Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Сезон кросів вже стартував і Жорстка Атлетика продовжує знайомити своїх читачів з відомими не тільки українськими, але й світовими кросменами. На черзі  Джемма Стіл – британська легкоатлетка, неодноразова переможниця чемпіонатів Європи з кросу та багатьох елітних комерційних стартів

Мене надихає Джоан Пейві (британська легкоатлетка, учасниця 5-х Олімпійських Ігор). ЇЇ спортивне довголіття і надзвичайна професійність є великим зразком для наслідування. Вона змусила мене зрозуміти, що вік не є перешкодою, і мені подобається таке її ставлення. Вона не боїться продовжувати стартувати, і є дуже доброю  і скромною людиною, незважаючи на свої здобутки. Вона навчила мене, що успіх приходить  до тих, хто завзято тренується, що з терпінням і наполегливістю все можливо.

Я педантична в підготовці до змагань в день старту. Я встаю і снідаю, зазвичай кашу і тости – принаймні за три години до старту. Я намагаюся зберігати спокій, цілеспрямованість і не пити занадто багато кави. Я збираю свою сумку, переконуюсь, що мій чіп і стартовий номер на місці. Останнє, що я зазвичай роблю – це перевіряю чи взяла свої сонцезахисні окуляри.

aw-finish-1

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

На Great North Run багато хто говорив про те, що я забула про окуляри, залишивши їх на голові. Я зробила це навмисне, і це стало в якійсь мірі моєю традицією тепер. Це тактичний хід, який я використовую, щоб зосередитися. Якщо в середині гонки виходить сонце або щось йде не так, окуляри допомагають мені повернутися до свого «спортивного образу» знову.

Я ненавиджу бігати швидкі відрізки, особливо з тривалим відновленням. Моє улюблене тренування – пірамідальна робота на Брокінгтон Грін поруч з Університетом Лафборо. Я роблю 3 хвилини, 2 хвилини, 1 хвилину прискорень 5 разів через 1 хв відновлення. Таке тренування дозволяє мені зрозуміти в якій формі я зараз перебуваю.

Пропущені Олімпійські Ігри 2012 року є моїм найбільшим смутком. У мене був відмінний сезон по пересіченій місцевості, але після важких тренувань на висоті в Font Romeu (Франція) я захворіла. Я довго не могла повернутись до своєї попередньої форми і отримала величезний урок щодо занадто важких тренувань. Я зрозуміла, що я не є непереможною.

Мені подобається старт Beach to Beacon 10km в США. Це місце, де я поставила свій особистий рекорд на 10 км, тоді це був справжній прорив для мене.

%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bb

Завжди робіть те, що ви хочете робити, і насолоджуйтеся цим. Це найкраща порада, яку я коли-небудь отримувала. Ви повинні радувати себе, перш ніж радувати кого-небудь ще; це є ключем до успіху. Це те, що я продовжую собі нагадувати зараз, і щораз, коли піддаюсь поганому настрою.

Я дуже творча людина. Я співавтор трьох дитячих книг з моєю сестрою, Луїзою. Вона пише, а я роблю всі ілюстрації. Перша книга Ziggy The Zebra для трирічних дітей. Друга – Chickendog, є трохи більш серйозною, розрахована на дітей від 5 до 8 років. Там йдеться про вівчарку, котра боїться овець. Остання книга, Spots v Stripes, це моя власна ідея і повністю написана і проілюстрована мною. Вона стосується бігу, адже всі тварини в книзі мають свої забіги. Я надихнулась написати її під час Beach to Beacon 10km. Після того, як моя легкоатлетична кар’єра закінчиться, я хотіла би створити ще більше книг.

Я близнючка. Але моя сестра є повною протилежністю мені і не виконує жодних вправ, окрім ходьби. Луїза зовсім не любить суперництва. Вона працює журналістом, але крім того пише і співає власні пісні. Я так пишаюся, що вона знайшла свою пристрасть, так само, як я знайшла біг.

Мій тренер, Джон Наттолл, живе в Катарі. Я отримую свої тренування електронною поштою і спілкуючись з ним, коли я можу, по Skype. Така комунікація не є простою, адже я не сильно товаришую з сучасними технологіями. Однак, я значно додала протягом одного року, від 27-го місця на Чемпіонаті Європи з кросу до срібної нагороди наступного року, тож це безперечно має результат.

Крос є найчистішою формою бігу. Особисто мені це подобається, тому що тут немає залежності від часу, я можу зосередитися виключно на своїй позиції. Також не можна не врахувати той факт, що такий біг дуже загартовує характер в дощових, вітряних і брудних умовах.

gemmasteel

Типовий тиждень тренувань в зимовий сезон Джемми Стіл:

Субота – гірки: повторення 8 разів по 2 хвилини або 6 по 3 хвилини

Неділя – спокійний біг 21 км

Понеділок – ранкове тренування: 11 км; вечірнє: 11 км

Вівторок – робота, наприклад:  6 х 1 милі, 16x400m по трав’яному покриттю або 5 х (3 хвилини, 2 хвилини, 1 хвилина, відновлення 1 хвилина)

Середа – ранкове: 16 км в темпі 4.00; вечірнє: 8 км

Четвер – ранкове: 11 км в темпі  3:45; вечірнє: 11 км в темпі 3:53

П’ятниця – відпочинок

За матеріалами athleticsweekly

Нагадаємо, що нещодавно відбувся Чемпіонат України з кросу, на якому визначався склад збірної, репортаж читайте тут.