Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

“Думати цілісно” або “холізм” (з грец.) – ідея про те, що будь-яку природну систему, в тому числі і людське тіло, ми повинні сприймати як єдине ціле, а не як комбінацію окремих частин. Фасціальна мережа (сполучна тканина), м’язи та інші функціональні системи людського тіла працюють не ізольовано, а в тісній взаємодії між собою. Ця анатомія взаємозв’язку надзвичайно важлива в контексті розуміння того, чому одноманітні або надмірні тренувальні навантаження без відновлення можуть бути неефективними або ж навіть травмонебезпечними.

За останні 10 років стався значний прорив в галузі вивчення фасціальної тканини. Більш детально були вивчені її функції та роль в організмі, що привело до повного переосмислення картини руху людини, а також до появи нових технік тренування фасції. Одним з таких напрямків є фоам роллінг – методика міофасціального розслаблення за допомогою пінного валика із застосуванням власної ваги і сили тиску.


Чому важливо стежити за станом фасції?

Більшість травм в спорті є травмами фасції

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У фасції знаходиться в 10 раз більше нервових закінчень, ніж в м’язах

Фасція впливає на нашу гнучкість та діапазон рухів

Фасція – тривимірна мережа в тілі людини, пов’язує все з усім


1

Використання фоам роллера дозволяє здійснювати тиск на нашу фасцію, стимулюючи в ній нервові рецептори, які впливають на довжину і напругу м’язів в нашому тілі. Виконання вправ на регулярній основі дозволяє подовжити та розслабити гіперактивні, занадто щільні тканини і відновити належну гнучкість тканин та діапазон руху.

Нижче наведені 7 причин, чому важливо тренувати фасцію:

  1. Сприяє розвитку мобільності

Під час фоам роллінгу, за допомогою тиску на тканини, руйнуються своєрідні “спайки” в м’язових структурах, які виникають найчастіше через порушений обмін речовин, відкладення метаболітів в тканинах та малорухливий спосіб життя. Такі утворення істотно впливають на нашу рухливість та діапазон руху, також викликають біль.

  1. Покращує дихання

Однією з умов ефективного впливу на фасцію є правильне дихання. Так як через фасціальну мережу проходить обмін речовин, кисень повинен рівномірно транспортуватися через фасцію до м’язів. Правильно розслабляючи фасціальну тканину, ми сприяємо поліпшенню її еластичності, що дозволяє також позитивно впливати на дихання та процес обміну речовин в тканинах.

  1. Покращує поставу

Міофасціальне розслаблення є процесом, який систематично перебудовує тіло шляхом коригування дисбалансу в фасціальних структурах (фасції, м’язах, суглобах). В результаті підтримка правильного вертикального положення стає більш оптимальною і вимагає менше витрат енергії.

  1. Сприяє розвитку балансу і стабільності тіла

В фасції знаходитися велика кількість нервових закінчень, які виконують комунікативну функцію. Тренуючи фасцію, ми покращуємо її структуру, тим самим дозволяємо швидше реагувати на зовнішнє середовище і орієнтацію в просторі.

У випадку зі стабільністю, простим прикладом тут буде масаж плантарної фасції (стопи), після чого кардинально поліпшується відчуття контакту з поверхнею, на якій ми стоїмо.

  1. Полегшує біль

Цільовий вплив на тригерні (больові) точки за допомогою використання тиску, сприяє ефективному розгладженню “спайок” в тканинах і поліпшенню обміну речовин.

  1. Оптимізує пропріоцепцію

Пропріоцепція – відчуття відносного положення частин тіла і їх руху в просторі. Величезна перевага використання методики міофасціального розслаблення полягає в тому, що людина самостійно може контролювати свої відчуття і регулювати інтенсивність масажу. Розвиток відчуття свого тіла допомагає нам оперативно відповідати на сигнали організму та загалом покращувати стабільність та мобільність тіла.

  1. Впливає на психологічний стан

Згідно холістичному підходу, тіло і розум не можуть бути розділені. Коли ми відчуваємо своє тіло, стабільність і безпеку рухів, правильно дихаємо, то автоматично стаємо більш відкритими до навколишнього середовища.

Тренування фасції являє собою цілісний процес, який впливає на наше тіло і розум позитивно. Вже після декількох сесій підвищується відчуття гнучкості і рухливості в тілі, покращується дихання і кардинально зменшується рівень напруги.

br
Ще один спосіб відновлення з допомогою ролів

Все для відновлення шукайте тут