Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Жорстка Атлетика поспілкувалася з новообраним керівництвом Федерації, щодо перших кроків та загальних цілей на наступні 4-5 років роботи. Вашій увазі бліц-інтерв’ю з першим віце-президентом ФЛАУ Володимиром Рудюком.

Володимире, Ваші перші три кроки на новій посаді?

По-перше, сьогодні ми готуємо нову стратегію розвитку, по-друге, треба навести порядок в комісії розвитку, розібратися з членством у Федерації. Ну і наступне – це популяризація легкої атлетики, мається на увазі організація змагань та рівень змагань.

Також існує надзвичайно багато питань щодо проведення змагань на стадіонах. Змагання мають робитися для глядачів, має залучатися телебачення та ЗМІ. На прикладі Волинської області ми показали, що навіть за короткий термін можна зробити великі зрушення. Я маю власне бачення розвитку легкої атлетики і разом з керівництвом Федерації починаємо розробляти стратегію. Вже найближчим часом буде організована проектна сесія із залученням фахівців, експертів, представників областей, на якій ми будемо обговорювати програму до 2021 року. Це основні кроки на сьогоднішній день.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d1%80%d1%83%d0%b4%d1%8e%d0%ba

Тобто Ваша головна місія якраз і полягає в популяризація легкої атлетики?

Так, це популяризація і розвиток. Одним з основних аспектів даного розвитку я вбачаю розбудову спортивної легкоатлетичної інфраструктури. Ви, напевно, знаєте, що сьогодні існує велика проблема спортивних арен, проте перші кроки вже зроблені, доказом чого є поява нових стадіонів в ряді обласних центрів і не лише. А в перспективі – практично кожне велике місто матиме власну легкоатлетичну арену, і вже зараз під це розробляються відповідні програми.

Також існує проблема невідповідності існуючих стадіонів міжнародним правилам проведення легкоатлетичних змагань – це наша трагедія. Необхідно робити рішучі кроки, щоб в подальшому цього не допустити, адже змагання мають проводитися виключно на сертифікованих аренах.

photostad8

Володимире, чи має Федерація конкретні плани на найближчі 4-5 років щодо кількості новозбудованих чи реконструйованих стадіонів?

Взагалі мрія, чи краще сказати завдання, яке ми поставили у себе на Волині, це щоб кожен районний центр мав власну легкоатлетичну арену з синтетичним покриттям до 2020 року. За повної фінансової підтримки Фонду Ігоря Палиці “Тільки Разом” цього року відкрили вже шостий стадіон, на наступний – ще 4-5 арен у нас є в проекті по області. Щодо України, безперечно, кожен обласний центр повинен мати власну легкоатлетичну базу. Я переконаний, що стадіони це не просто бігові доріжки, це великі соціальні проекти, які будуть слугувати осередком здоров’я та спорту та будуть доступні всій громаді, і дітям, і людям похилого віку.  У нас же зараз часом трапляються нонсенси, коли обмежується доступ  на стадіони, що будуються та утримуються за бюджетний кошт. Треба припиняти таку практику, треба зустрічатися з керівництвом областей, міст, спортивних арен і переконувати та доводити хибність такого стану справ. Сьогодні у нас в Луцьку по стадіону Авангард, який не є в державній власності, є повне порозуміння з футбольним клубом “Волинь” і стадіон відкритий практично весь світловий день для всіх бажаючих для тренувань. І незважаючи на той факт, що ФК «Волинь» грає в Прем’єр-лізі, ми використовуємо газон для всіх метальних видів чим ламаємо стереотипи, які притаманні всім іншим аренам України, як сказав головний тренер «Волині» Віталій Кварцяний, – «Король та Королева спорту поєдналися на одній арені».