець 2-го півфінального забігу у чоловіків Дмитрій Ніколайчук поділився враженнями та прогнозами на фінал.

Думав, хлопці підтримають біг, але ніхто з суперників не підтягнувся. Фактично вони подарували мені можливість виграти, чим я і скористався. Вважаю, що завдання тренера виконав, пройшов у фінал з дуже складною формулою – 5+1 (5 переможців і 1 за часом). Мій прогноз на завтра. Впевнений, що буде дуже цікаво, зібралися багато рівних спортсменів, тож боротьба буде вестися на кожному метрі дистанції, а от буде це швидкий чи тактичних біг – покаже фінал.

У жінок на 800 метрівці впевнено провела свій 3-й забіг Петлюк Тетяна. Вона разом з переможницею першого забігу Дем’янюк (Мочульською) Орисею виглядають більш впевнено в даному виді програми. Учасниці Олімпійських ігор на даній дистанції Наталка Лупу, Наталка Прищепа та Ольга Ляхова пропускають зимовий чемпіонат, хоча Ольга, яка вже має норматив на Белград на 800 метрах, виступає на вдвічі коротшій дистанції, на якій вийшла в фінал.

Попереду ще 2 змагальних дні!